Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Φάνης Σπανός ζητά από τον Πρωθυπουργό να αποδοθούν ευθύνες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 08:20 Ο Φάνης Σπανός ζητά από τον Πρωθυπουργό να αποδοθούν ευθύνες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς καταθέτει πρόταση με δέσμη έργων και παρεμβάσεων για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και ταυτόχρονα ζητά από τον Πρωθυπουργό καταλογισμό ευθυνών για την τρομερή καταστροφή της Εύβοιας.

«Ο χρόνος σίγουρα δεν γυρίζει πίσω. Γι’ αυτό πρέπει να κυλίσει γρήγορα μπροστά. Να μη μείνει στάσιμος. Και θα προχωρήσει, με την προσπάθεια όλων μας, εδώ. Σε αυτή τη γη, με αυτούς τους ανθρώπους. Για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους και τα παιδιά μας. Το δικαιούνται. Τους το οφείλουμε....», τονίζει ο Φάνης Σπανός στην επιστολή που έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Δέσμη έργων και παρεμβάσεων για την αναγέννηση της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας κατέθεσε στην κυβέρνηση χτες, Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Η δέσμη έργων και παρεμβάσεων που κατέθεσε και διεκδικεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

1. Περιλαμβάνει άμεσες και μεσοπρόθεσμες - στρατηγικές προτάσεις, στα πεδία της κοινωνικής πολιτικής, του περιβάλλοντος, των υποδομών, της επιχειρηματικότητας, της δημογραφίας, της ενέργειας.

2. Απαντά στις προκλήσεις και καλύπτει τις ανάγκες συνολικής ανασυγκρότησης του τόπου, αλλά και δημιουργίας μιας προοπτικής για την πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ενδεικτικά, στην πρόταση για την ανασυγκρότηση περιλαμβάνεται το σύνολο των έργων του βόρειου διαμήκους οδικού άξονα, όπως επίσης, έργα πρωτογενούς τομέα, καθώς και ειδικές πολιτικές για κλάδους όπως οι ρητινοσυλλέκτες, αλλά και ο Τουρισμός.

Στις άμεσες παρεμβάσεις αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι απαραίτητες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες, καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα, στις ορεινές και πεδινές κοίτες των ρεμάτων.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια της μεγάλης καταστροφής της βόρειας Εύβοιας και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.

«Κάτι τέτοιο θα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στους πληγέντες συμπολίτες μας, αλλά θα αποτελέσει και πολύ χρήσιμο διδακτικό υλικό για την αποτροπή μιας νέας εφάμιλλου μεγέθους καταστροφής σε οποιαδήποτε περιοχή της πατρίδας μας. Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας, όσο και των πάσης φύσεως αρχών, για να συνδράμουμε στη διερεύνηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Σε ότι αφορά τη δέσμη μέτρων, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τις προτάσεις που κατέθεσε προς την Κυβέρνηση, καθορίζει ένα αφετηριακό πλαίσιο έργων και παρεμβάσεων και παραμένει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανασυγκρότησης, συνεργαζόμενη με τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς και συμμετέχοντας στην ad hoc εθνική επιτροπή ανασυγκρότησης».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι χάρη στη δύναμη αυτών των ανθρώπων και τον πλούτο του τόπου, «ο χρόνος θα κυλήσει μπροστά για να φέρει ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας», για να κλείσει λέγοντας με σαφήνεια: «Το δικαιούνται. Τους το οφείλουμε».

Δείτε τη δέσμη έργων και παρεμβάσεων στο σύνδεσμο: https://pste.gov.gr/protasi-plaisio-gia-tin-anasygkrotisi-tis-voreias-evvoias/

(Φώτο από προηγούμενη συνάντηση του Περιφερειάρχη Στερεάς με τον Πρωθυπουργό)

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής που έστειλε στον Πρωθυπουργό ο Φάνης Σπανός.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η επόμενη μέρα της τεράστιας καταστροφής που έπληξε τη βόρεια Εύβοια βρίσκει την Πολιτεία ενώπιον μεγάλων αναγκών και προκλήσεων, που αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά και τη δημιουργία μιας προοπτικής για πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Ανάγκες πολυδιάστατες που πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο με άμεσα μέτρα, όσο και με μεσο - μακροπρόθεσμες στρατηγικές πολιτικές στα πεδία της οικονομίας, του περιβάλλοντος, των υποδομών, της κοινωνικής και δημογραφικής πολιτικής.

Με την παρούσα επιχειρούμε να συγκεντρώσουμε ένα κρίσιμο σύνολο από νέες, αλλά και διαχρονικές προτεραιότητες για τη βόρεια Εύβοια και ευρύτερα το νησί και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την προσδοκία αυτές να αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την επόμενη μέρα στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης που εξαγγείλατε.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανασυγκρότησης, τόσο συνεργαζόμενη με τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς (Υπουργείο Υποδομών, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού κοκ), όσο και συμμετέχοντας στην ad hoc εθνική επιτροπή που συστήσατε για τις ανάγκες του – εθνικών διαστάσεων – αυτού ζητήματος.

Προτού σας παραθέσουμε το πλαίσιο των προτάσεών μας για την επόμενη μέρα, θεωρούμε αναγκαίο να σας επισημάνουμε την ανάγκη – στην οποία και εσείς ο ίδιος αναφερθήκατε – να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια της μεγάλης καταστροφής της βόρειας Εύβοιας και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν. Κάτι τέτοιο θα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στους πληγέντες συμπολίτες μας, αλλά θα αποτελέσει και πολύ χρήσιμο διδακτικό υλικό για την αποτροπή μιας νέας εφάμιλλου μεγέθους καταστροφής σε οποιαδήποτε περιοχή της πατρίδας μας. Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας, όσο και των πάσης φύσεως αρχών, για να συνδράμουμε στη διερεύνηση.

Με τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία σε όλα της τα επίπεδα θα εγκύψει ουσιαστικά, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, σας παραθέτουμε το αφετηριακό πλαίσιο προτάσεών μας ως κατωτέρω, με διάκριση σε άμεσες και μεσοπρόθεσμες - στρατηγικές προτάσεις, στα πεδία της κοινωνικής πολιτικής, του περιβάλλοντος, των υποδομών, της επιχειρηματικότητας, της δημογραφίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η εξωτερική εικόνα της βόρειας Εύβοιας, είναι αυτή της ολοσχερούς καταστροφής. Αμέτρητα στρέμματα καμμένης γης, κατεστραμμένες κατοικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και φυσικά μια τεράστια οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση για κάθε πολίτη της περιοχής. Αυτό που δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, είναι ο τεράστιος πλούτος που έχει η βόρεια Εύβοια κρυμμένο, κάτω από την μαύρη γη και πίσω από τα θλιμμένα πρόσωπα. Είναι το γόνιμο υπέδαφος. Είναι οι μοναδικές παραλίες, αλλά και το ξεχωριστό πολιτιστικό απόθεμα. Το σημείο της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου και το σπίτι του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, η γη που αναβλύζει ιαματικό νερό και που φιλοξενεί το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, είναι η βόρεια Εύβοια. Και περισσότερο απ’ όλα, οι άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι που κράτησαν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια τους και σήμερα σφίγγουν τα δόντια για να σταθούν όρθιοι, αυτοί είναι οι Βορειοευβοιώτες.

Ο χρόνος σίγουρα δεν γυρίζει πίσω. Γι’ αυτό πρέπει να κυλίσει γρήγορα μπροστά. Να μη μείνει στάσιμος. Και θα προχωρήσει, με την προσπάθεια όλων μας, εδώ. Σε αυτή τη γη, με αυτούς τους ανθρώπους. Για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους και τα παιδιά μας. Το δικαιούνται. Τους το οφείλουμε.

Με τιμή,

Φάνης Σπανός 
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας