Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΑΟΚ Φθιώτιδας: Νέο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την βαμβακοκαλλιέργεια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 11:17 ΔΑΟΚ Φθιώτιδας: Νέο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την βαμβακοκαλλιέργεια

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιεργητές για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, καθώς και για τους ψεκασμούς…

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Φθιώτιδας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, εξέδωσε το 2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το δίκτυο παρακολούθησης (φερομονικές παγίδες), που έχει εγκατασταθεί στο Νομό Φθιώτιδας και τις επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται σε βαμβακοφυτείες.

Αφορά τη φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας τους στο χρονικό διάστημα μέχρι την καρπόδεση του 50% των ανθέων.

Διαπιστώσεις

1. Την εποχή αυτή οι όψιμες βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και οι πρώιμες στο στάδιο της καρπόδεσης των ανθέων.

2. Οι συλλήψεις των ακμαίων του πράσινου σκουληκιού και του ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές του Νομού με εξαίρεση την περιοχή Τ.Κ. Έξαρχος (τοποθ. Βάνα και Τριβολιάς) όπου παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός συλλήψεων ακμαίων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού.

3. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους γεωπόνους της Υπηρεσία μας, έδειξαν μικρούς έως μηδενικούς πληθυσμούς προνυμφών πράσινου σκουληκιού σε χτένια, άνθη και καρύδια.

4. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν για το ρόδινο σκουλήκι, δεν έδειξαν προσβολές στα άνθη (ροζέτες) και στους καρπούς.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Σε αυτό το βλαστικό στάδιο (ανθοφορία έως και καρπόδεση του 50% των ανθέων), συστήνονται στους βαμβακοκαλλιεργητές τα παρακάτω:

1. Εφαρμογή ορθολογικής χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων και χρήση της αναγκαίας και μόνο ποσότητας νερού κατά αρδευτική δόση και συχνότητα αρδεύσεων.

2. Εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών (mepiquat chloride 5SL) αναλόγως της γονιμότητας των εδαφών και του ύψους των φυτών.

3. Για το πράσινο σκουλήκι: Οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή επέμβασης με φυτοπροστατευτικά, αλλά μέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισμό των περιόδων δραστηριότητας των ακμαίων.

Κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης, είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων παρατηρήσεων και των δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια, άνθη, καρύδια).

Συστήνεται στους παραγωγούς να είναι διαρκώς σε επιφυλακή. Να παρακολουθούν επισταμένως κάθε 3 ημέρες την καλλιέργεια τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες και να προβαίνουν σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστώνεται η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 4 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας, ή πάνω από μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.

Για την προστασία των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού προτείνεται η χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών, τα οποία είναι φιλικότερα προς τα ωφέλιμα έντομα.

Επανάληψη ψεκασμού δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση, που μετά από μία περίπου εβδομάδα διαπιστωθεί ότι έχει ξεπεραστεί το κατώτερο όριο επέμβασης. Τότε, προτείνεται να εφαρμόζεται εντομοκτόνο με διαφορετικό τρόπο δράσης από το πρώτο.

4 Για το ρόδινο σκουλήκι συστήνεται στους παραγωγούς να προβαίνουν σε ψεκασμό με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, μόνο όταν διαπιστώνουν πάνω από είκοσι (20) προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες), σε τυχαίο δείγμα εκατό (100) ανθέων, από τουλάχιστον πέντε (5) αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας ή όταν βρεθούν 5-8 ζωντανές προνύμφες, κατά μέσο όρο, στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο (2) εβδομάδων, σε δείγμα που λήφθηκε κατά την διαγώνιο του αγρού. Η εξέταση των καρυδιών θα πρέπει να είναι προσεκτική, διότι είναι δύσκολη η διάκριση της προσβολής, καθώς και της προνύμφης στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα(Φ.Π)

1. Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με εντομοκτόνα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω αναφερόμενων κατά περίπτωση ορίων επέμβασης. Και αυτό, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί, αποβαίνουν εις βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας, της παραγωγικότητας και της οικονομικότητας αυτής, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

2. Οι ψεκασμοί για να είναι αποτελεσματικοί, θα πρέπει να λούζονται πολύ καλά με το ψεκαστικό υγρό όλα τα μέρη του βαμβακόφυτου και κυρίως όλα τα καρποφόρα όργανα (χτένια, άνθη, καρύδια).

3. Όπου χρειαστεί να γίνουν χημικές επεμβάσεις, αυτές να γίνονται μετά την δύση του ηλίου και κατά τις νυκτερινές ώρες, διότι οι πεταλούδες του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δραστηριοποιούνται κατά τη νύκτα, αλλά και για την προστασία των μελισσών.

4. Οι βαμβακοπαραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.

5. Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την επιλογή των επεμβάσεων, σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής τους στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς, που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλ. 22313-52427, 22313-52438, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο τηλέφωνο 24210 66525.