Ασταμάτητη η φωτιά στην Εύβοια - Έκκληση για εναέρια μέσα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021 12:07 Ασταμάτητη η φωτιά στην Εύβοια - Έκκληση για εναέρια μέσα

«Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! - Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!», λέει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Είναι η 5η εφιαλτική μέρα που ξημέρωσε για τους κατοίκους της Εύβοιας με τα πύρινα μέτωπα να καταπίνουν ότι βρίσκουν στο πέρασμά τους. Μέχρι τώρα έχουν έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα δάσους και όπως έλεγε κάτοικος της περιοχής στο LamiaReport δεν ειναι μόνο οι φωτιά τώρα, αλλά και οι πλημμύρες που θα έρθουν αργότερα αφού τσα νερά της βροχής δεν θα υπάρχουν δάση για να τα συγκρατήσουν.

Το στοίχημα είναι να μην φτάσει η φωτιά στο όρος Καντήλι, όπου υπάρχει παρθένο δάσος, περιοχή natura πιο πυκνό δάσος από όλα όσα έχουν καεί μέχρι τώρα. Αν φτάσει εκεί η φωτιά τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και θα κινδυνεύουν Πολιτικά, Ψαχνά, Καστέλλα, Καμαρίτσα.

Διακοπή κυκλοφορίας

Εντωμεταξύ σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε ότι, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας Ευβοίας, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην εθνική οδό Χαλκίδας -Αιδηψού, στην 70η χ/θ (διασταύρωση Αγίας Άννας) με κατεύθυνση προς βόρεια Εύβοια. Νωρίτερα είχε δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι από την 59η χ/θ έως και την 63,5η χ/θ στην ίδια οδό που είχε διακοπεί επίσης εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς.

Έκκληση από τον Περιφερειάρχη

Δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα που δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την Εύβοια, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη και για τα επίγεια πλέον λόγω της τεράστιας έκτασης της φωτιάς . Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

«Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλεί ζωές» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!».



«Η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα», λέει ο δήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, καταγγέλει πως μέχρι τις 8:00΄ το πρωί του Σαββάτου δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η φωτιά στη Χαλκίδα.

«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις. Η φωτιά δεν σταματάει πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια. Συνεχίζουμε για έκτη μέρα. Το μέτωπο τώρα καίει στο χωριό Σπαθάρι. Από το πρώι προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στα σπίτια τους να σβήσουν τις εστίες, γιατί όταν λείπει ο κόσμος η φωτιά μπορεί να κάψει περισσότερα σπίτια. Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα».



Ο Δήμος ξεκινάει διανομή σε όλες τις κοινότητες, γιατί δεν υπάρχει νερό και ρεύμα. Το δίκτυο έχει καταστραφεί.

«Μέχρι τις 8 το πρωί δεν είχε πετάξει κανένα εναέριο μέσα. Στο Σπαθάρι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οι άνθρωποι είναι σε ψυχολογικό σοκ. Υπάρχει κλίμα οδύνης, θλίψης, οργής, απελπισίας και καμία ελπίδα για το μέλλον», ξέσπασε ο δήμαρχος.

«Δεν υπήρχε καμία βελτίωση στην προσπάθεια αναχαίτισης των πύρινων μετώπων, γιατί τα εναέρια μέσα και τα επίγεια που είχαμε δεν κάνανε ούτε για μικροφωτιές. Εάν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο στο Σπαθάρι, η φωτιά θα φτάσει στην Χαλκίδα. Θα καεί και η Χαλκίδα όπως πάνε αυτοί».

Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάστηκαν εκ νέου. Μετόχι, Ζοωδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών και τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν. Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς. Εκτός από του πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.

Επί τόπου επιχειρούν αυτή την ώρα, 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.



Το μέτωπο κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από καπνό. Ορατότητα ελάχιστη, τα εναέρια μέσα είναι δύσκολο να προσφέρουν βοήθεια και να διευκολύνουν την κατάσταση. Τα επίγεια τρέχουν από εστία σε εστία, από έκκληση σε έκκληση αλλά τα μέτωπα που έφτασαν από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο συνεχίζουν με την ίδια ένταση και προς τα νότια. Τα χωριά ζουν τον ίδιο εφιάλτη.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση