Αρπαγή μαθητή από σχολική αίθουσα στην Ιστιαία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 07:44 Αρπαγή μαθητή από σχολική αίθουσα στην Ιστιαία

Ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας εναντίον μαθητή Γυμνασίου στην Ιστιαία το οποίο έρχεται στο φως της δημοσιότητας προκαλεί προβληματισμό.

Ο  14χρονος Παύλος, μαθητής, παιδί μονογονεϊκής οικογένειας με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Κουβανό, έγινε αποδέκτης μιας κλιμακούμενης και επικίνδυνης ρατσιστικής επιθετικότητας, μπροστά μάλιστα στα μάτια των συμμαθητών του. Συγκεκριμένα μαθητές του ΕΠΑ.Λ. της περιοχής, έπειτα από διαδικτυακό ρατσιστικό bullying επιχείρησαν και τη σωματική κακοποίηση του μαθητή.

Το περιστατικό πήρε διαστάσεις έπειτα από την καταγγελία της Ε.Π.,μητέρας του μαθητή η οποία είναι δασκάλα. Όπως ανέφερε η ίδια μιλώντας στη «Ζούγκλα», την περασμένη Τρίτη το πρωί, με το σχολείο σε πλήρη λειτουργία και εν ώρα διδασκαλίας, αρχικά μια ομάδα νεαρών εισήλθε στον χώρο του Γυμνασίου Ιστιαίας, ανέβηκε στον πρώτο όροφο και διακόπτοντας το μάθημα, άρχισε να χτυπά τα τζάμια της τάξης που βρισκόταν ο 14χρονος γιος της. Μάλιστα στην αίθουσα βρισκόταν και η διδάσκουσα, η οποία αν και τους είπε να απομακρυνθούν, εκείνοι παρέμειναν προκλητικά και αποχώρησαν αργότερα. Οι μαθητές που βρίσκονταν μπροστά ανέφεραν πως η ομάδα κορόιδευε τον 14χρονο Παύλο.

Η κίνηση αυτή όπως αποδείχθηκε όμως ήταν μόνο η αρχή, αφού την επόμενη διδακτική ώρα η ίδια ομάδα επανήλθε αποτελούμενη αυτή τη φορά από 12-15 νεαρά άτομα πιθανόν από το ΕΠΑ.Λ. το οποίο συνορεύει με το Γυμνάσιο.

Εισέβαλαν στην τάξη φορώντας κουκούλες και μάσκες. Κατευθύνθηκαν εκ νέου προς τον 14χρονο και με βίαιο τρόπο τον εξανάγκασαν να κατέβει από τις σκάλες σέρνοντάς τον στο προαύλιο. Οι συμμαθητές του τρομοκρατημένοι από την ενέργεια αυτή δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα παρά μόνο να παρακολουθούν από απόσταση σοκαρισμένοι.

Μάλιστα σύμφωνα με τη μητέρα, ούτε η διδάσκουσα που είδε το περιστατικό δεν μπορούσε να τραβήξει τον μαθητή και να τον αποδεσμεύσει από την ομάδα. Όμως άρχισε να φωνάζει για βοήθεια και μαζί με τον γυμνασιάρχη κάλεσαν την αστυνομία. Εκείνη την ώρα, η ομάδα αφού κατάλαβε πως στο σχολείο θα ερχόταν η αστυνομία, διαλύθηκε. Κάποιοι βέβαια δεν έφυγαν αμέσως επιχειρώντας να σύρουν το παιδί έξω από το σχολείο για να το κακοποιήσουν.

Η αστυνομία όταν έφτασε πήρε τα στοιχεία τους και τους άφησε ελεύθερους, ενώ έβαλαν στο περιπολικό τον μικρό μαθητή για να τον μεταφέρουν στη μητέρα του, στο Δημοτικό σχολείο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στην ομάδα συμμετείχαν 18χρονοι και 20χρονοι από το ΕΠΑ.Λ. αλλά επειδή φορούσαν όλοι  κουκούλες και μάσκες, δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν από τους εκπαιδευτικούς.

Να σημειωθεί πως το ΕΠΑ.Λ. συστεγάζεται με το Γενικό Λύκειο Ιστιαίας που βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο με το Γυμνάσιο. Έτσι η πρόσβαση από το ένα στο άλλο σχολείο είναι εύκολη.

«Οι τοπικές Αρχές θέλουν να υποβαθμίσουν το περιστατικό διότι στην περιοχή υπάρχει ρατσισμός», λέει μεταξύ άλλων η μητέρα του μαθητή στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Ρατσιστικό bullying πριν από την επίθεση

Το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα έπειτα από το περιστατικό το οποίο πήρε διαστάσεις και έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία  έδωσε εντολή για διεξαγωγή έρευνας η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, 15 μέρες πριν από την εισβολή της ομάδας στο Γυμνάσιο, ο μαθητής είχε δεχτεί χυδαίες ρατσιστικές βρισιές στο Διαδίκτυο και απειλές για ξυλοδαρμό σε live - που είχαν οργανώσει μαθητές στα social media -  από άτομα που φοιτούν στο ΕΠΑ.Λ. Aπό την πλευρά της η Αστυνομία δηλώνει άγνοια για τις απειλές μέσω Διαδικτύου.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός και στον Σύλλογο Διδασκόντων που συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Τετάρτη, ενώ εκπαιδευτικοί έχουν κληθεί για καταθέσεις στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.

Προβληματίζει η χαλαρή στάση των Τοπικών Αρχών

Μπροστά στην αδιαμφισβήτητη επιθετικότητα οργανωμένης ομάδας, μαθητών του ΕΠΑ.Λ οι οποίοι ενεργούν με συντονισμό και προφανή καθοδήγηση, οι αστυνομικές Αρχές της Ιστιαίας καθώς και οι αρμόδιοι δικαστικοί παράγοντες στην ευθύνη των οποίων ανήκει η περιοχή, μέχρι στιγμής επιχειρούν μάλλον να κατευνάσουν το όλο ζήτημα παρά να αναλάβουν πρωτοβουλία  και να εξετάσουν σε βάθος ποινικές ευθύνες όχι μόνο των συγκεκριμένων οργανωμένων μαθητών αλλά κυρίως των γονιών τους.

Το φαινόμενο συστηματικού ρατσιστικού bullying στην Ιστιαία δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό και έρχεται να επιβαρύνει το κλίμα μετά και από τα πολύ πρόσφατα επεισόδια με οργανωμένους ακροδεξιούς μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: zougla.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση