Γ. Οικονόμου: Υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για τους Γεωργικούς Συμβούλους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 21:02 Γ. Οικονόμου: Υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για τους Γεωργικούς Συμβούλους

Υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου,  η Υπουργική Απόφαση για τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020.

Είναι η πρώτη φορά που το μέτρο εφαρμόζεται και μάλιστα σε μια μεγάλη έκταση συμβουλευτικών θεματικών πεδίων, εξυπηρετώντας πολλές και διαφορετικές πτυχές της γεωργικής δραστηριότητας.

Χρηματοδοτεί  πιστοποιημένους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών όλης της χώρας, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργούς.

Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών μέσω της παροχής εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι ίδιοι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ (εθνική και ενωσιακή συμμετοχή), ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν 120.000 δωρεάν συμβουλές στους γεωργούς (με μέγιστο αριθμό τις 3 ανά γεωργό).

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ολοκληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης για τις υποβληθείσες αιτήσεις για πιστοποίηση των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, οι οποίοι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για το υπο-Μέτρο 2.1.

Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δημοσιευθεί η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπο-Μέτρου2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα».

Ο κ. Οικονόμου, δήλωσε σχετικά: «Το μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, με την προώθηση και τη διάδοση της απαραίτητης γνώσης και της συμβουλευτικής υποστήριξης που χρειάζονται οι παραγωγοί μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε., που δεν εφάρμοζε μέχρι σήμερα το μέτρο. Με τους Γεωργικούς Συμβούλους συνδέουμε την παραγωγή με την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη, που πρέπει να έχει ο σύγχρονος αγρότης προκειμένου να ενισχύσει την ποιότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειας του».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση