Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Με εκατοντάδες κρούσματα η επιστροφή στα θρανία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 07:04 Φθιώτιδα: Με εκατοντάδες κρούσματα η επιστροφή στα θρανία

Τα ενεργά κρούσματα σε μαθητές ανά Δήμο και οι αριθμοί που ανησυχούν πανελλαδικά…

Επιστροφή στην… κανονικότητα για τους μαθητές και των δύο βαθμίδων με νέα πρωτόκολλα που σύμφωνα με τους «ειδικούς» καθιστούν τα σχολεία τους ασφαλέστερους χώρους.

Γεγονός είναι ότι βιώνουμε μια τελείως καινούρια πραγματικότητα με χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως και το άγχος και η αγωνία περισσεύει στις οικογένειες, για το πως θα λειτουργήσουν οι χώροι εκπαίδευσης.

Το LamiaReport προσπάθησε αυτή την αβεβαιότητα να τη μεταφράσει σε αριθμούς, με τα όσα επίσημα στοιχεία είναι δυνατόν να έχουμε στη διάθεσή μας από τον ΕΟΔΥ για Φθιώτιδα και Στερεά Ελλάδα.

Γεγονός λοιπόν είναι ότι μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων το τελευταίο 5ημερο του Δεκεμβρίου, μέσα στο νέο έτος η Φθιώτιδα καταγράφει 2.859 κρούσματα και ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα 12.052!

Έχοντας τα στοιχεία για το πρώτο 6ημερο (1-6 Ιανουαρίου), τα αντίστοιχα νούμερα είναι 2.119 και 9.096!

Στον παρακάτω πίνακα έχουμε καταγράψει τα παραπάνω κρούσματα για τους Δήμους της Φθιώτιδας, κάνοντας και την αναγωγή ανά 10.000 κατοίκους με διαχωρισμό ανδρών - γυναικών και το ηλικιακό εύρος.

Ο πίνακας για 1-6 Ιανουαρίου:

Συγκρινόμενοι οι αριθμοί με τα όσα είχαμε δει για το τελευταίο 5ημερο Δεκεμβρίου, όταν και παρατηρήθηκε η κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων λόγω «όμικρον», έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων (1.064 με 2.119)!

Στην περίπτωση που εξετάζουμε μας ενδιαφέρουν τα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν στις ηλικίες μεταξύ 4 και 18 ετών, ώστε να προσεγγίσουμε το δυνατόν τους πραγματικούς αριθμούς παιδιών που πηγαίνουν σχολείο.

Χωρίς να έχουμε τα στοιχεία του τελευταίου 3ημερου για όλη τη Φθιώτιδα, οι μολύνσεις σε αυτή την ηλικία είναι 359!

Δείτε παρακάτω ανά Δήμο και τα ποσοστά σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων:

Το συγκεκριμένο νούμερο, που είναι από τα μικρότερα Πανελλαδικά με βάσει τη θετικότητα που παρουσιάζουν μέχρι τώρα οι περιοχές, συγκρινόμενο με προηγούμενους μήνες που λειτούργησαν τα σχολεία στην περιοχή, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε προβληματίσει περισσότερο τους ειδικούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον «μαύρο Νοέμβριο» όταν τα κρούσματα στους μαθητές στη Φθιώτιδα ήταν 949, ενώ από 1η μέχρι και 23η Δεκεμβρίου είχαμε άλλα 251. Σύνολο 1.200 σε δύο σχεδόν μήνες λειτουργίας, όταν μέσα σε έξι ημέρες αγγίξαμε το 1/3 από αυτά!

Στερεά Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο η Φθιώτιδα και παρακάτω παραθέτουμε τους αριθμούς κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα στις ηλικίες 4-18 ετών μαζί με το ποσοστό επί των συνολικών μολύνσεων οι οποίες είναι 1.647:

Βοιωτία: 375 (22,79%)

Εύβοια: 750 (45,54%)

Ευρυτανία: 49 (2,98%)

Φθιώτιδα: 359 (21,8%)

Φωκίδα: 114 (6,92%)

Το νέο πρωτόκολλο

Με βάσει το νέο πρωτόκολλο - που κατά την άποψή μας δεν βασίζεται σε ιατρικά αλλά κυρίως στατιστικά κριτήρια ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία - οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στις αίθουσες μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν έχουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα. Ακόμη κι αν αυτό τηρηθεί από το σύνολο των μαθητών, αν σκεφτούμε τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων τουλάχιστον 2.000 μαθητές δε θα μπορούν ή δε θα έχουν δικαίωμα να βρεθούν στις τάξεις τους!

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Open.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Κάποια, τα περισσότερα δεν μεταδίδουν. Μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο. Η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη για αυτό δεν θα έπρεπε να ανοίξουν αύριο», ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας: «Είναι πολύ καθοριστική αυτή η εβδομάδα. Θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος. Κάτι που θεωρώ δύσκολο. Πιστεύω 23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα και μετά έρχεται εκτόνωση. Αν και ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων. Θα δούμε αυτή την εβδομάδα τι θα γίνει στα σχολεία» και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μου αρέσει η επικοινωνιακή πολιτική κάποιων ότι η Όμικρον είναι ήπια».