Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λάρισα: Η πόλη των ποδηλάτων…

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 16:26 Λάρισα: Η πόλη των ποδηλάτων…

Τα βλέπεις παντού. Στους πεζόδρομους, στους δρόμους, στις πλατείες, στις περιφερειακές οδούς και φυσικά στους ποδηλατόδρομους.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης αλλά δεν λείπουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως είναι τρόπος έκφρασης. Ποδήλατα βουνού, ποδήλατα πόλης, ποδήλατα αγωνιστικού τύπου,  ποδήλατα γυναικεία, παιδικά και ποδήλατα για Extreme καταστάσεις. Ότι και αν διαλέξει κανείς το μόνο σίγουρο είναι πως η πόλη της Λάρισας είναι μια περιοχή που προτείνεται για τη χρήση ποδηλάτων. Μια πόλη χωρίς ανηφόρες και το κυριότερο με αρκετούς χώρους γιαωραίες και ασφαλείς ορθοπεταλιές.

Σύμφωνα με τον ποδηλατικό χάρτη Ελλάδας από την Μονάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης της χώρας η Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φιλικές προς το ποδήλατο  Περιφέρειες της χώρας. Η Θεσσαλία διαθέτει 61,6 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, το μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα μετά την Αττική (83,5 χλμ) και την Δυτική Ελλάδα (62,1 χλμ) και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση πανελλαδικά στα μέτρα ποδηλατοδρόμου ανά κάτοικο (0,08) σε απόσταση αναπνοής από τη Δυτική Ελλάδα (0,09).

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους (όπως αποτυπώνεται από τον χάρτη που δημοσιεύει η larissanet) είναι η εξής:

Δήμοι με διαδρόμους ποδηλάτων:

Δήμος Αγιάς: 5,9χλμ.

Δήμος Φαρκαδόνας: 1,4χλμ.

Δήμος Τρικκαίων: 4,3χλμ.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρας: 9,4χλμ.

Δήμος Καρδίτσας: 13,4χλμ., εκ των οποίων συνύπαρξη ΙΧ- ποδηλάτου: 1,3 χλμ., λωρίδα ποδηλάτου: 0,8 χλμ. και διάδρομοι ποδηλάτων: 11,3 χλμ.

Δήμος Λαρισαίων: 15,5χλμ., εκ των οποίων συνύπαρξη ΙΧ- ποδηλάτου: 1,2 χλμ., λωρίδα ποδηλάτου: 1,1 χλμ. και διάδρομοι ποδηλάτων: 13,2 χλμ.

Δήμος Βόλου: 11,7 χλμ., εκ των οποίων συνύπαρξη ΙΧ- ποδηλάτου: 0,7 χλμ., συνιστώμενες λωρίδες ποδηλάτου: 1 χλμ., λωρίδες ποδηλάτου: 2,6 χλμ., διάδρομοι ποδηλάτων: 7,4 χλμ.

Πρόσφατα μάλιστα ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός είχε τονίσει σε τοποθέτησή του πως «Μέσω των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων (ΒΑΑ) του ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούμε ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα,  αλλά και σε μήκος 13 χλμ στο  παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αγιάς».

Είχε προσθέσει πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας  στο σχεδιασμό των περιφερειακών οδών που κατασκευάζει, προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων,  όπου αυτό είναι εφικτό χωροταξικά, όπως στο τμήμα μεταξύ ΔΕΥΑΛ και Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα.

Τέλος, τόνισε ότι στο πλαίσιο των δράσεων που ήδη λαμβάνει η Περιφερειακή αρχή για τη βιώσιμη ανάπτυξη και στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό χωροταξικά, τροποποίησε την εγκεκριμένη μελέτη του Τμήματος Παράκαμψης Λάρισας από Β’ γέφυρα Πηνειού (ΔΕΥΑΛ) μέχρι Γεωργική Σχολή. Σκοπός της τροποποίησης ήταν να περιλάβει πεζοδρόμια, ασφαλή πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, τα οποία δεν περιλαμβανόταν στην αρχικά εγκεκριμένη μελέτη.

Αύξηση των ποδηλάτων

Δύο σημαντικοί παράγοντες που ευνόησαν την αύξηση των πωλήσεων στα ποδήλατα σύμφωνα με επαγγελματίες είναι η οικονομική κρίση αλλά και η επέλαση των κορωνοϊού.

«Προτίμησα να αφήνω το ΙΧ μου στο σπίτι μου και να επιλέγω τη λύση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μου μετακινήσεις» εξηγεί ο 34χρονος Νίκος στη larissanet που μένει περιφερειακά της πόλης «Αυτό έχει φέρει μείωση στα έξοδα για τα καύσιμα ενώ βλέπω και πως έχω την καθημερινή μου άσκηση στο πρόγραμμά μου».

Σύμφωνα με ιδιοκτήτες καταστημάτων σε πανελλήνιο επίπεδο,υπήρξε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση ποδηλάτων εν μέσω πανδημίας, με τους Έλληνες όπως φαίνεται να τα επιλέγουν μαζικά και προς αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ φυσιολογικό τη στιγμή που οι εικόνες συνωστισμού έχουν συνδυαστεί με την αύξηση των κρουσμάτων.

Η επίπεδη Λάρισα, οι παρεξηγήσεις και ο σταθμός

Η Λάρισα είναι μια επίπεδη πόλη και αυτό ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των ποδηλάτων. Οι άνθρωποι που τα έχουν ως μέσο μετακίνησης δεν δυσκολεύονται να βρεθούν από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο. Το αντίθετο μάλιστα μπορούν να το κάνουν εύκολα.

Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις που κάποιοι ποδηλάτες κάνουν τη ζωή των υπολοίπων οδηγών… δύσκολη. Για την ακρίβεια δεν σέβονται τον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας και προκαλούν αναστάτωση.

«Υπάρχουν ποδηλάτες που πηγαίνουν ανάποδα στην Παπαναστασίου, που περνούν με κόκκινο, που τρέχουν μέσα σε πεζόδρομους μα και οδηγούν με κινητό στο ένα αυτί και χωρίς να δίνουν την απαραίτητη προσοχή» εξηγεί επαγγελματίας οδηγός στη larissanet προτείνοντας πως κάποια στιγμή θα πρέπει να εφαρμοστούν για όλους οι νόμοι.

Το κεφάλαιο ποδήλατο απασχολεί έντονα και την δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα έγινε γνωστό ότι προγραμματίζεται η δημιουργία σταθμών ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης. Δεν πέρασε καιρός από τη στιγμή που ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης είχε εξηγήσει μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ότι τα ποδήλατα θα φέρουν GPS για να μπορούν να εντοπιστούν. Όμως ο σχεδιασμός είναι να υπάρξουν σταθμοί και σε άλλα σημεία της πόλης, εκτός κέντρου. Πιθανά σημεία θα ήταν για παράδειγμα τα περιφερειακά πάρκινγκ που αναμένεται να γίνουν , ώστε ο καθένας να παρκάρει εκεί με το αυτοκίνητό του και με το ποδήλατο να έρχεται στο κέντρο της πόλης.

Εικόνα από το μέλλον; Ίδωμεν…

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET