Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λουκέτα και πτώση τζίρου στην εστίαση

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 10:27 Λουκέτα και πτώση τζίρου στην εστίαση

Κραυγή επαγγελματιών για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης.

Της Φανής Δουρδούρα

«Στο στόχαστρο ξανά η εστίαση» τονίζουν εκπρόσωποι των επιχειρηματιών του κλάδου για τα νέα μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση.  Ο απολογισμός του 2021 για την εστίαση είναι «καταστροφικός» ακόμη και τους μήνες  χωρίς περιοριστικά μέτρα ο τζίρος μειώθηκε κατά 35%  σε καφετέριες και μπαρ, επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και για μήνες τα μαγαζιά ήταν κλειστά.  Καφές και φαγητό ζημιώθηκαν την εποχή της πανδημίας που την χαρακτηρίζουν ως «την χειρότερη χρονιά για τις επιχειρήσεις».

Ο Γιαννης Χρηστίδης και ο Βασίλης Λιάπης μιλούν στη larissanet για την χρονιά που μας πέρασε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εστίαση και τι αναμένουν το 2022.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών ν. Λάρισας Γιάννης Χρηστίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η νοοτροπία του κόσμου άλλαξε λόγω της πανδημίας και πλέον πολλοί έχουν μάθει να τρώνε σπίτι. Το γρήγορο φαγητό κερδίζει έδαφος και ο όρος ταβέρνα σε μερικά χρόνια θα σταματήσει να υπάρχει».

Αναφερθείς  στο 2021 επισημαίνει πως ήταν «μια από τις χειρότερες χρονιές που έχουν περάσει για την εστίαση,  που οφείλεται σε ξένους παράγοντες». «Η εστίαση θέλει πολλά χρόνια να πάρει τα πάνω της. Οι συνήθειες των πολιτών θα αλλάξουν, ο όρος ταβέρνα θα φύγει από την μέση θα υπάρχει μόνο σε παραδοσιακά μέρη για τουρισμό».

«Αλλάζει πρόσωπο η εστίαση» σημειώνει και  εστιάζει  στη στροφή στο street food, «σιγά σιγά θα αρχίσουμε να τρώμε στον δρόμο. Πλέον έχουμε αναγάγει τον καφέ σε διασκέδαση».

«Η Ελλάδα αναλώνει το χρήμα στα σουβλάκια και τους καφέδες.  Το φαγητό  είναι η εικόνα, η ατμόσφαιρα, το περιβάλλον και  η μουσική» υπογραμμίζει.

«Η εστίαση έχει στοχοποιηθεί» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών ν. Λάρισας Γιάννης Χρηστίδης και δηλώνει ότι «η περσινή βοήθεια στην εστίαση ήταν ερασιτεχνική» και ο χειρισμός της κυβέρνησης για το κλείσιμο της πρωτοχρονιάς ήταν λάθος όπως συμπληρώνει.

Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, βασικά αγαθά και καύσιμα δεν άφησε ανεπηρέαστη και την εστίαση.  «Στον Σύλλογο ενάμιση χρόνο δεν είχαμε κάνει αλλαγές στην τιμή, αλλά από το καλοκαίρι υπήρξε ελάχιστη αύξηση ώστε να καλύψουμε τα προηγούμενη κενά» προσθέτει ο κ. Χριστίδης.

Τέλος επισημαίνει ότι «τώρα, δυστυχώς, είσαι ευχαριστημένος σε μια δουλειά που αναλώνεσαι 360 μέρες τον χρόνο απλά αν «βγάζεις» τα βασικά». «Το 2022 θα συνεχίσει να πλαγιολισθαίνει. Όλοι ελπίζουν ότι θα πάει καλύτερα το καλοκαίρι αλλά μέχρι τότε ο κόσμος θα έχει μάθει να μην βγαίνει έξω. Πολλοί έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και το ντελίβερι είναι ο αναπνευστήρας της εντατικής ώστε τα μαγαζιά να μην αναγκαστούν σε λουκέτο» καταλήγει.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λιάπης,  γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας επισημαίνει ότι «το 2021- εν μέσω καθολικού lockdown και τεράστιες αβεβαιότητες για τον κλάδο – μας βρήκε πιέζοντας την κυβέρνηση για τον ορισμό των επιστρεπτέων προκαταβολών».

«Ο κόσμος ξεκίνησε ξανά να κινείται στους δρόμους και η πόλη άρχισε να «παίρνει» ξανά ζωή χωρίς τα «φώτα» της εστίασης να είναι ανοιχτά», τονίζει ο κ. Λιάπης.

Στον απολογισμό του για το 2021 περιγράφει την δύσκολη συνθήκη που αντιμετώπισε ο κλάδος και υπογραμμίζει τη μείωση του τζίρου κατά 35% του καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη της Λάρισας.

«Η εστίαση το 2021 απλά υπήρχε ως τίτλος γιατί υπολειτουργούσε πολλούς μήνες. Αυτή τη στιγμή  έρχεται να υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που έχει συμβεί στον κλάδο» συμπληρώνει.

Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στο να βάλουν λουκέτο. Ο κ. Λιάπης δηλώνει πως  «ένα τετράμηνο που δεν λειτουργούσαμε παλεύαμε να μην κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας. Όταν ανοίξαμε με μέτρα τον Μάιο η κυβέρνηση έταζε λεφτά που δεν έχουν δει ακόμα οι επιχειρήσεις».

Τα παράλια ήταν ελάχιστα πιο ανεβασμένα στον τζίρο από ότι η πόλη της Λάρισας και χάρισε «χαμόγελο» στους επιχειρηματίες λόγω της αυξημένης κίνησης.  Ο κ. Λιάπης προσθέτει ότι «το καλοκαίρι έφερε ένα «χαμόγελο» στους επιχειρηματίες όχι τόσο προς τον τζίρο,  αλλά προς τη ροή της καθημερινότητας και πιστεύαμε ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας δείχνουν μια μείωση στον τζίρο από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο από 30% έως 35% στην πόλη της Λάρισας,  παράλληλα όμως δείχνουν μια καλή άνοδο στα παράλια».

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές σύμφωνα με τον Βασίλη Λιάπη, «δεν φτάνουν για να επιβιώσει ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της χώρας». «Είμαστε αυτοί που τόσους μήνες δουλεύουμε με μέτρα και χωρίς καμία στήριξη από τον Μάιο» συμπληρώνει.

Τέλος τονίζει ότι η επιβίωση των επιχειρήσεων της εστίασης είναι «δύσκολη». «Η εστίαση χωρίς να το θέλει θα φτάσει σε σημείο να σταματήσουν οι επιχειρήσεις τις  προσλήψεις προσωπικού λόγω της πίεσης που δέχεται όλους αυτούς τους μήνες του κορωνοϊού. Η επιβίωσή της είναι πολύ δύσκολη» καταλήγει.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET