H Λάρισα των τοιχογραφιών και της… καλαισθησίας (φωτ.)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 13:46 H Λάρισα των τοιχογραφιών και της… καλαισθησίας (φωτ.)

Οι οκτώ μεγάλες δημιουργίες που αλλάζουν το αστικό τοπίο.

Ένας νέος τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης και καλαίσθητης δημιουργίας έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Λάρισας. Τα ογκώδη κτίρια αφήνουν στην άκρη το άψυχο γκρίζο και φορούν έναν πολύχρωμο μανδύα «φωτίζοντας» τους δρόμους αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο κατατίθεται μια ξεκάθαρη άποψη για την τιμή σε όσους πρόσφεραν στον πολιτισμό τόσο της πόλης όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Η Larissanet κατέγραψε όλες αυτές παρεμβάσεις που έχουν ομορφύνει το αστικό τοπίο:

Ο Μορικόνε της Μανωλάκη

Εντυπωσιακή τοιχογραφία που αποτελεί και την «σφραγίδα» του ομώνυμου συλλόγου στη Λάρισα αποτελεί αυτή του Ένιο Μορικόνε στην οδό Μανωλάκη. Μετά από αρκετές ημέρες εργασίας σχηματίστηκε η τεραστίων διαστάσεων απεικόνιση του Ιταλού συνθέτη που προέρχεται από σπάνιο εξώφυλλο της δισκογραφικής τους συλλογής. Το πρόσωπο του Μορικόνε βρίσκεται απέναντι από την υπόγεια ρωμαϊκή δεξαμενή του Διοκλητιανού, και φιλοτεχνήθηκε από τους εικαστικούς Αστέριο Λάσκαρη, Χρήστο Λάσκαρη και Δήμητρα Καλογήρου. Αυτό αποτέλεσε και την καλύτερη διαφήμιση για το Σύλλογο που ήδη ήταν γνωστός σε όλο το πανελλήνιο τόσο για την μοναδικότητά του όσο και για την ποιοτική του παρέμβαση.

Ο Νέος της Κεντρικής Πλατείας

Ήταν πριν από 4 χρόνια όταν σχεδιαζόταν μια πολύ ιδιαίτερη τοιχογραφία στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για τον «άγνωστο νέο» που βρίσκεται επί της οδού Παπαναστασίου, δίπλα από το δημοτικό πάρκινγκ για τα δίκυκλα στο ύψος της Κεντρικής Πλατείας. Στην πλάτη του κτιρίου που άλλοτε στέγαζε την Α’ ΔΟΥ Λάρισας βρίσκεται η προτομή ενός άγνωστου νέου που βρέθηκε στην περιοχή των Φαρσάλων και ανήκει πιθανότατα στον 4ο αιώνα π.Χ. Την συγκεκριμένη τοιχογραφία φιλοτέχνησαν οι εικαστικοί Αστέριος Δημητρίου και Χρήστος Λάσκαρης. Η αρχιτέκτων μηχανικός Σπυριδούλα Νότου, συμμετείχε στη δράση ενώ για να ολοκληρωθεί ο «άγνωστος νέος» το σχέδιο χωρίστηκε σε γεωμετρικές επιφάνειες και όπως έγινε γνωστό χρησιμοποιήθηκαν ουδέτερα χρώματα.

Το Σινεμά ο Παράδεισος στην Μεγ. Αλεξάνδρου

Πέντε ημέρες εργασιών χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η αφιερωματική τοιχογραφία, για τον Ennio Morricone, τον συνθέτη της μουσικής στην αξέχαστη ταινία του Τζιουζέπε Τορνατόρε «Σινεμά ο Παράδεισος». Η τοιχογραφία βρίσκεται σε πολυκατοικία επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου, δίπλα στην Στρατολογία και ασφαλώς έγινε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδας. Όπως σημειώνουν τα μέλη του Συλλόγου, η δημιουργία της τοιχογραφίας βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος σε συνεργασία με την ομάδα URBANACT, τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, αφιερώνεται ειδικά στη σύζυγο του Ennio Morricone, Maria Travia Morricone και στον σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore και υλοποιήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Pupet.

Ο Τάκης Τλούπας επί της Κουμουνδούρου

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει μια τοιχογραφία στον άνθρωπο που με τη βέσπα του, την φωτογραφική του μηχανή και την μοναδική του ματιά κατάφερε να αφήσει μια σπουδαία κληρονομιά για τη Λάρισα και τους πολίτες της.

Ο Τάκης Τλούπας πήρε θέση στον εξωτερικό τοίχο του 4ου Δημοτικού Σχολείου (και 5ου – 28ου – 37ου Νηπιαγωγείου) ακριβώς με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του (1920-2020). Οι εικαστικοί Αστέριος Λάσκαρης, Χρήστος Λάσκαρης και Δήμητρα Καλογήρου, δούλεψαν υπό την επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας και μουσειολόγου Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου για να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία που ανήκει στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και τον αντιδήμαρχο κ. Πάνο Σάπκα. Το θέμα της τοιχογραφίας αντλήθηκε από μία φωτογραφία τραβηγμένη το 1953 στις Άλπεις, σ’ ένα από τα ταξίδια που έκανε ο Τάκης Τλούπας παρέα με φίλους του με τις βέσπες, με προορισμό τη Γαλλία για να δει τον αδερφό του, Φιλόλαο Τλούπα, γλύπτη, που ζούσε εκεί.

Sacco and Vanzetti στην Διονυσίου Φιλοσόφου

Στον μικρό ανηφορικό δρόμο που ονομάζεται οδός Διονυσίου Φιλοσόφου στη Λάρισα υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη δημιουργία. Πρόκειται για τα πρόσωπα των δύο Ιταλών αναρχικών, του Nicola Sacco και του Bartolomeo Vanzetti. Δυο εμβληματικά πρόσωπα όχι μόνο για το παγκόσμιο αναρχικό κίνημα, αλλά και για τις κοινωνίες που έρχονται συνέχεια αντιμέτωπες με την βάναυση καταστολή, τον περιορισμό των ελευθεριών, την βία και τον έλεγχο της διακίνησης των ιδεών. Είναι μια ακόμα εντυπωσιακή δουλειά που αποτελεί μέρος της δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone.

 A.Laskaris, C.Laskaris, C.Samaras, E.Sarli, Z.Zipela, είναι οι καλλιτέχνες που υπογράφουν το έργο, που προέρχεται από την ομώνυμη ταινία, την μουσική της οποίας συνέθεσε ο Ennio Morricone.

«Σύνθεσις ‘21» στην Ανθίμου Γαζή

Για τη Λάρισα ο πίνακας που είναι αναμφισβήτητα εμβληματικός είναι αυτός του Λαρισαίου ζωγράφου Αγήνορα Αστεριάδη «Πολιτεία» (Λάρισα), 1969, της Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

Από αυτόν εμπνεύστηκε η δημιουργία «Σύνθεσις-’21» που έγινε σε πολυκατοικία επί της Ανθίμου Γαζή. Οι δημιουργοί της είναι ο γραφίστας/εικονογράφος Γιάννης Πέτρου και ο visual designer Κωστής Τσιάχας, σε επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας/μουσειολόγου Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων τιμά μ’ αυτόν τον τρόπο τον σπουδαίο ζωγράφο.

Τα  δύο Νοσοκομεία της Λάρισας

Από αυτήν την πρακτική των τοιχογραφιών δεν θα μπορούσαν μείνουν εκτός τα κτίρια των δύο νοσοκομείων στην πόλη. Μία μεγάλη εξωτερική τοιχογραφία που αναπαριστά τον Ιπποκράτη κοσμεί από το 2020 την πρόσοψη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, δίπλα στην Παιδιατρική Κλινική. Το έργο επιλέχθηκε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου καθώς η εξέχουσα αυτή προσωπικότητα στην ιστορία της ιατρικής πέθανε στη Λάρισα το 377 π.Χ.

Επιμελήθηκε η ομάδα Urban Act και είναι η ίδια που επιμελήθηκε και της τοιχογραφίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2021.

Η τοιχογραφία αυτήν αποτυπώνει στοιχεία που παραπέμπουν στην διασύνδεση του νοσοκομείου με το αντικείμενο του, τη διασύνδεσή του με το “περιβάλλον” και την πόλη της Λάρισας μέσα από σύμβολα που εμπεριέχονται και στο λογότυπο του νοσοκομείου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Προσαρμοσμένη αναζήτηση