Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν την επέτειο για την ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 22:24 Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν την επέτειο για την ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου

Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ τίμησαν την 79η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στον ομώνυμο ιστορικό χώρο την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Σε μια ηλιόλουστη μέρα με τη συμμετοχή κόσμου μόνο από τη Φθιώτιδα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο Χρήστος Φουσέκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λαμίας, που έκανε το χαιρετισμό, αναφέρθηκε στο χρονικό της ανατίναξης και στην ιστορική περίοδο της Κατοχής και της απελευθέρωσης, στην προσφορά  και τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ.

Το μέλος του Τομεακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ, Νεόφυτος Θάνος, στην πολιτική ομιλία έκανε σύνδεση της εποχής της Κατοχής και της Αντίστασης με τη σημερινή. Τα σημερινά προβλήματα και οι μεγάλες δυσκολίες που ζει ο ελληνικός λαός μπορεί να τα λύσει μόνος του με πολιτικά προσανατολισμένο και οργανωμένο αγώνα, όπως τότε, δίπλα στις δυνάμεις του ΚΚΕ στη γραμμή της σύγκρουσης, της ρήξης και της ανατροπής.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθάνατων νεκρών. Η εκδήλωση έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο και τον εθνικό ύμνο.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στο χώρο, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ. Πορεύτηκαν, εκτός από τους νεολαίους, και μεγαλύτερες ηλικίες. Στα βάθρα της γέφυρας δύο μάρτυρες της φονικής έκρηξης της νάρκης το 1964, ο Γιάννης Παναγής από την Άμφισσα και ο Στάθης Καρπέτας από τη Λαμία διηγήθηκαν με λεπτομέρειες τα γεγονότα. Ο δεύτερος μάλιστα, μέλος της περιφρούρησης τότε, πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, όπως κι άλλοι αθώοι αγωνιστές. Ήταν ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας.     

Προσαρμοσμένη αναζήτηση