Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον Σταϊκούρα ο Φάνης Σπανός για την Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 13:50 Στον Σταϊκούρα ο Φάνης Σπανός για την Εύβοια

Σήμερα εκταμιεύεται η τρίτη δόση προκαταβολών - Πρόταση για κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων για την αποκατάσταση απολεσθέντος εισοδήματος - «Διεκδικούμε και δεν εφησυχάζουμε, μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021, με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικώς, για την Δευτέρα 23 Αυγούστου, αλλά αναβλήθηκε, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή του Μαρμαρίου της Π.Ε. Εύβοιας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν φυσικά η τεράστια οικολογική, όσο και οικονομική καταστροφή της βόρειας Εύβοιας και η αντιμετώπιση των πολλαπλών και δυσβάσταχτων επιπτώσεων της σε επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Διαπιστώθηκε ότι προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εκταμιεύσεις αποζημιώσεων, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ όλες οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν αναστολές και απαλλαγές υποχρεώσεων, στην κατεύθυνση της ανακούφισης και εν συνεχεία της οικονομικής στήριξης των πληγέντων.

Ενδεικτικά ως σήμερα έχουν υποβληθεί 3.151 αιτήσεις για αρωγή, μέχρι στιγμής έχουν ήδη καταβληθεί αποζημιώσεις σε 1.742 δικαιούχους, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα η τρίτη κατά σειρά δόση πληρωμών.

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ανάγκη και πρέπει:

  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή καταβολής αποζημιώσεων.
  • Να ενισχυθεί χρηματοδοτικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.
  • Να δημιουργηθεί μηχανισμός αποκατάστασης απολεσθέντος εισοδήματος, ο οποίος θα περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων από τις πληγείσες περιοχές.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν και η επιβεβαίωση ότι μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη από το τραπεζικό σύστημα οι αποφάσεις που αφορούν ρυθμίσεις δανείων κλπ. Προς τούτο, υπήρξε επαφή και συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι προχωρά απρόσκοπτα η καταβολή αποζημιώσεων και αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Παράλληλα, τονίσαμε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης.

»Καταθέσαμε επίσης την πρόταση μας για τη δημιουργία μηχανισμού αποκατάστασης απολεσθέντος εισοδήματος. Ένας μηχανισμός, που θα εξασφαλίσει την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων, όχι μόνο όσων υπέστησαν υλική καταστροφή, αλλά συνολικά όσων αναμένεται να βιώσουν την μείωση των εσόδων τους.

»Δουλεύουμε συντονισμένα και μεθοδικά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να επουλώσουμε τις πληγές της βόρειας Εύβοιας. Διεκδικούμε και δεν εφησυχάζουμε, μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας».