Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιάννης Οικονόμου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια LEADER στην Αμφίκλεια

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 09:32 Ο Γιάννης Οικονόμου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια LEADER στην Αμφίκλεια

«Το LEADER είναι μεταμορφωτής της ελληνικής επαρχίας....», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, από την Αμφίκλεια.

 

Με μεγάλη επιτυχία διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμφίκλειας η εκδήλωση «30 χρόνια LEADER - Το παρόν και το μέλλον». Η επιλογή της Αμφίκλειας για τον εορτασμό της επετείου έχει τη δική της σημειολογία, καθώς η Φθιώτιδα αποτελεί κόμβο για τον αγροτικό κόσμο.

Ο πρωτογενής τομέας, πάγια προτεραιότητα της Κυβέρνησης, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες όλης της χώρας βρέθηκαν στην περιοχή μας και συζήτησαν για τον προγραμματισμό υλοποίησης και την επίτευξη των στόχων των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), τα επιτεύγματα LEADER και προστιθέμενης αξίας ανά Περιφέρεια, το όραμα στη νέα προγραμματική  περίοδο, τη δικτύωση και το σχεδιασμό στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για αναπτυξιακά ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, το παρόν και το μέλλον του πιο γνωστού προγράμματος του αγροτικού κόσμου.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, βρέθηκε το Σάββατο (27/11) στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Αμφίκλειας και παρέλαβε τιμητική πλακέτα.

Στη συνέχεια μετέβη στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλεια, επισκεπτόμενος έκθεση τοπικών προϊόντων.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο κ. Γιάννης Οικονόμου ανέφερε αναλυτικά:

«Η χαρά σήμερα είναι μεγάλη. Όχι μόνο γιατί δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που σημαντικοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα βρίσκονται στο Δήμο μας για τρεις μέρες και θα συζητήσουν για αναπτυξιακά ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και γιατί συμπίπτει να γιορτάζουμε τα 30 χρόνια LEADER. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, τον Υφυπουργό και καλό φίλο, Γιώργο Στύλιο και φυσικά τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Τους ευχαριστώ, γιατί ναι μεν είχαμε προγραμματίσει τη σημερινή εκδήλωση από την περίοδο που ήμουν Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ίδιοι όμως έμειναν σταθεροί σε εκείνη μας την απόφαση και εργάστηκαν πολύ αποτελεσματικά για αυτό που γίνεται σήμερα στον τόπο μας, δείγμα συνέχειας και υποδειγματικής συνεργασίας.

Η επιλογή της περιοχής για τον εορτασμό των 30 χρόνων του προγράμματος, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Όλη η ευρύτερη περιοχή μας έχει ταυτίσει τα σημερινά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ταυτότητα της με το Πρόγραμμα LEADER/CLLD. Η σημερινή εικόνα, η ανάπτυξη, αλλά και οι δυνατότητες εξελικτικής πορείας που διαθέτει, όχι μόνον η Αμφίκλεια, αλλά και πολλά χωριά της Φθιώτιδας και όλης της Στερεάς Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στη συνεισφορά του προγράμματος. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι ΟΤΔ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας έχουν κινητοποιήσει συνολικά ως άθροισμα δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης πάνω από 16 εκ ευρώ στην επαρχία της Περιφέρειας μας την τελευταία επταετία.

Μπήκε στις ζωές μας το 1991, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Μέσω του LEADER στηρίχθηκε η ολοκληρωμένη και πολυτομεακή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο και τη “διαδρομή”, που θέλουν να ακολουθήσουν.

Κατάφερε, όχι μόνο να συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής, αλλά να αποτελεί και το πιο γνωστό πρόγραμμα μεταξύ του αγροτικού κόσμου και του κόσμου της υπαίθρου, καθώς κατορθώνει με τρόπο μοναδικό να είναι διαρθρωμένο από «κάτω προς τα πάνω», να εισάγει και να εδραιώνει την κουλτούρα της συνέχειας και να πηγαίνει κόντρα στην παθογένεια του κατακερματισμού.

Βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι η αρχή του να τοποθετεί κάθε υλοποίηση σ΄ ένα γενικότερο πλαίσιο περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Ένα πλαίσιο, που σήμερα είναι πιο επιθυμητό από ποτέ. Δεν βλέπει καμία δράση αποκομμένη, αλλά την τοποθετεί ως βασικό κρίκο στην αλυσίδα αξίας. Κρίκο που στηρίζει τον προηγούμενο και ενισχύει τον επόμενο, με αποτέλεσμα κάθε δικαιούχος του προγράμματος να μετατρέπεται σ έναν πολυδύναμο επιχειρηματία. Εξάλλου, εδώ, στην ευρύτερη περιοχή, στην Αμφίκλεια, στη Φθιώτιδα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχουμε πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που το LEADER αποτέλεσε για εκείνους και τον τόπο τους τον αρωγό για μία νέα πιο δημιουργική αρχή.

Το LEADER είναι μεταμορφωτής της ελληνικής επαρχίας. Αυτή είναι πραγματικότητα. Ο εορτασμός των 30 χρόνων του, εκτός από μία σημαντική επέτειος και ευκαιρία ανάδειξης επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, πρέπει να θεωρηθεί και ένα ιδανικό διάστημα εφαρμογής, ώστε να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε εις βάθος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προγράμματος και τους λόγους, για τους οποίους συνεχώς η ζήτησή του αυξάνεται.

Έχοντας εμπειρία τριών δεκαετιών εφαρμογής και υλοποίησης, με περίπου 10.000 μονάδες δικαιούχους τις τελευταίες τέσσερις περιόδους και ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου χρειάζεται να δούμε, τι κάναμε καλά και τι πρέπει να αλλάξουμε υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του σήμερα.

Χρειάζεται να εισάγουμε το LEADER στο γενικότερο πλαίσιο της Ελλάδας, της ελληνικής επαρχίας της επόμενης μέρας και να το οδηγήσουμε προς την κατεύθυνση μίας χώρας που αναπτύσσεται συλλογικά και βιώσιμα, χωρίς να αφήνει κανένα πίσω, είτε είναι στη μεγάλη πόλη, είτε βρίσκεται στο μικρό χωριό.

Σήμερα, τα πράγματα πρέπει να είναι αλλιώς, οφείλουμε να είναι αλλιώς και δουλεύουμε για να είναι αλλιώς. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με συντεταγμένο σχέδιο και πλάνο έχει βάλει την Ελλάδα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Η χώρα πατάει καλά στα πόδια της, είναι ανταγωνιστική, δημιουργεί πλούτο ο οποίος διαχέεται σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ανάπτυξη για όλες και για όλους σημαίνει μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες, με περισσότερα όνειρα που μπορούν να πραγματοποιηθούν, με περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης και δημιουργίας.

Γι’ όλα αυτά και άλλα τόσα, είμαστε περήφανοι που σήμερα έχουμε μαζευτεί εδώ στην Αμφίκλεια, στο χωριό μου, συζητώντας για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον του LEADER, το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου. Γιατί μπορούμε από κάτω προς τα πάνω και όλοι μαζί να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε το μέλλον της, το μέλλον των ανθρώπων της. 

Μέσα σ' αυτό περιβάλλον που χτίζουμε όλοι μαζί, το LEADER μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής και η ελληνική επαρχία είναι δυνατόν να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.Γιατί μπορεί από κοινού με τις κυβερνητικές πολιτικές και ενέργειες να αναγεννήσει την ελπίδα και την προοπτική σ ένα νέο ζευγάρι που επιλέγει να χτίσει τη ζωή του στο χωριό του,  σ΄ ένα νέο κορίτσι που σπούδασε και επιλέγει να μεταφέρει τη γνώση στον τόπο της, σ' ένα νέο παιδί που επιθυμεί να επενδύσει επιχειρηματικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του».