Ξεκίνησε η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στο Νοσοκομείο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 09:02 Ξεκίνησε η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στο Νοσοκομείο Λαμίας

Έτοιμοι για τα πρώτα ραντεβού σύμφωνα με το Διοικητή Ανδρέα Κολοκυθά…

Ξεκινάει και στην Ελλάδα η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για όσους ασθενείς είναι στα πρώτα στάδια της νόσου και ανήκουν στην κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων, μεταμοσχευμένων και ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία λόγω νεοπλασιών του αίματος ή συμπαγών οργάνων, καθώς και εγκύων στο 3ο τρίμηνο κύησης.

Στην ουσία πρόκειται για έτοιμα αντισώματα, που προορίζονται για ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό και χορηγούνται ενδοφλεβίως στο Νοσοκομείο Αναφοράς στα πρώτα 24ωρα της νόσησης και σίγουρα πριν εκδηλωθούν σοβαρά συμπτώματα.

Η διαδικασία, όπως εξηγεί στο LamiaReport ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς, γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, όπου ο θεράπων ιατρός (Νοσοκομειακός ή ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ) καταθέτει σχετική αίτηση για ένταξη στη συγκεκριμένη θεραπεία του ασθενή που πληροί τα παραπάνω κριτήρια.

«Το αίτημα εξετάζεται κάθε πρωί από την 5μελη Επιτροπή των Επιστημόνων και με SMS ειδοποιείται ο ασθενής και το πλησιέστερο Νοσοκομείο για να προγραμματιστεί το ραντεβού», μας εξηγεί ο κ. Κολοκυθάς.

«Το Νοσοκομείο θα επικοινωνήσει με τον ασθενή και θα ειδοποιήσει τηλεφωνικά τον ασθενή. Η διαδικασία κρατάει το πολύ 2 ώρες και τα ραντεβού θα τοποθετούνται μεταξύ 08:00’ και 16:00’», επισημαίνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου, που προς το παρόν δεν έχει δεχτεί κλήση για χορήγηση.

Μάλιστα αν και στο Νοσοκομείο Λαμίας το μερίδιο σε θεραπείες δεν είναι μεγάλο (50 από τις 2.000 πρώτες δόσεις), εντούτοις έχει προβλεφθεί η υποδομή για την εξυπηρέτηση μέχρι και 20 ασθενών την ημέρα, καθώς θα μπορούν να λειτουργούν πέντε θέσεις ταυτόχρονα.

Υπάρχει η αισιοδοξία ότι σε λίγο διάστημα θα μπορούν να ακολουθούν τη θεραπεία περισσότερες ομάδες πληθυσμού, εφόσον εξασφαλισθούν οι πολυπόθητες δόσεις και για τη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή εκτός από το Νοσοκομείο Λαμίας, τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα διαθέτουν τα Νοσοκομεία, Σωτηρία, Σισμανόγλειο (Αττική), ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου (Θεσσαλονίκη), Αλεξανδρούπολης, Λάρισας (Πανεπιστημιακό), Ιωαννίνων, Πάτρας (Πανεπιστημιακό στο Ρίο) και Ηρακλείου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση