Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μοιραίες πτήσεις της Λάρισας…

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 12:22 Οι μοιραίες πτήσεις της Λάρισας…

ΑΠΟ ΤΟ 1971 ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2021 ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο 62χρονος που έπεσε με το μονοκινητήριο του αεροπλάνο στην περιοχή της Άνω Αμυγδαλής. Μ’ αυτόν τον τρόπο μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και ο αριθμός των αεροπορικών δυστυχημάτων που σχετίζονται με τη Λάρισα. Είτε συνέβησαν στην Περιφερειακή της Ενότητα και κοντά σε αυτήν, είτε έγιναν σε άλλο σημείο της Ελλάδας και τα θύματα ήταν Λαρισαίοι. Η Larissanet επιχειρεί μια καταγραφή τέτοιων των περιστατικών είτε αυτά είναι από το χώρο της πολιτικής αεροπορίας με μεγάλα και μικρά αεροσκάφη, είτε από το χώρο της πολεμικής αεροπορίας.

Φωτογραφίες από το πιο πρόσφατο δυστύχημα που καταγράφηκε στην Άνω Αμυγδαλή

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο παρακάτω κείμενο έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα έρευνας από τη σελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (www.pasoipa.org.gr), της επίσημης ιστοσελίδας της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της στήλης Σαν Σήμερα, παλιών αφιερωμάτων από άρθρα και στήλες που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο τόσο από το Larissanet.gr όσο και από εξειδικευμένα sites.

Ο Αμπελώνας και η Χάλκη

Στις  16 Αυγούστου 1971, ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Ιωάννης Γομάτος έχασε τη ζωή του, λόγω προσκρούσεως του αεροσκάφους του F-84F στο έδαφος, κατά τη φάση εκτελέσεως βολή, στον Αμπελώνα Λάρισας. Πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου 1976, ο Υποσμηναγός Ανδρέας Γιούλης έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος F-84F της 344 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού κατέπεσε στη Χάλκη και καταστράφηκε.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1976, ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Πασχάλης Γκιουλμπασάνης έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος F-84F της 344 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού, κατέπεσε και συνετρίβη στο Πεδίο Βολής Αμπελώνα Λάρισας, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βολών.

Η Ολυμπιακή και οι 50 νεκροί

Ήταν τέτοιες ημέρες του 1976 όταν αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατέπεσε στην περιοχή του όρους Σαρανταπόρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 50 επιβαίνοντες.

Το «Νήσος Μήλος», σύμφωνα με το sansimera.gr εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα – Κοζάνη. Το αεροπλάνο ήταν ένα YS-11, ελικοφόρο ιαπωνικής κατασκευής, από τα κορυφαία της εποχής του για σύντομες εσωτερικές πτήσεις. Η αρχή της τραγωδίας γράφτηκε πάνω από τη Λάρισα, όταν το αεροπλάνο δεν κατόρθωσε να προσγειωθεί, λόγω πυκνής ομίχλης και συνέχισε προς Κοζάνη. Οι ίδιες άσχημες καιρικές συνθήκες όμως στοίχισαν στους επιβαίνοντες καθώς το αεροσκάφος προσέκρουσε την κορυφή «Φλάμπουρο» της οροσειράς του Σαρανταπόρου σε ύψος 1.379 μέτρων.

Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου 1978 ο Δημήτρης Μπιμπίκος από τη Λάρισα έχασε τη ζωή του, λόγω πτώσεως του αεροσκάφους του F-104G της 336 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Ζακύνθου, κοντά στα λουτρά Κυλλήνης.

Η πτώση αεροσκάφους στη Λάρισα

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 1982 όταν ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας F-84 ανεφλέγη στον αέρα στην περιοχή του Ιπποκράτη στο στάδιο Αλκαζάρ και στη συνέχεια εξερράγη με αποτέλεσμα αμέτρητα κομμάτια να εκτοξευτούν στην ευρύτερη περιοχή.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν τραυματισμοί 14 ατόμων, ορισμένων θανάσιμα.  Οι περισσότεροι έπαθαν εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο.

Ο πιλότος χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτο και εγκατέλειψε το φλεγόμενο αεροσκάφος λίγο πριν γίνει η έκρηξη κι έτσι σώθηκε. 

Ο Μάιος του ’84 και η θλίψη για Κων. Παλαμιώτη το ΄93

Τον Μάιο του 1984 είχαμε δύο δυστυχήματα που σχετίζονται με τη Λάρισα. Το ένα συνέβη στις 2 Μαΐου 1984, όταν ο Σμηναγός (Ι) Παντελής Παρασκευάς και ο Υποσμηναγός (Ι) Στέφανος Σαρρής έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος F-4E της 110 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε στον Κίσσαβο.

Το 2018 μάλιστα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου προς τιμή των δύο πεσόντων παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.Στην τελετή παραβρέθηκαν οι οικογένειες των πεσόντων, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Απόστρατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου 1984, ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Ευστράτιος Καρακώστας από τη Λάρισα έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος Α-7Η της 347 Μοίρας Βομβαρδισμού της 110 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε σε ορεινή περιοχή του χωριού Αμάραντος Καλαμπάκας.

Στις 22 Αυγούστου 1993, ο Σμηναγός (Ι) Στυλιανός Κελετσέκης και ο Λαρισαίος Ανθυποσμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Παλαμιώτης έχασαν τη ζωή τους όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, του οποίου ήταν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης αντίστοιχα έπεσε στην περιοχή Άνω Ροδινής Αιγίου.

Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2007 χάνει τη ζωή του ο Σμηναγός Αθανάσιος Μπατσάρας. Έπεσε υπέρ πατρίδος κοντά στη Ν. Ψαθούρα στο Αιγαίο.

Το ελικόπτερο στο Σαραντάπορο

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Απριλίου του 2017 όταν στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Νεκροί ήταν ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμος, ο ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής. Από θαύμα σώθηκε η Βασιλική Πλεξίδα.

Από θαύμα σώθηκε η Βασιλική Πλεξίδα στο Σαραντάπορο

Τα μονοκινητήρια σε Δένδρα και Αγιά

Στα τέλη του Ιουλίου του 2017 μονοκινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε σε αγροτική περιοχή μεταξύ Δένδρων και Πλατανουλίων, έξω από τη Λάρισα, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες.Στο αεροσκάφος επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, Διονύσης Τσεκούρας, 43 ετών και ο 34χρονος Νικόλαος Γρηγορίου, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2017 στα Δένδρα

Το πιο πρόσφατο κομμάτι του δραματικού αυτού «μωσαϊκού» τοποθετήθηκε στην Άνω Αμυγδαλή Μαυροβουνίου πριν λίγες ημέρες. Εκεί εντοπίστηκε ο 62χρονος Σταύρος Τσιγάλογλου,όπου και το μονοκινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε. Είχε ξεκινήσει από την περιοχή της Θήβας με κατεύθυνση τη Δράμα.

Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2017 στα Δένδρα