Φάνης Σπανός: Μεγάλη καταστροφή - Κατέβηκε όλο το βουνό κάτω

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 19:14 Φάνης Σπανός: Μεγάλη καταστροφή - Κατέβηκε όλο το βουνό κάτω

«Κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν πάνω από 200 σπίτια» - Δραματική για μια ακόμη φορά η κατάσταση στην Εύβοια.

Έναν πρώτο απολογισμό για τις ζημιές που προκάλεσαν στη Βόρεια Εύβοια οι καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Αθηνά έκανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Μιλώντας στο Newsbeast, ο κ. Σπανός εξήγησε ότι «η καταστροφή είναι μεγάλη σε πέντε σημεία. Στα Βασιλικά, την παραλία Ψαροπούλι, στην παραλία Κοτσικιά, στην παραλία Αχλαδιού, στην παραλία Αγίας Άννας και τη Στροφιλιά».

Περιγράφοντας όσα έγιναν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σημείωσε ότι «στην ουσία κατέβηκε όλο το βουνό κάτω. Τα ρέματα είχαν καθαρίστε αλλά για να περνάει νερό. Όχι για να κατέβει όλο το βουνό», προσθέτοντας κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν πάνω από 200 σπίτια, με τη διαδικασία απογραφής να είναι σε εξέλιξη.

Αναφορικά με τα μέτρα που πήρε η Περιφέρεια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο κ. Σπανός είπε ότι «δυστυχώς μας πρόλαβε ο χρόνος που μέτραγε αντίστροφα για εμάς», υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησαν εργασίες για τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων μετά τον Δεκαπενταύγουστο και συνέχισε:

«Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε και τα κορμοδέματα. Η Περιφέρεια ασχολούνταν με τις πεδινές κοίτες και τα δασαρχεία με τις ορεινές κοίτες και τις πλαγιές, αλλά και τα κορμοδέματα. Παρόλα αυτά όπως είπα το ξέραμε ότι είναι ναι μάχη με το χρόνο. Αν οι βροχοπτώσεις μας έβρισκαν 2 μήνες αργότερα θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Αλλά αυτά δεν τα διαλέγεις. Με μισό εκατομμύριο στρέμματα καμμένα. Ήταν σίγουρο ότι θα συνέβαινε».

Για την επόμενη μέρα, ο Περιφερειάρχης ήταν ξεκάθαρος: «Τώρα πρέπει να πάμε στο επόμενο κεφάλαιο. Να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις και οι αποκαταστάσεις των σπιτιών και να συνεχιστούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Μεγάλη βάση πρέπει να δοθεί στα αντιδιαβρωτικά. Έργα όπου υπεύθυνοι είναι τα δασαρχεία.

Πρόκειται για μια τεχνική όπου καμένοι κορμοί τοποθετούνται σε οριζόντια σειρά για να δίνουν μια γρήγορη πρώτη ανάσχεση στα νερά που κατεβαίνουν. Αυτό είχε ξεκινήσει σε ένα βαθμό, αλλά δεν προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση