Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου: Ο «Παρθενώνας των ναυαγίων» άνοιξε και περιμένει τους επισκέπτες του

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 11:25 Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου: Ο «Παρθενώνας των ναυαγίων» άνοιξε και περιμένει τους επισκέπτες του

Κώστας Αγοραστός: Μια μοναδική εναλλακτική τουριστική εμπειρία, με προστιθέμενη αξία και πλούτο για τη χώρα

Από τις αρχές του Ιούνη άνοιξε για το κοινό ο επισκέψιμος Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος στην Περιστέρα της Αλοννήσου, το πολυβραβευμένο πρώτο και μοναδικό υποθαλάσσιο μουσείο στη χώρα που εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Αύγουστο, αναδεικνύοντας  την Αλόννησο στους κορυφαίους βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.

Ο «Παρθενώνας των ναυαγίων», επαναλειτουργεί  με ασφάλεια φέτος το καλοκαίρι,  στο πλαίσιο  Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε  μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου, μετά  την πρόσφατη άρση των περιοριστικών μέτρων στον τουρισμό, λόγω της πανδημίας του  κορωνοιού.

 «Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,  την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Δήμο Αλοννήσου, από την 1η Ιουνίου, προσφέρουμε στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών και στους λάτρεις των ενάλιων αρχαιοτήτων τη δυνατότητα να επισκεφτούν με όλους τους κανόνες ασφάλειας τον «Παρθενώνα των ναυαγίων», το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο (425 π.Χ.) στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος και να ζήσουν  μια  μοναδική εναλλακτική τουριστική εμπειρία, με προστιθέμενη αξία και πλούτο για τη χώρα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Το ναυάγιο βρίσκεται στο νησί της  Περιστέρας στα ανοιχτά της Αλοννήσου στην μεγαλύτερη στην Ευρώπη προστατευόμενη Θαλάσσια έκταση, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου- Βορείων Σποράδων.  Το Υποθαλάσσιο Μουσείο  ενσωματώνει καινοτομίες αιχμής, όπως το Σύστημα NOUS, των υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου σε real time χρόνο  και  το προηγμένο καταδυτικό σύστημα (Augmented Diving System), το οποίο μπορούν να  χρησιμοποιούν όλοι όσοι καταδύονται στο ναυάγιο και τους παρέχει πληροφορίες μέσω των tablets, για το μεγάλο εμπορικό πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 4.000 οινοαμφορείς, προτού ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων.

Οι επισκέπτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταδυθούν, μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα της Αλοννήσου, όπου λειτουργεί ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας. Διαμορφώσαμε ένα καινοτόμο και μοναδικό στην Ελλάδα εκθεσιακό χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, προς έξυπνους προορισμούς» του Ευρωπαϊκού  Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού  ECTN τον Οκτώβριο του 2020, δυο βραβεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βραβείο Tourism Award 2020 και βραβείο για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο «Bravo Sustainability Award».

Πανόραμα ναυαγίων στη Θεσσαλία

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με ολοκληρωμένο σχέδιο,  προχωρά στην αξιοποίηση και ανάδειξη και άλλων Υποθαλάσσιων Μουσείων στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό. «Διαθέτουμε ένα πανόραμα ναυαγίων των κλασικών, υστερορωμαϊκών, βυζαντινών και νεότερων χρόνων σε Περιστέρα,  Γλάρο, Τηλέγραφο, Κίκυνθο, Χριστόφορο, Φαγκρού, Κυρά Παναγιά και Σκάντζουρα, που αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, δημιουργώντας ένα κρίσιμο αριθμό Μουσείων, πόλο έλξης για ένα πολυάριθμο, νέο τουριστικό κοινό» υπογραμμίζει ο Κώστας Αγοραστός.

«Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά των Υποθαλάσσιων Μουσείων στον τουριστικό χάρτη της Θεσσαλίας. Αλλά και η απάντησή μας στην κρίση: Κάνουμε αντίσταση ποιότητας στον μαζικό τουρισμό, επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και τονώνουμε την πραγματική, τοπική οικονομία. Συνδέουμε τον έξυπνο τουρισμό με τον πολιτισμό και το αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον,  αναβαθμίζοντας την εικόνα της Θεσσαλίας στο διεθνή τουριστικό χάρτη. Το έργο συμβάλλει στην προστασία ενός συνόλου μοναδικών ναυαγίων και αποτελεί έργο υποδομής για την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, το άνοιγμά τους και την προβολή του ενάλιου πλούτου στο ευρύ κοινό, καθώς και για την προσέλκυση και ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, που είναι το δεύτερο σε κατά κεφαλή δαπάνη τουριστικό προϊόν στον κόσμο. Το σύνολο της λειτουργίας των Υποθαλάσσιων Μουσείων και η τεχνογνωσία που θα προκύψει θα αποτελέσουν πρότυπο για την ανάπτυξη αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης.

Σε ρόλο οδηγού η Θεσσαλία

Στο νέο πρόγραμμα BlueMed PLUS συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κεφαλαιοποιώντας  την εμπειρία  που απέκτησε από τη συμμετοχή της στο BlueMed που οδήγησε στο πολυβραβευμένο έργο του πρώτου Υποθαλάσσιου Μουσείου στη χώρα, στην Περιστέρα της Αλοννήσου, την ανάδειξη εναλίων αρχαιοτήτων σε ένα πανόραμα ναυαγίων στον Δυτικό Παγασητικό και τις Σποράδες και τη δημιουργία Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του κοινού σε Αλόννησο και Μιτζέλα.

Κύριος στόχος του νέου προγράμματος BlueMed  Plus είναι να μεταφέρει σε νέες περιοχές της Μεσογείου τον «οδικό χάρτη», το σχέδιο δράσης και την τεχνογνωσία  που αναπτύχθηκαν με επιτυχία στο  προηγούμενο πρόγραμμα. Και να  ενισχύσει την ικανότητα των νέων εταίρων να λειτουργήσουν και αυτοί με τη σειρά τους Ενάλιους Αρχαιολογικούς χώρους και Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στις περιοχές τους, προωθώντας νέους παράκτιους τουριστικούς προορισμούς  και  ενισχύοντας την  βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη.

Το νέο έργο περιλαμβάνει 3 περιοχές στην Ιταλία (Απουλία), το Μαυροβούνιο (Μπούντβα) και την Αλβανία (Αυλώνα), αναδεικνύοντας  σημαντικούς ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι καλύπτουν 2.000 χρόνια ιστορίας. Και οι 3 περιοχές χωροθετούνται στο Αδριατικό Πέλαγος  και διαθέτουν καλές ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Η ευνοϊκή γεωγραφική  γειτνίαση,  διευκολύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών  με στόχο την προβολή , ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε  395.364  ευρώ, η διάρκεια υλοποίησής του  είναι 13 μήνες και  στο εταιρικό σχήμα εκτός από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετέχουν  το Πανεπιστήμιο της Καλάβρια στην Ιταλία, η Ατλαντίς Συμβουλευτική, ο Δήμος Vlora της Αλβανίας, ο Δήμος Budva στο Μοντενέγκρο και η Περιφέρεια Apulia της Ιταλίας.

Πηγή: SUMMER 2021

Προσαρμοσμένη αναζήτηση