«Όχι» από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 10:00 «Όχι» από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ξεκάθαρο «όχι» στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, διατυπώνει το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας & Κέντρων Υγείας, με ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού του ΓΝ Λαμίας έχει εμβολιαστεί - κατά πληροφορίες του LamiaReport το 97% του ιατρικού και περίπου το 70% του νοσηλευτικού προσωπικού - εντούτοις δεν δέχονται τη στοχοποίηση των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους, όπως επίσης τη γνωστοποίηση σε υπηρεσίες, ιατρικών στοιχείων των εργαζομένων.

Σημειώνουν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόφαση περί υποχρεωτικότητας, «αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να πείσει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, να εμβολιαστούν. Η νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικότητας με πειθαρχικές κυρώσεις (αναστολή εργασιακής σχέσης για τους ανεμβολίαστους) αποτελεί, επί της ουσίας, εκβιαστικό δίλημμα», σημειώνει με νόημα το Σωματείο και προσθέτει: «ο εξαναγκασμός στον εμβολιασμό, εγείρει θέματα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης απόφασης. (πχ την παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης βούλησης ή του δικαιωματος της διασφάλισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων)».

Στην ανακοίνωση του Σωματείου τονίζεται όμως ότι οι υγειονομικοί (εμβολιασμένοι και μη) δεν είναι απέναντι στον εμβολιασμό αλλά στην απόφαση της υποχρεωτικότητας.

«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι παρόλο που η άοκνη προσπάθεια των εργαζομένων στην υγεία έναντι του κορωνοϊού αναγνωρίστηκε από το σύνολο της κοινωνίας, η πολιτεία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στα πάγια αιτήματά τους. Οι υγειονομικοί αξίζουν δικαιωματικά την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την ενίσχυση των οικονομικών απολαβών τους και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους (ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής).

»Είναι η κατάλληλη στιγμή η πολιτεία να ανταποκριθεί στα πάγια αιτήματα των υγειονομικών και να μην θέτει διλήμματα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού ή αναστολής της εργασιακής σχέσης των ανεμβολίαστων συναδέλφων», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση που καταλήγει με αίτημα κατάργησης του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών και με γνωστοποίηση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις-δράσεις που έχει εξαγγείλει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση