Αταλάντη: Με τιμές τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του αγωνιστή οπλαρχηγού Αγγελή Γάτσου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 17:09 Αταλάντη: Με τιμές τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του αγωνιστή οπλαρχηγού Αγγελή Γάτσου

Ιερά Παράκληση και Επιμνημόσυνη Δέηση για τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης

Ο Δήμος Λοκρών διοργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα τον αγωνιστή οπλαρχηγό Αγγελή Γάτσο την Κυριακή 1 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακεδόνων Αταλάντης, όπου στο περίβολο του ήταν το κοιμητήριο των Μακεδόνων της Αταλάντης και ο χώρος στον οποίο είχε ενταφιαστεί ο ήρωας Αγγελής Γάτσος.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε Ιερά Παράκληση και Επιμνημόσυνη Δέηση για τον ήρωα οπλαρχηγό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακεδόνων Αταλάντης υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 20:00 στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας με χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Λοκρών Αθανάσιο Ζεκεντέ και τους επίσημους προσκεκλημένους Βουλευτές,Γεώργιο Κοτρωνιά και Ιωάννη Σαρακιώτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Αθανάσιο Καρακάντζα, τους Δημάρχους Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου, Αλμωπίας Χρήστο Μπάτση, Αμφίκλειας – Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, τον Υποστράτηγο Γεώργιο Χατζηγεωργίου, Διοικητή της 2ης Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει στο στρατόπεδο Αγγελή Γάτσου της Έδεσσας, τον ΓΕΠΑΔ Στερεάς Υποστράτηγο Γεώργιο Κανέλλο, τον υποδιοικητή του ΚΕΥΠ Λαμίας Συνταγματάρχη Σπυρίδωνα Παπαδόπουλο, και τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Συλλόγου των Μακεδόνων της Αταλάντης Γεώργιο Βλαχάβα.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τον Αγγελή Γάτσο έγιναν από το Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ και το  Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Χρήστο Μπάτση, τόπο καταγωγής του Αγγελή Γάτσου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη Μνημείο προς τιμήν του οπλαρχηγού, ο οποίος γεννήθηκε το 1771 στους Σαρακηνούς Πέλλας και πέθανε το 1839 στην Αταλάντη.

Ο Αγγελής Γάτσος πρωταγωνίστησε στην επανάσταση των Ελλήνων στη Μακεδονία και μετά την πτώση της Νάουσας συνέχισε να μάχεται ως την απελευθέρωση στη Νότια Ελλάδα. Πολέμησε στη μάχη της Αταλάντης στις 9 Νοεμβρίου 1826 και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νέα Πέλλη Ατάλαντης μετά την απελευθέρωση.  

Η Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης ξεκίνησε το πρόγραμμα της με το «Μακεδονία Ξακουστή» και έκλεισε την εμφάνιση της με τον «Εθνικό Ύμνο».

Βασικός ομιλητής για την προσφορά στην επανάσταση και τη ζωή του Αγγελή Γάτσου ήταν ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ιωάννης Παπαλαζάρου, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλίο για τον Αγγελή Γάτσο.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λοκρών τίμησε για την παρουσία τους το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, τους Δημάρχους Αλμωπίας κ. Χρήστο Μπάτση και Έδεσσας κ. Δημήτριο Γιάννου, τον ομιλητή κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου και την εταιρεία Atlas Tapes για την οικονομική της συμβολή στην υλοποίηση του Μνημείου που έγινε με την επίβλεψη του Ηρόδοτου Βαποράκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι Αντιδήμαρχοι Λοκρών Κώστας Ντέλιος και Παναγιώτης Καπουκίνης, η Αντιδήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας Πετρούλα Τσιρνόβα, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό του Δήμου Λοκρών και Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Παπανικολάου, ο οποίος ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης» και Δημοτική Σύμβουλος Έλενα Κυριάκου, η Πρόεδρος της Β’ θμιας Σχολικής Επιτροπής και Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Τζανακάκη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Λοκρών Νικόλαος Λιόλιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Σούλιας, Κωνσταντίνος Μπακανδρίτσος και Βασίλειος Καρατράντος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αταλάντης Ανέστης Κατσούλης και Σύμβουλοι της Κοινότητας Αταλάντης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, εκπαιδευτικοί, ο κλήρος της περιοχής, καθώς επίσης και πολλοί πολίτες, με έντονη την παρουσία παιδιών.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση