Επιστολή για ίδρυση Εκπαιδευτικού Κέντρου Αναρρίχησης στην Αρκίτσα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 20:53 Επιστολή για ίδρυση Εκπαιδευτικού Κέντρου Αναρρίχησης στην Αρκίτσα

Τι αναφέρει ο Πλοίαρχος ΛΣ εα Δημήτριος Κουκοβίνος…

Εκπαιδευτικό Κέντρο Αναρρίχησης στο ρήγμα της Αρκίτσας, θέτει προς συζήτηση ο Πλοίαρχος ΛΣ εα Δημήτριος Κουκοβίνος με επιστολή του προς το Δήμαρχο Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ, με αφορμή και την ανάδειξη του ως Ολυμπιακό άθλημα.

Η επιστολή κοινοποιείται στον Υφυπουργό και το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, την Υφυπουργό Τουρισμού, σε αυτοδιοικητικούς, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και στα ΜΜΕ.

Η επιστολή:

 

Αξιότιμε Κύριε  ΔΉΜΑΡΧΕ,

 Με αφορμή ότι για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα εισαχθεί ως άθλημα, η αναρρίχηση, θα πρέπει και η χώρα μας να διαθέτει μια αξιόπιστη υποδομή που θα πιστοποιηθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, προκειμένου να αποτελέσει και διεθνές κέντρο για την αγωνιστική αναρρίχηση. Αυτή η υποδομή δεν υφίσταται στην Ελλάδα σε επίπεδο αγώνων. Το συγκεκριμένο γεγονός ότι η αναρρίχηση θα εισαχθεί ως άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μου κέντρισε το ενδιαφέρον ότι θα μπορούσε να εξεταστεί να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα διεθνές κέντρο για την αγωνιστική αναρρίχηση.

Πριν σας καταθέσω την πρόταση μου θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι:

1. Στις 24-02-2021 δημοσιεύθηκε στην Ναυτιλιακή Εφημερίδα "MARITIME ECONOMIES” άρθρο μου με τίτλο: “Γεώτοπος Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς - Κάτοπτρο ρήγματος Αρκίτσας “ Η συγκεκριμένη δημοσίευση κέντρισε το ενδιαφέρον των αναγνωστών της εφημερίδας για τον συγκεκριμένο γεώτοπο και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο γεγονός ότι ο χώρος αυτός θα μπορούσε με πολλούς τρόπους να αξιοποιηθεί, καθώς θεωρείται, βάσει κριτηρίων, διεθνούς εμβέλειας για την επιστημονική έρευνα, εκπαίδευση και αναψυχή. Ουσιαστικά θεωρείται ένας Γεώτοπος Εθνικής και Παγκόσμιας αξίας.

2. Από έρευνες επιστημόνων το Κάτοπτρο ρήγματος Αρκίτσας εκτός του Διεθνούς  επιστημονικού ενδιαφέροντος, παράλληλα συγκεντρώνει, σημαντικά και αξιόλογα χαρακτηριστικά όπως :

• Προορισμός επίσκεψης για μαθητές, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά τη φύση και τις εκφράσεις των φυσικών φαινομένων της περιοχής, οι οποίες σχετίζονται με παγκόσμια γεωλογικά φαινόμενα.

• Χρήση ως εκπαιδευτικού γεώτοπου επειδή:

- Διαθέτει καθαρότητα και σαφήνεια των χαρακτηριστικών του.

- Ορατότητα / Θέαση

- Εύκολη και ασφαλή πρόσβαση

- Δυνατότητα ανάπτυξης υπαίθριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

- Μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία, ιδανική θέση μάθησης στοιχείων της γεωλογίας γεωμορφολογίας.

- Φυσικό εργαστήριο εκπαιδεύσεως Ελλήνων και Ξένων, φοιτητών γεωλογίας, γεωφυσικής και συναφών ειδικοτήτων

- Ικανοποιεί κριτήρια χρήσης ως γεώτοπου ειδικού τουρισμού, γεωτουρισμού.

- Επιβλητικότητα που ξαφνιάζει, εντυπωσιάζει και δημιουργεί περιέργεια.

- Η σημασία του για τη γεωλογική επιστήμη είναι μεγάλη, όπως φαίνεται από την ύπαρξη πολυάριθμης διεθνούς βιβλιογραφίας.

Με δεδομένα όλα τα εν λόγω χαρακτηριστικά. σας καταθέτω πρόταση μου:

1. Το Κάτοπτρο ρήγματος Αρκίτσας ως ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος, σημάδι της δύναμης της Γης και του Εγκέλαδου, μοναδικό στο είδος του που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα (153 χιλ Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης), στη Κοινότητα Αρκίτσας δικαιοδοσίας του Δήμου σας.  

2. Το ρήγμα το οποίο προεξέχει από το επίπεδο του εδάφους με τη μορφή λείων επιφανειών (τριών εν σειρά) ασβεστόλιθου. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και έχουν σχηματιστεί από τους αλλεπάλληλους σεισμούς, που έχουν πλήξει την περιοχή σε παλαιότερες εποχές.  

3. Ως κάθετη λεία βραχώδης επιφάνεια παρουσιάζει χαρακτηριστικά ενός τεράστιου καθρέπτη που εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων.

Με τα προαναφερόμενα Κε Δήμαρχε προτείνω μέσω των αρμοδίων φορέων να εξεταστεί η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά τον συγκεκριμένο χώρο για την ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού που θα περιλαμβάνει Φορείς Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αναρριχητικού Τουρισμού σε Τοπικό, Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο.

Η πρόταση μου στηρίζεται στο ότι τα τελευταία  χρονιά, έχει καταγραφεί ήδη μια ισχυρή τάση για τον τουρισμό του μέλλοντος, αφού οι επισκέπτες αναζητούν άλλους ρυθμούς, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κοντά στη φύση, αυθεντικά μέρη και χωρίς πολυκοσμία.

Αθλητική Αναρρίχηση 

(32οι Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020 /Διάρκεια αγώνων Αθλητικής Αναρρίχηση : 3 Αυγούστου – 6 Αυγούστου)

Κάθε τετραετία που περνά οι Ολυμπιακοί Αγώνες εμπλουτίζονται με καινούργια αγωνίσματα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους αθλητές και αθλήτριες να ξεχωρίσουν και να διακριθούν μέσω του σπορ που αγαπούν. Αυτό φυσικά ισχύει και για τους  Αγώνες (21/23 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021 / 11.000 αθλητές εκ των οποίων οι 83 αποτελούν την Ελληνική αποστολή) του Τόκιο 2020, οι οποίοι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δώσουν την ευκαιρία για διάκριση σε ένα ξεχωριστό γκρουπ ανθρώπων,που ασχολούνται με ένα ιδιαίτερο και αρκετά επικίνδυνο σπορ: την αθλητική αναρρίχηση. Οι Ολυμπιακοί της Ιαπωνίας σηματοδοτούν μια νέα εποχή στον χώρο της αγωνιστικής αναρρίχησης, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με απόφασή της στις 3 Αυγούστου του 2018 συμπεριέλαβε τελικά το άθλημα στο επίσημο πρόγραμμα των Αγώνων του Τόκιο. Μια απόφαση που στηρίχθηκε κατά βάση στην απήχηση που έχει το συγκεκριμένο σπορ στο νεανικό κοινό, αλλά και στη γενικότερη πολιτική επέκτασης και εξέλιξης του αρχαιότερου αθλητικού θεσμού στον πλανήτη. Ένα βήμα μπροστά, λοιπόν, για το αναπτυσσόμενο αυτό σπορ, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2018 στο Μπουένος Άιρες. Η αναρρίχηση είναι φύσει απαιτητική δραστηριότητα, καθώς για να εκτελεστεί με επιτυχία αλλά και ασφάλεια, προϋποθέτει απόλυτη εγρήγορση, κορυφαίο επίπεδο φυσικής κατάστασης και φυσικά ατελείωτες ώρες προπόνησης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αθλητές και αθλήτριες που θα πάρουν μέρους στην ολυμπιακή εκδοχή του σπορ είναι υποχρεωμένοι ουσιαστικά να μάθουν από την αρχή τα βασικά, αφού η μορφή της αγωνιστικής αναρρίχησης στο Τόκιο θα είναι εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι γνώριζαν μέχρι τώρα. Ειδικότερα, το άθλημα της αναρρίχησης θα περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά αγωνίσματα στα οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος οι συμμετέχοντες: στη δυσκολία (lead climbing), στην αναρρίχηση βράχου (bouldering) και στην ταχύτητα (speed climbing). Ιδίως το τελευταίο αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για πολλούς, καθώς δεν έχει την παραμικρή σχέση με την παραδοσιακή αναρρίχηση σε βουνά, λόφους και βράχους.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση