Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λάρισα: Το κάστανο των Αμπελακίων «ταξιδεύει»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 12:33 Λάρισα: Το κάστανο των Αμπελακίων «ταξιδεύει»

Πριν δύο εβδομάδες έφυγε από τα Αμπελάκια το πρώτο φορτηγό με κάστανα του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού με προορισμό τη γειτονική Ιταλία. Αυτό αποτέλεσε μια ευχάριστη νότα στους παραγωγούς καθώς δίνει νέα προοπτική και μάλιστα πολύ δυναμική.

Η παραγωγή φέτος, είναι ιδιαίτερα ποιοτική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Ευθύμιο Καζαντζή, γεγονός που τον καθιερώνει ως πρωτοπόρο στην παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων.

Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο εξήγησε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους αλλά οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Φέτος η παγκόσμια ζήτηση δεν είναι καλή λόγω της πανδημίας.

Η τιμή που δίνουν οι Ιταλοί για τα καλά μεγέθη κάστανα είναι από 3,30 έως 3,40 ευρώ το κιλό. Για τα σούπερ έξτρα (λουξ) κάστανα δίνουν και 3,60 ευρώ. Μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 3,80 ευρώ αλλά με επιταγή».

Όπως τόνισε ο συνεταιρισμός θα εξάγει περίπου 700 – 800 τόνους. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να εξάγει στο Κόσοβο, μια αγορά που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δίνει τη δυνατότητα για αδασμολόγητη μετεξαγωγή προς ΗΠΑ.

Συνολικά έθεσε ως στόχο το κάστανο των Αμπελακίων να αποκτήσει ένα brand name στη διεθνή αγορά.

Το Larissanet.gr βρέθηκε στο χωριό των Αμπελακίων όπου και κατέγραψε μερικά από τα στάδια της συλλογής της παραγωγής: