Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλή γιορτή σήμερα για τον Φθιώτιδος Συμέων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 10:31 Διπλή γιορτή σήμερα για τον Φθιώτιδος Συμέων

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας σήμερα εκτός από την ονομαστική του εορτή, έχει και την επέτειο της εκλογής του από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μητρόπολη  Φθιώτιδος.

Μέγας Πολυχαρχιερατικός Εσπερινός για την Εορτή του Οσίου πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Η Εορτή του Οσίου Συμεών καθίσταται εορτή διπλή για την τοπική Εκκλησία, καθότι αυτή την ημέρα ο Ποιμενάρχης της Φθιώτιδος εκτός από τα ονομαστήρια του εορτάζει και την επέτειο της εκλογής του από το Σώμα της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Μητρόπολη  Φθιώτιδος.

Η φετινή εορτή πραγματοποιείται στα πλαίσιο του 1ου Παμφθιωτικού Εορτασμού του Ευαγγελιστού της χαράς, Αγίου Αποστόλου Λουκά του Ιατρού, του και πολιούχου της Λαμίας.

Στον Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφησίας, Ωρωπού, Αμαρουσίου και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος μαζί με τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Συμεών.

Το δεξιό Ιερό Αναλόγιο εκόσμησε με την παρουσία του ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Βασιλικός, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Θωμά, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος προσήλθε στην Μητρόπολη Φθιώτιδος προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Τους Αγίους Αρχιερείς προσεφώνησε,  καλωσόρισε και ευχαρίστησε εκ καρδίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος υπογράμμισε: «ότι η τιμή της αγιαστικής τους επισκέψεως στην Φθιώτιδα είναι τιμή, προσευχή και ενίσχυση όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για όλους τους ιερείς, τους συνεργάτες του και τον φιλόχριστο λαό της ευλογημένης Ρούμελης».

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος αποδεχόμενος την παράκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών ανέλαβε την διακονία του Θείου Λόγου και αναφέρθηκε εκτενώς στον εορταζόμενο Όσιο Συμεών το Νέο Θεολόγο, επικεντρώνοντας ουσιαστικά και αναλύοντας ένα από τα πολλά χαρίσματα του Οσίου, αυτό το χάρισμα της διακρίσεως.

«Η μεγάλη αυτή αρετή της διακρίσεως δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να διακρίνει, πιο είναι το θέλημα του Θεού και ανοίγει τα πνευματικά μάτια της ψυχής.

Ο Προφήτης της Εκκλησίας δεν είναι ένας μελλοντολόγος, αλλά αυτός ο άνθρωπος του Θεού, που σε κάθε εποχή καλείται να διερμηνεύει το θέλημα του Θεού. Το χάρισμα της προφητείας είναι συναρμοσμένο με το χάρισμα της διακρίσεως των πνευμάτων. Ο Άγιος Συμεών, ο οποίος είναι πραγματικά Θεοφόρος και Πνευματοφόρος άνθρωπος, θα μας διδάξει με την ζωή του ότι ο πνευματικός οδηγός του κάθε ανθρώπου που έχει αυτό το χάρισμα της διακρίσεως, έχει την δυνατότητα να διακρίνει πρώτα τους δικούς του λογισμούς και ύστερα τους λογισμούς των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του.

Το χάρισμα της διακρίσεως που έλαβε μεταξύ άλλων από τον Θεό δεν το κράτησε για τον εαυτό του, αλλά το αξιοποίησε και το επαύξησε για τους αδελφούς του και προς όφελος και οικοδομήν του Σώματος του Χριστού και της Ενότητος της Εκκλησίας.

Η αγάπη του Θεού, κατέληξε ο Άγιος Ωρεών, επεφύλαξε στον Ποιμενάρχη σας να λάβει όχι μόνο το όνομα του Οσίου Συμεών αλλά και πολλά από τα χαρίσματά του. Όποιος γνωρίζει και βρίσκεται δίπλα στον Σεβασμιώτατο και ιδίως οι κληρικοί αυτής της Μητροπόλεως,  μπορεί να διακρίνει ότι είναι ένας άνθρωπος χαρισματούχος.

Δύο χρόνια που είναι κοντά σας αγωνίζεται πραγματικά νύκτα και ημέρα, χωρίς σταματημό, για να παραμείνει διαρκώς πιστός υπηρέτης του θελήματος του Θεού. Τρέχει από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό σε όλη την Φθιώτιδα και μαζί του τρέχει και δοξάζεται και ο Λόγος του Θεού. Σπέρνει στις καρδιές των ανθρώπων τον σπόρο του Λόγου του Θεού για αγάπη, ομόνοια και ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ενώνει τα διεστώτα και αγωνίζεται να τηρεί την ενότητα εν τω συνδέσμω της ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόθεος.

Τέλος, όλοι οι παριστάμενοι, κλήρος, θεσμικοί άρχοντες και φορείς του τόπου και ο λαός έσπευσαν να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο τα έτη πολλά.

Σήμερα το πρωί στις 07:00 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος για την Εορτή του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ. Θα ακολουθήσει Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν από τηλεοράσεως, μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» και από δορυφόρου, από ραδιοφώνου, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μ. Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου μέσω της Ιστοσελίδος www.imfth.gr .

Δείτε βίντεο:

 

 

 

Το πρόγραμμα για σήμερα Τρίτη 12 Οκτωβρίου.

07:00 π.μ.  - 10:30 π.μ.  Όρθρος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο μετά Θείου Κηρύγματος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

13:00 μ.μ. - 15:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των επιτελικών στελεχών και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, αλλά και των καθηγητών και καθηγητριών, των μαθητών και μαθητριών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού “ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ”, του Ωδείου “ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ”, του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας και του προσωπικού των Ιδρυμάτων και των δομών της Ιεράς Μητροπόλεως στο γραφείο του στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο (Αγράφων 22 και Μεγ. Αλεξάνδρου)

18:00 μ.μ. - 23:00 μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση (ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση) στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ιερό Επισκοπείο (Δεσποτικό, Σκληβανιώτου 5) και κατόπιν ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες θα τεθούν προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά και τμήμα της Τιμίας και Αγίας Χειρός του, καθώς και τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Οσίου Πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες και εκδηλώσεις, από όλους τους συμμετέχοντες κληρικούς και λαϊκούς, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας και θα προσκομίζονται αναλόγως και τα σχετικά πιστοποιητικά.

Εντεταλμένοι προς τούτο συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως θα επιφορτιστούν με την ευθύνη της σωστής τήρησης των προβλεπομένων μέτρων με τη συνδρομή και των αρμοδίων κρατικών αρχών.

Δείτε φωτογραφίες από τον Μέγα Πολυχαρχιερατικό Εσπερινό που έγινε χθες το απόγευμα:

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου