Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι χρειάζεστε για απρόσκοπτη είσοδο στα Δικαστήρια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 11:19 Τι χρειάζεστε για απρόσκοπτη είσοδο στα Δικαστήρια

Με φύλακες στην πόρτα για τον έλεγχο πιστοποιητικών…

Ομαλά ξεκίνησε η λειτουργία των Δικαστηρίων στη Λαμία, αναφορικά με την είσοδο των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, δικηγόρων, και πολιτών, οι οποίοι υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19.

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει είτε τη μέθοδο PCR εντός 72 ωρών πριν την είσοδο στα Δικαστήρια, είτε rapid test εντός 48 ωρών πριν την είσοδο.

Οι ανήλικοι έως 11 ετών μπορούν να προσκομίζουνε εναλλακτικά self test.

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω αρκεί η υπόδειξη δήλωσης αποτελέσματος self test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διεξαχθεί εντός 24 ωρών πριν από την είσοδο των φυσικών προσώπων για:

-Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα:

 α) αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κλπ) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

β) αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

γ) αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής.

-Συζήτηση προσωρινής διαταγής

-Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982

-Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων ενώπιον εισαγγελέα ή και ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.

Τα εν λόγω πιστοποιητικά υποδεικνύονται σε προσωπικό εταιρειών φύλαξης ή σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας.

Στην περίπτωση των Δικαστηρίων Λαμίας, η είσοδος λειτουργεί από τις 9 με έναν φύλακα (security) χωρίς να έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα, πλην το γεγονός ότι δημιουργούνται για λίγα λεπτά ουρές εωσότου ελεγχθούν τα πιστοποιητικά ή για να εξηγήσει σε όσους δε γνώριζαν τι έπρεπε να έχουν μαζί τους.

Παρόμοια μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου για τη λειτουργία και την είσοδο σε εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια, έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα ”Ελληνικό Κτηματολόγιο” και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.