Ε65: "Φως" στη σήραγγα Όθρυος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 09:32 Ε65: "Φως" στη σήραγγα Όθρυος

Διανοίχθηκαν τα τελευταία κοπιαστικά 25 μέτρα. Πιο κοντά στην ολοκλήρωση ο δρόμος Λαμίας - Ξυνιάδας…

Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της κατασκευής του νότιου τμήματος του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα, η διάνοιξη της Σήραγγας Όθρυος, έγινε πραγματικότητα κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διανοίχθηκαν τα τελευταία “κοπιαστικά” 25 μέτρα του πρώτου από τους δύο κλάδους της σήραγγας την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνοντας εργασίες που διήρκησαν πάνω από δύο έτη.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου, μιας και η Σήραγγα Όθρυος αποτελεί το σημαντικότερο τεχνικό της εργολαβίας. Η διάτρηση των 3 χιλιομέτρων δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση καθώς όπως είχε συμβεί και με την αντίστοιχη σιδηροδρομική σήραγγα, το υπέδαφος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και το “τρύπημα” γινόταν μέτρο-μέτρο.

Δύο χρόνια για δύο χιλιόμετρα

Αξίζει να αναφερθεί πως όταν ξεκίνησε η διάτρηση της σήραγγας το 2019, είχαν διανοιχθεί περίπου 500 μέτρα από κάθε άκρο. Αυτό σημαίνει πως χρειάστηκαν δύο και πλέον έτη για περίπου 2 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο θέμα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η διάνοιξη και του δεύτερου κλάδου που θα ολοκληρώσει μία από τις μεγάλες κατασκευαστικές προκλήσεις του έργου για το νότιο τμήμα του Ε65. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εργασίες για το “ντύσιμο” της σήραγγας που περίπου θα πάρουν ένα έτος.

Η σήραγγα Όθρυος αποτελεί το σημαντικότερο τεχνικό όλου του άξονα και με την ολοκλήρωση της, θα ενταχθεί ως μία από τις 10 μεγαλύτερες οδικές σήραγγες της χώρας. Είναι το έργο που θα επιτρέψει να “κουμπώσει” το νότιο τμήμα με το εν λειτουργία τμήμα του Ε65 από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα.

Η πορεία του έργου

Σήμερα η πρόοδος κατασκευής αγγίζει το 75%, αφήνοντας ελπίδες πως το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία εντός του 2022, ξεπερνώντας και τις τελευταίες δυσκολίες στα ορεινά της Φθιώτιδας.

Στις 16 Ιουλίου παραδόθηκαν από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τα πρώτα 14 χιλιόμετρα από τα συνολικά 32,5 χιλιόμετρα του νότιου τμήματος. Προκειται για την λεγόμενη Δυτική Παράκαμψη Λαμίας που προσθέτει ακόμα ένα τμήμα στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο.

Το τμήμα που δόθηκε στην κυκλοφορία ξεκινά από τον κόμβο του ΠΑΘΕ και εκτείνεται μέχρι τον κόμβο Καπερνησίου παρακάμπτοντας την πόλη της Λαμίας. Το τμήμα αυτό δεν συνδέεται με το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα καθώς αποτελεί την νότια απόληξη του νότιου τμήματος.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ενιαία ο αυτοκινητόδρομος από την σύνδεση του Ε65 στον κόμβο Ανθήλης με τον ΑΘΕ μέχρι τα Τρίκαλα, χρειάζεται και η λειτουργία των υπόλοιπων 18 χιλιομέτρων. Τα έργα πραγματοποιεί η ΤΕΡΝΑ που όπως και η Κεντρική Οδός είναι μέλη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τέλος του 2024 ο στόχος της πλήρους λειτουργίας

Ταυτόχρονα ενεργοποιείται σταδιακά και η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι το Κηπουρειό Γρεβενών όπου ο Ε65 θα συνδεθεί μέσω κόμβου με την Εγνατία Οδό.

Μεγάλος στόχος είναι στα τέλη του 2024, να μπορέσει όλος ο αυτοκινητόδρομος μήκους 181 χιλιομέτρων που θα φέρει “κοντά” στην Αθήνα τη Δυτική Μακεδονία και το ταξίδι μέχρι Γρεβενά θα είναι πλέον υπόθεση περίπου 4 ωρών όταν σήμερα απαιτούνται πάνω από 6 ώρες.

Το ίδιο θα συμβεί και την Ήπειρο όπου η σύνδεση για παράδειγμα με το Μέτσοβο θα απαιτεί από την Αθήνα οδήγηση περίπου 4 ωρών και 30 λεπτών. Ο Ε65 τότε θα λειτουργήσει (ενιαία πλέον) ως ο τρίτος μεγάλος κάθετος εθνικός άξονας ανάμεσα στην Ιόνια Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης (που διαχειρίζονται ανά τμήματα η Νέα και Κεντρική Οδό, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και η Εγνατία Οδός).

Πηγή: ypodomes.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση