Παιδική κακοποίηση: Μια μάστιγα που πληγώνει αθώες ψυχές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 10:16 Παιδική κακοποίηση: Μια μάστιγα που πληγώνει αθώες ψυχές

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών - Διαβάστε το άρθρο των κέντρων «Πρόσβασις,

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας ένα πολύ συχνό φαινόμενο, στο οποίο συνήθως οι θύτες είναι μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης, είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας.

Οι βασικές μορφές κακοποίησης ενός παιδιού είναι η σωματική, η σεξουαλική και η συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και η εκμετάλλευση και η παραμέληση παιδιών.Η κακοποίηση, σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μορφές, μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής ενός παιδιού. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον εκδηλώνει συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές ύπνου, και αισθάνεται ανασφαλές, φοβισμένο και απομακρυσμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα σωματικά συμπτώματα, όπως πονόκοιλοι, πονοκέφαλοι, είναι εξίσου πιθανό να εκφράσουν όσα βιώνει το παιδί στο σπίτι του και φοβάται να επικοινωνήσει λεκτικά.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά σπανίως καταγγέλλουν περιστατικά βίας που έχουν ως αποδέκτη τα ίδια, είτε επειδή βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία και αδυνατούν να αντιληφθούν τι ακριβώς είναι η κακοποίηση, είτε επειδή ντρέπονται ή φοβούνται τις επιπτώσεις που θα επιφέρει αυτή τους η αντίδραση. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, είτε είμαστε γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί ή φροντιστές ενός παιδιού, να παρατηρούμε ενδεχόμενες αλλαγές στη συμπεριφορά του, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να παρέμβουμε και να το βοηθήσουμε.

Στα κέντρα «Πρόσβασις» υπάρχει μία καταρτισμένη και έμπειρη ομάδα ψυχολόγων,που μπορεί να δώσει στα κακοποιημένα παιδιά την ασφάλεια που έχουν ανάγκη.

"ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ"
 
Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών
Λαμία, Βύρωνος 29, (2ος κ 4ος όροφος)
Αμφίκλεια – Αταλάντη-  Καρπενήσι
Τηλ. Επικοινωνίας: 2231066103 / 6932065658
Προσαρμοσμένη αναζήτηση