Οδοντιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Τι ισχύει για την προσέλευση του κοινού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 07:50 Οδοντιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Τι ισχύει για την προσέλευση του κοινού

Διαβάστε το δελτίο τύπου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας σχετικά με τα όσα ισχύουν για την προσέλευση του κοινού στα οδοντιατρεία σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ και σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

«Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Φθιώτιδος και παρά τις αντίθετες απόψεις του συνόλου του Οδοντιατρικού κλάδου είναι υποχρεωμένος να εκθέσει την ισχύουσα κατάσταση σε σχέση με την προσέλευση του κοινού στα οδοντιατρεία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί επίσημα

μετά  και την χθεσινή διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Παραθέτουμε αυτούσια την εγκύκλιο

Διευκρινίζουμε τα κάτωθι αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19» στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021

Α. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

«Οι Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19»

«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση»

Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Β. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο].

 Επειδή το 90% των οδοντιατρικών εργασιών περιλαμβάνει χρήση αερολύματος και επεμβατικές πρακτικές είναι προφανές ότι απαιτείται rapid test 48ώρου προκείμενου ένας ασθενής να  εισέλθει στο χώρο του οδοντιατρείου εκτός των περιπτώσεων διάγνωσης, ακτινογραφιών, ή μη επεμβατικών τεχνικών.

Ο Σύλλογος μας, μαζί με το σύνολο των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας και με την αρωγή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στην υπουργική απόφαση της 12/9/2021 η οποία  επιβεβαιώνεται και πάλι από την παραπάνω διευκρινιστική εγκύκλιο κυρίως γιατί δεν προσαρμόζεται στην φύση του Οδοντιατρικού επαγγέλματος, διατυπώθηκε χωρίς την συμμετοχή στην επιτροπή των ειδικών ενός πανεπιστημιακού Οδοντίατρου και έρχεται να εφαρμοστεί σε χώρους που είναι ήδη απόλυτα ασφαλείς έναντι της πανδημίας εδώ και 16 μήνες κυρίως λόγω των προσπαθειών των Ελλήνων Οδοντιάτρων οι οποίοι εμβολιάστηκαν σε καθολικά  ποσοστά και εκτέλεσαν πανάκριβα πρωτόκολλα προστασίας χωρίς να σταματήσουν ούτε λεπτό να προσφέρουν στους ασθενείς τους και τη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο πριν την εκτέλεση οποιασδήποτε οδοντιατρικής εργασίας οι πολίτες να επικοινωνούν  τηλεφωνικά με τον οδοντίατρο τους

και να εμπιστεύονται απόλυτα τις οδηγίες του. Ο Σύλλογος μας θα ενημερώνει αναλόγως σε κάθε αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση