Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεχνώ... Αλλά θυμάμαι με τη βοήθεια της λογοθεραπείας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 09:24 Ξεχνώ... Αλλά θυμάμαι με τη βοήθεια της λογοθεραπείας

21η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με την νόσο αυτή και την άνοια. 

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλεί απώλεια μνήμης και καθιστά δύσκολο ή σχεδόν αδύνατο να σκεφτεί κάποιος καθαρά. 

Η ασθένεια είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους άνοιας, βλάπτοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλώντας αλλαγές στη μνήμη και ασταθή συμπεριφορά, η οποία μερικές φορές προκαλεί ακόμη και απώλεια πολλών λειτουργιών του σώματος. Η νόσος Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι προκαλείται από συνδυασμό γενετικών, συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. 

Τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου συνήθως εμφανίζονται με απώλεια μνήμης στα αρχικά στάδια. Το άτομο συνήθως δυσκολεύεται να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα, όπως ημερομηνίες, δραστηριότητες ενώ κάνει τις ίδιες ερωτήσεις συνεχώς. Ακόμη, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να οργανώσει και να εκτελέσει αποφάσεις ή να βρει την κατάλληλη λέξη. Άλλη μια έκφανση της νόσου είναι οι  δυσκολίες στην όραση και στην αντίληψη της απόστασης και προσανατολισμού στον χώρο. 

Καθώς το Αλτσχάιμερ εξελίσσεται, οι διαταραχές και τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα και για τον λόγο αυτό η ανάγκη για φροντίδα και υποστήριξη του ατόμου αυξάνεται. 

Αν και δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για την νόσο, οι θεραπευτικές επιλογές που προσφέρονται μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Είναι λοιπόν σημαντικό, να μην αγνοήσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια και να επισκεφτούμε έναν ιατρό σε περίπτωση εκδήλωσης αυτών.

"Πρόσβασις"
Κέντρο Διάγνωσης κ Θεραπείας Διαταραχών
Λαμία,Αμφίκλεια,Αταλάντη,Καρπενήσι 
Τηλ: 22310 66103, 6932065658