Η ατζέντα της συνάντησης Οικονόμου - Καραΐσκου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 18:10 Η ατζέντα της συνάντησης Οικονόμου - Καραΐσκου

Αρδευτικά έργα, αγροτική οδοποιία, Ενεργειακή Κοινότητα Λαμίας, έρευνα και αγροτική εκπαίδευση στην ατζέντα της συνάντησης του Γιάννη Οικονόμου με τον Θύμιο Καραΐσκο.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, συναντήθηκε την Τρίτη (03/08) στο γραφείο του στο Υπουργείο, με τον Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Θύμιο Καραΐσκο.

Ο κ. Θύμιος Καραΐσκος επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα αρδευτικά έργα που εκτελούνται ή δρομολογούνται στα όρια του Δήμου Λαμιέων. Ταυτόχρονα έθεσε στον ΥφΑΑΤ κ. Γιάννη Οικονόμου το ζήτημα της ενίσχυσης του έργου της αγροτικής οδοποιίας που έχει μελετήσει και ωριμάσει ο Δήμος Λαμιέων, διερευνήθηκε η αναζήτηση έκτασης του ΥΠΑΑΤ για τις ανάγκες της «Ενεργειακής Κοινότητας Λαμίας» και συζητήθηκε η πιθανή συνεργασία για θέματα γεωργικής εκπαίδευσης, έρευνας και κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα αρδευτικά έργα που εμπίπτουν στα όρια του Δήμου Λαμιέων, ο ΥφΑΑΤ κ. Γιάννης Οικονόμου ενημέρωσε για το αρδευτικό δίκτυο της Ηράκλειας, τη μελέτη του αρδευτικού έργου Ανθήλης - Ροδίτσας και το υπό κατασκευή αρδευτικό δίκτυο της ανατολικής Βίστριζας.

Το αρδευτικό δίκτυο της Ηράκλειας, έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ (2014-20), βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος των προσφορών και τους επόμενους μήνες θα προκύψει ανάδοχος, το οποίο σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Σχετικά με τη μελέτη του έργου υπογειοποίησης και αναβάθμισης των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων Ανθήλης και Ροδίτσας, η χρηματοδότηση της οποίας -  ύψους 1,6 εκατ. ευρώ -  εντάχθηκε στο ΠΔΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ενέργειες του κ. Γιάννη Οικονόμου, βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, ώστε να εκπονηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών η διαγωνιστική διαδικασία για να προκύψει ο ανάδοχος  της μελέτης. Στόχος είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου να ενταχθεί στο νέο ΠΑΑ (2023-2027).

Η κατασκευή του υπό εκτέλεση έργου του αρδευτικού δικτύου της ανατολικής Βίστριζας προχωρά κανονικά, καθώς έγινε δεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο η αίτηση του ΥΠΑΑΤ για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον πιθανό προσδιορισμό  συμπληρωματικών έργων που ενδεχομένως απαιτούνται.

Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του έργου αγροτικής οδοποιίας που έχει μελετήσει και ωριμάσει ο Δήμος Λαμιέων στις Δημοτικές Ενότητες Γοργοποτάμου, Λιανοκλαδίου και Υπάτης. Η συνολική έκταση του έργου είναι 43 χιλιόμετρα και θα καταβληθεί προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί από πόρους της μεταβατικής περιόδου τους Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Θύμιος Καραΐσκος ενημέρωσε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Γιάννη Οικονόμου, για το πρότζεκτ της Ενεργειακής Κοινότητας Λαμίας και συμφωνήθηκε να αναζητηθεί η πιθανότητα εύρεσης έκτασης του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να «φιλοξενηθεί»το πρότζεκτ.

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου, ενημέρωσε τον κ. Θύμιο Καραΐσκο, για τις δράσεις αγροτικής εκπαίδευσης, έρευνας και κατάρτισης που προγραμματίζονται στη Φθιώτιδα, τόσο με την αξιοποίηση του κέντρου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στις Βαρδάτες, όσο και με άλλες δυνατότητες και συμφωνήθηκε η διαρκής επικοινωνία και συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου και ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Θύμιος Καραΐσκος, συμφώνησαν να πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις στο μέλλον για την επικαιροποίηση της ατζέντας.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Λαμιέων:

Ο Θύμιος Καραΐσκος σε ανάρτηση του μετ΄τη συνάντηση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αναλύσαμε διεξοδικά όλες τις πτυχές των θεμάτων που μας απασχολούν και ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα ζητήματα που θέσαμε, δηλώνοντας την αμέριστη υποστήριξή του αλλά και την πρόθεσή του να συμβάλει στην προώθηση κάθε απαραίτητου έργου και πολιτικής που θα ενισχύσουν την πρωτογενή παραγωγή του Δήμου μας.
Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας και την εξαιρετική και ιδιαιτέρως παραγωγική συζήτηση που είχαμε, σε θέματα μεγάλης σημασίας για την τοπική μας κοινωνία, οι λύσεις των οποίων θα ενδυναμώσουν σημαντικά την ανάπτυξη στον τόπο μας
».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση