Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιμένει ο καύσωνας: Ισχυροί άνεμοι με 45°C - Σε «κόκκινο» συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 13:41 Επιμένει ο καύσωνας: Ισχυροί άνεμοι με 45°C - Σε «κόκκινο» συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Σημαντική ενίσχυση των ανέμων αναμένεται σήμερα σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, γεγονός που – μαζί με τον παρατεταμένο καύσωνα – αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών, ενώ από την Παρασκευή η χώρα θα μπει σε «κόκκινο» συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνες συνθήκες στο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά ενώ ο καύσωνας θα κάνει την κατάσταση επικίνδυνη. 

Σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε πως και η σημερινή ημέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη μιας και ο υδράργυρος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές. Εξήγησε πως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς ενισχύονται οι άνεμοι, από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα ξεκινήσει ένας νοτιοδυτικός άνεμος ο οποίος θα λειτουργήσει σαν λίβας.

Από την Παρασκευή, η χώρα θα μπει σε «κόκκινο» συναγερμό αναφορικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς καθώς έρχονται πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι. Αν και το σαββατοκύριακο θα πάρουμε μια ανάσα δροσιάς, όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ σύντομη μιας και από την Δευτέρα έρχεται νέο ισχυρό θερμό κύμα και μάλιστα θα συνδυαστεί και με έντονα μελτέμια.

Τέλος, εκτίμησε πως λίγο πριν τις 15 Αυγούστου θα λάβει τέλος αυτή η «παρέλαση» των πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

ΕΜΥ: Στους 45 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και το βόρειο Ιόνιο από νωρίς το απόγευμα και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Στα κεντρικά και νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα θα φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 39 με 42 βαθμούς,
β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 43 και κατά τόπους τους 44 με 45 βαθμούς και
γ. στις νησιωτικές περιοχές τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.