Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενθουσιασμένος ο Ζαν Τόντ από τις εγκαταστάσεις στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 09:23 Ενθουσιασμένος ο Ζαν Τόντ από τις εγκαταστάσεις στη Λαμία

Το ευχαριστώ του Αυγενάκη σε Σπανό και Καραΐσκο…

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμεινε ο Πρόεδρος της FIA και Ειδικός Εντεταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια, Ζαν Τοντ, από τις εγκαταστάσεις του Service Park στη Λαμία και τη συνολική διοργάνωση για το «Ράλλυ των Θεών» που επέστρεψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο κ. Τόντ επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις στην ΠΕΛ, δηλώνοντας ενθουσιασμένος, όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις!

Τα θετικά σχόλια όλων των βασικών συντελεστών, μετέφερε με σχόλιο του στο Facebook ο Υφυπουργός, ευχαριστώντας θερμά τον Περιφερειάρχη Στερεάς, Φάνη Σπανό και το Δήμαρχο Λαμιέων, Θύμιο Καραΐσκο, για την προσφορά τους ώστε η χώρα μας  με αυτή την άρτια διοργάνωση να ξαναμπεί δυναμικά στο προσκήνιο των μεγάλων γεγονότων.

Δείτε την ανάρτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«EKO SERVICE PARK - ΛΑΜΙΑ

Με τον Πρόεδρο της FIA Jean Todt επισκεφθήκαμε σήμερα το EKO Service Park στη Λαμία, όπου χτυπά η καρδιά του εθνικού μας αγώνα.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, αλλά και απ' όλους τους συντελεστές για την οργάνωση, την παρουσία των ομάδων και των χορηγών καθώς και το επίπεδο όλων των εγκαταστάσεων για την υποστήριξη, παρακολούθηση και τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα.

Η Ελλάδα αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις και ξαναμπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο των μεγάλων διοργανώσεων.

Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Φ. Σπανό και το Δήμαρχο Λαμίας Θ. Καραίσκο για την στενή συνεργασία μας και το σπουδαίο αποτέλεσμα

Δηλώσεις του Jean Todt από τη Λαμία:

Το Ράλλυ Ακρόπολις επιτέλους επέστρεψε! Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την επιστροφή της Ελλάδας στο WRC;

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι κομμάτι της ιστορίας των ράλλυ, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ήμασταν λοιπόν λυπημένοι που δεν μπορούσε να διεξαχθεί τα προηγούμενα χρόνια, αν και κατανοούμε τους λόγους. Όμως τώρα είμαστε ακόμα πιο ευτυχείς που το Ράλλυ Ακρόπολις επέστρεψε και που βλέπουμε τον ενθουσιασμό όλων σχετικά με αυτό. Ξεκινώντας από τον Πρωθυπουργό, αλλά και σε εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και, φυσικά, των θεατών. Τόσο στις ειδικές διαδρομές όσο και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας, ήταν έκδηλος ο ενθουσιασμός και η περηφάνια όλων που το ράλλυ έχει επιστρέψει.

Έχετε πολλές αναμνήσεις από το Ράλλυ Ακρόπολις: τόσο ως συνοδηγός όσο και ως επικεφαλής ομάδας…

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός και αποτελεί κομμάτι της ζωής μου, σε πολλά διαφορετικά κεφάλαια. Πρώτα ως συνοδηγός, μετά ως επικεφαλής ομάδας, και τώρα ως Πρόεδρος της FIA. Σίγουρα, έχουν γίνει πολλά την τελευταία δεκαετία και είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις την εξέλιξη που έχει σημειωθεί. Προφανώς, το Ράλλυ Ακρόπολις δεν είναι το ίδιο με εκείνο της εποχής που ήμουν συνοδηγός. Εκείνη την εποχή οι απαιτήσεις ήταν διαφορετικές. Είχαμε μεγάλα σε διάρκεια ράλλυ, με ατελείωτες ειδικές διαδρομές, και όχι τα σημερινά επίπεδα ασφαλείας.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και προς το καλύτερο, γεγονός πολύ σημαντικό. Όμως οι ελληνικοί δρόμοι παραμένουν σκληροί, και χάρηκα που πέρασα χρόνο βλέποντας τις ειδικές και όλη τη δουλειά που έχει γίνει για να υποδεχθείτε ξανά τους αγωνιζόμενους και το ράλλυ. Απαιτήθηκε σπουδαία προσπάθεια σε μικρό χρονικό διάστημα από τους διοργανωτές και τη Motorsport Greece, με αρωγό την υποστήριξη των αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα που επιδεικνύει το πάθος που έχετε για το ράλλυ.

Χθες το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις «κατέκτησε» το κέντρο της Αθήνας. Πώς σας φάνηκαν η Τελετή Εκκίνησης και η COSMOTE 5G Athens Stage;

Όπως γνωρίζετε, η πρώτη ειδική διαδρομή δεν ήταν αντιπροσωπευτική του Ράλλυ Ακρόπολις. Είχε μήκος μόλις ένα χιλιόμετρο, στο κέντρο της πόλης, όμως αυτό που είχε σημασία ήταν τα συναισθήματα που χαρίζει αυτό το ράλλυ στους θεατές. Και η προβολή του. Θεωρώ λοιπόν πως ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Το να βλέπεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους, να τους βλέπεις να χαμογελούν και να απολαμβάνουν το σόου. Ήταν ξεχωριστό.

Περάσατε χρόνο με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια ήταν τα αντικείμενα συζήτησης;

Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, αλλά υπήρχαν δύο βασικά θέματα συζήτησης. Το ενδιαφέρον για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και η εξέλιξή του στην Ελλάδα, καθώς και η οδική ασφάλεια. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και ήταν μια σπουδαία ευκαιρία να δω τι κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό τον τομέα με την κ. Βασιλική Μυλωνά και το Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας, που συμπλήρωσε 16 χρόνια ενασχόλησης με θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια. Επίσης, ήταν μια σημαντική ευκαιρία να συναντήσω άλλα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και την ομάδα μου στα Ηνωμένα Έθνη. Ήταν ένα έντονο και γεμάτο πρόγραμμα.

Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει το ράλλυ με κάθε τρόπο;

Είναι καθοριστικό! Αν θες να πετύχεις, πρέπει η κυβέρνηση να εμπλέκεται ενεργά και να δείχνει ενδιαφέρον. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα.

Μιλήσατε για την οδική ασφάλεια. Ήταν στο επίκεντρο των δράσεων, στο περιθώριο του Ράλλυ Ακρόπολις. Με στόχο να σωθούν ζωές, πόσο σημαντικό είναι να περνά μέσω του μηχανοκίνητου αθλητισμού το μήνυμα για την οδική ασφάλεια;

Ανέφερα νωρίτερα την αλλαγή της δομής του Ράλλυ Ακρόπολις με το πέρασμα του χρόνου. Πράγμα που συνέβη για λόγους ασφάλειας. Πράγματα που ήταν ανεκτά πριν από τριάντα χρόνια, δεν μπορούν να γίνονται σήμερα. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός πρέπει να λειτουργεί και να αξιοποιείται, όχι μόνο ως ένα ξεχωριστό θέαμα, αλλά και ως εργαστήριο. Ένας τρόπος για να εξελίσσονται τα αυτοκίνητα δρόμου, οι μοτοσυκλέτες, τα κράνη και όλος ο σχετικός εξοπλισμός, με στόχο να έχουμε λιγότερα θύματα στους δρόμους.

Μάλιστα, δεν υπήρχαν εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, στέλνοντας παντού το μήνυμα!

Και σε όλες τις γειτονικές χώρες! Ήμουν χαρούμενος που είδα εδώ και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης από την Κένυα. Διοργάνωσαν ξανά το Rally Safari και ήταν θεαματικό. Όμως η συμφωνία που είχαμε κάνει με την κυβέρνηση προϋπέθετε πως θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που υπήρχαν στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Άρα, βλέπουμε την ηγεσία διάφορων χωρών, από κάθε άκρη του πλανήτη, να αξιοποιεί τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ως κοινό παρονομαστή και ως ένα εργαστήριο, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα.

Τέλος, η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα κατά τη θητεία σας ως Προέδρου της FIA. Είναι αυτή μια κληρονομιά που θέλετε να αφήσετε πίσω σας όταν αποχωρήσετε από τον προεδρικό θώκο;

Είναι μια κληρονομιά που θα παραμείνει και ελπίζω ο διάδοχός μου να ασχοληθεί με αυτήν το ίδιο ενεργά και πως θα έχει την οδική ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας του. Από την πλευρά μου, θα συνεχίσω στο ρόλο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, άρα θα παραμείνω ενεργός στη μάχη για να μειώσουμε τα θύματα στους δρόμους.