Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Λοκρών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 23:29 Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Λοκρών

Τον απολογισμό της Αντιπυρικής Περιόδου, αλλά και το το σχεδιασμό των δράσεων και ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει η χειμερινή περίοδο, καθώς και θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Λοκρών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 το μεσημέρι.

Στο Συντονιστικό συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας  Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αταλάντης Μιχάλης Παπανικολάου, η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δαφνουσίων Μαρία Τζανακάκη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Πολιτισμού Ελένη Κυριάκου, η Διοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας Σταυρούλα Μπονέ , ο αναπληρωτής Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης Βασίλης Καραστάθης, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αταλάντης Μαρία Σουλτανοπούλου, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Πολύζος Ζώης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών Φώτης Τσιριγκούλης, η Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αταλάντης Μαρία Γεωργοπούλου, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λοκρών Αθανάσιος Τσαρούχας, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Λοκρών Κωνσταντίνος Φουρλεμάδης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λοκρών Ιωάννης Ματθαίου και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αταλάντης Δημήτριος Καρατράντος.

Ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές στην αρχή της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου ενημέρωσε αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στο Δήμο Λοκρών και για τις δράσεις του Δήμου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ (κινητά συνεργεία rapid tests), την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού) και έδωσε το λόγο στη Συντονίστρια Διευθύντρια του ΚΥ Αταλάντης  Μαρία Γεωργοπούλου που μίλησε αναλυτικά για την πορεία της Covid-19 στην περιοχή του Δήμου Λοκρών. Η κα Γεωργοπούλου ενημέρωσε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο ότι τα κρούσματα Covid στην περιοχή, είναι σε επίπεδο όχι ανησυχητικό όπως ήταν τον προηγούμενο χειμώνα, αλλά υπάρχει αυξητική τάση και χρειάζεται προσοχή. Επίσης υπάρχει αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό και χρειάζεται να δημιουργηθεί δεύτερη γραμμή εμβολιασμού του εμβολίου της Pfizer στο Κ.Υ. Αταλάντης.

Στη συνέχεια έγινε αναλυτική συζήτηση για την αντιπυρική περίοδο και επισημάνθηκαν τα σημεία που λειτούργησαν σωστά και τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Η γενική εικόνα ήταν θετική από την αντιπυρική περίοδο, παρά την μεγάλη επικινδυνότητα της περιοχής του Δήμου Λοκρών λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Μετά τον θετικό απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2021 έγινε ανταλλαγή απόψεων και τέθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων στο Δήμο Λοκρών την χειμερινή περίοδο 2021-2022. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Αθανάσιος Καρακάντζας αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών την θερινή περίοδο του 2021 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο καλή θα είναι και η συνεργασία των υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας στην περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές τόνισε ότι ο Δήμος με τις υπηρεσίες του θα είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι απαιτείται αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία με αύξηση του προσωπικού και των οχημάτων και ανασχεδιασμός της επιχειρησιακής ικανότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να δραστηριοποιείται στη Περιφέρεια του Δήμου Λοκρών για τον απεγκλωβισμό κατοίκων του Δήμου στην περίπτωση εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετό). Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε την Τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη θετική στάση της στο αίτημα της αναβάθμισης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση