Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κακοκαιρία Αθηνά: Καταστροφές σε Βόρεια Εύβοια, Πήλιο και Λάρισα – Περιοχές θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 10:26 Κακοκαιρία Αθηνά: Καταστροφές σε Βόρεια Εύβοια, Πήλιο και Λάρισα – Περιοχές θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κακοκαιρία Αθηνά συνεχίζει το καταστροφικό της πέρασμα και τις τελευταίες ώρες «χτυπά» την κεντρική Ελλάδα, ύστερα από το σαρωτικό της πέρασμα από τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα. Πάνω από 200 σπίτια πλημμύρισαν στην Εύβοια, στη Ζαγορά Πηλίου έπεσε σε 72 ώρες το διπλάσιο νερό που θα έπεφτε σε έναν χρόνο στην Αθήνα!

Πέρα από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Βόρεια Εύβοια, που επλήγη για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν και στο Πήλιο, όπου περιοχές θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (07.10.2021) έως και χθες Κυριακή (10.10.2021), η βροχή που έπεσε Ζαγορά Πηλίου, μέσα σε 72 ώρες, ξεπέρασε τα 700 χιλιοστά, ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας!

Με την κακοκαιρία Αθηνά να… επιμένει και ενώ οι κάτοικοι σε Εύβοια, Πήλιο, Λάρισα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, σήμερα (11.10.2021) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση τις επόμενες μέρες.

Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια

Μόλις δυο μήνες μετά την καταστροφή που προκάλεσαν στη Βόρεια Εύβοια οι φωτιές του Αυγούστου, οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν και πάλι πληγές. Δρόμοι κόπηκαν στα δυο, σπίτια πλημμύρισαν, παραλίες ισοπεδώθηκαν, περιουσίες «βυθίστηκαν» στη λάσπη. Τα βουνά που έχασαν τα δέντρα τους από τις φωτιές, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το νερό, παρόλο που οι βροχοπτώσεις δεν ήταν τόσο σφοδρές όσο στο Πήλιο.

Η βροχή που έπεσε έφερε πλημμύρες στο παραλιακό μέτωπο των πυρόπληκτων περιοχών, σε μια έκταση από το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά έως τον Κοτσικιά και από το Αχλάδι έως την Αγία Άννα και τη Στροφιλιά. Πάνω από 200 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, καταστράφηκαν δρόμοι, χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες και κατολισθήσεις έκοψαν το οδικό δίκτυο στη δημοτική ενότητα Νηλέως.

Η στάθμη του νερού ξεπέρασε, τα ξημερώματα της Κυριακής (10.10.2021) το ένα μέτρο στους παραθαλάσσιους οικισμούς κοντά στα καμένα, γι’ αυτό και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν.

Η εκτίμηση για το νερό που έπεσε στη Βόρεια Εύβοια είναι πως έφτασε τα 155 χιλιοστά. Όπως είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος «η βροχή στην Εύβοια υπολογίζουμε να έφτασε τα 155 χιλιοστά, μέγεθος που προκύπτει τόσο από τους μετρητές στις κοντινές περιοχές όσο και από το μέγεθος των ζημιών που κατεγράφησαν. Από την ίδια εκτίμηση προκύπτει ότι οι φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου προκάλεσαν αυτής της έντασης καταστροφές στο βόρειο κομμάτι του νησιού».

Στο Πήλιο

Η κακοκαιρία Αθηνά σάρωσε, εκτός από την Εύβοια, και τη Θεσσαλία, με το Πήλιο και τη Λάρισα να μετρούν πολλές πληγές.

Δύο σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές στη Μακρυρράχη και τρία αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Με μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα οι τοπικές Αρχές άνοιξαν τις οδικές αρτηρίες και απομάκρυναν τα φερτά υλικά από τους δρόμους.

Μιλώντας στο MEGA, ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, σημείωσε πως τρεις περιοχές θα κηρυχτούν σήμερα (11.10.2021) σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Θα βγάλουμε σε έκτακτη ανάγκη τρεις περιοχές Μακρυρράχη, Ζαγορά, Ανήλιο. Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι πέντε συνολικά. Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.

Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

«Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες».

Ο Π. Κουτσάφτης τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας», προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Η Μακρυράχη, πάνω από την παραλία των Αγίων Σαράντα, ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Κατολισθήσεις και φερτά υλικά προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Όπως είπε στην ΕΡΤ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στο Πήλιο έβρεχε επί δύο 24ωρα, δηλαδή όσο βρέχει στην Αθήνα δύο χειμώνες και επλήγησαν σοβαρά οι μηλοπαραγωγοί, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε επαρχιακούς δρόμους.

Η κακοκαιρία έπληξε και την ανατολική Θεσσαλία και ιδιαίτερα την παραλία της Αγιάς, όπου καταστράφηκαν 30 σπίτια, φούσκωσαν οι χείμαρροι και πλημμύρισαν δρόμοι και καλλιέργειες.

Πλημμύρες στη Λάρισα

Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στους παραλιακούς δρόμους στη Λάρισα σε περιοχές όπως ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα και η Σωτηρίτσα.

Στον Αγιόκαμπο η ένταση και η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα.

Κατολισθήσεις υπήρξαν και στις περιοχές των Τρικάλων όπου δέντρο έπεσε στις σιδηροδρομικές γραμμές.

πηγή: newsit.gr