Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συζήτησε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Περιφέρεια Στερεάς

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 10:22 Τι συζήτησε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Περιφέρεια Στερεάς

Ο «παλιός γνώριμος» Μητροπολίτης Συμεών και η επίσκεψη του στην αμερικανικών συμφερόντων Chipita…

Πολύωρη επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία, πραγματοποίησε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey R. Pyatt.

Ο κ. Pyatt ξεκίνησε το πρωί από το Γραφείο του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, όπου τον περίμεναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας και ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος.

Δήλωσε πολύ χαρούμενος που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την έδρα της Περιφέρειας, της οποίας είναι φίλος και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους παρευρισκόμενους θέματα όπως η Επιχειρηματικότητα, ο Τουρισμός και η Πολιτική Προστασία.

Ειδική αναφορά έκανε στη Βόρεια Εύβοια, παραδίδοντας στον κ. Σπανό μια μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που επισκέφθηκαν την περιοχή και μπορεί να βοηθήσει στην ανασυγκρότησή της.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας:

Ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και μια μινιατούρα του Ι.Ν. του Οσίου Ευαγγελιστή Λουκά, ήταν το δώρο του κ. Σπανό στον Πρέσβη των ΗΠΑ, ενώ ο κ. Pyatt πρόσφερε ένα λεύκωμα με την πατρίδα του την Καλιφόρνια.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του κ. Pyatt στη Λαμία, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, ήταν στον «παλιό γνώριμο…», Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών στο γραφείο του στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε τη χαρά του που ξανασυνάντησε τον κ. Συμεών, αυτή την φορά στη νέα του διακονία και γενικότερα η συνάντηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θερμό κλίμα.

Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τον κ. Pyatt για τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στο πλαίσιο της άσκησης του πνευματικού της έργου, καθώς και για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ποιμαντικό της σχεδιασμό.

Δείτε τι δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους:

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Πρέσβης ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της «Αποστολής», καθώς και στις άλλες εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ι.Μ. Φθιώτιδος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Geoffrey Pyatt στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς, περιλάμβανε επίσκεψη στις ιστορικές Θερμοπύλες, όπου ο Δήμαρχος Ευθύμιος Καραΐσκος τον ξενάγησε στο Κέντρο Ενημέρωσης και φυσικά στο μνημείο του Βασιλιά Λεωνίδα, αλλά και στο εργοστάσιο της αμερικανικών πλέον συμφερόντων, «Chipita».

Διαβάστε και το αναλυτικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την επίσκψη του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στη Λαμία και τη Στερεά:

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, υποδέχθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, στην έδρα της Περιφέρειας στη Λαμία, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt.

Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη στην Στερεά Ελλάδα, που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Πρέσβης, ο οποίος έδειξε ξανά το έντονο ενδιαφέρον της πρεσβείας για τον τόπο μας.

Κατά τη σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, ο Πρέσβης αποδείχθηκε ενήμερος για σειρά από καίρια ζητήματα και είχε διεξοδική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη για:

  • Την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, μελέτη με προτάσεις για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας στα πεδία της πρόληψης και της αποκατάστασης, την οποία εκπόνησαν εξειδικευμένα στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ.
  • Την ανάπτυξη του Τουρισμού και τις δράσεις προβολής εμβληματικών μνημείων και περιοχών, όπως είναι οι Δελφοί, οι Θερμοπύλες κλπ.
  • Τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας της Περιφέρειας με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, στα πεδία της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και της Παιδείας, στα πρότυπα του πρόσφατου συνεδρίου για εκπαιδευτικούς, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Αιδηψού της Π.Ε. Εύβοιας.
  • Τις προοπτικές της επιχειρηματικότητας στη Στερεά Ελλάδα. Επισκέφθηκε δε επιχειρήσεις των Π.Ε. Φθιώτιδας και Εύβοιας, οι οποίες έχουν αξιοσημείωτη διεθνή δραστηριότητα, όπως είναι η Chipita και η SABO.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρέσβης είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ενώ ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, από τον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, συμμετείχαν κατά πεδίο αρμοδιότητας οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και Επιχειρηματικότητας - Εξωστρέφειας Βαγγέλης Κούκουζας.

«Υποδεχθήκαμε στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λαμία, έναν καλό φίλο της Στερεάς Ελλάδας, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt. Επισκεφθήκαμε μαζί τις ιστορικές Θερμοπύλες, αλλά και δύο σημαντικές επιχειρήσεις της περιοχής.

»Συνομιλήσαμε και συνεργαζόμαστε για μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, όπως είναι η Επιχειρηματικότητα, ο Τουρισμός και η Πολιτική Προστασία, αλλά και η Εκπαίδευση και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

»Τον ευχαριστούμε για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για την Στερεά Ελλάδα, αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τον ίδιο και συνολικά με την Πρεσβεία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία εξέφρασα καταρχάς τη θλίψη μου για την καταστροφή του Αυγούστου, που με επηρέασε και συναισθηματικά, αφού βρισκόμουν στην περιοχή και έκανα ποδηλασία το Σαββατοκύριακο πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Είναι πολύ σημαντικό, ότι λειτούργησε το σύστημα προειδοποιήσεων και δεν είχαμε θανάτους.

»Αμερικανοί ειδικοί επισκέφθηκαν έπειτα την περιοχή και συνεργαζόμαστε με τον Υπουργό κ. Σκρέκα και με τους ειδικούς των Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ κατέθεσα στον Περιφερειάρχη μελέτη με προτάσεις για την αναδάσωση της περιοχής.

»Συζητήσαμε επίσης για τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Στερεά Ελλάδα στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, όπως στην Chipita και για πολλά ακόμη ζητήματα. Σχεδιάζαμε με τον κ. Σπανό αυτήν την συνάντηση πριν ξεσπάσει η πανδημία. Χαίρομαι που πραγματοποιήθηκε τελικά και ευελπιστώ σε μια πολύ παραγωγική συνεργασία», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt.