Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χιόνια και βροχές στη Φθιώτιδα - Πως θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 09:17 Χιόνια και βροχές στη Φθιώτιδα - Πως θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία

Σε 4 φάσεις η κακοκαιρία. Αναλυτική πρόβλεψη για την Κεντρική Ελλάδα…

Ο πρώτος χιονιάς του καινούριου χρόνου είναι εδώ και σύμφωνα με το συνεργάτη του LamiaReport, Κώστα Λούτα θα επισκεφτεί τη Φθιώτιδα και γενικότερα τη Στερεά Ελλάδα.

Όσον αφορά τη Φθιώτιδα, μπορούμε να χωρίσουμε την κακοκαιρία σε 4 φάσεις:

1. Πολλές βροχές στη διάρκεια της Τρίτης και χιόνια στα βόρεια ορεινά περίπου από τα 700μ. Κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με τον όγκο νερού να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τους 100 τόνους/στρέμμα!

2. Από αργά το απόγευμα της Τρίτης ο κύριος όγκος των φαινομένων της Θεσσαλίας θα κινηθεί νοτιότερα και θα επηρεάσει την κεντρική Στερεά. Το μέγιστο των φαινομένων στη Φθιώτιδα αναμένεται τις βραδινές ώρες της Τρίτης με τα χιόνια να κατεβαίνουν ολοένα σε χαμηλότερα υψόμετρα.

3. Το αποκορύφωμα της κακοκαιρίας θα έρθει τα ξημερώματα της Τετάρτης, όποτε πλέον θα χιονίζει αρκετά χαμηλά σε όλο το νομό (ενδεικτικό υψόμετρο 200μ). Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα σιγά σιγά θα σταματήσουν.

4. Το βράδυ της Τετάρτης καθώς και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης θα έχουμε ΠΑΓΕΤΟ με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 0 βαθμούς.

Οι δύο χάρτες που ακολουθούν, δείχνουν τα πολύ μεγάλα ύψη υετού που αναμένονται την Τρίτη στη Θεσσαλία (τοπικά έως 180 τόνοι/στρέμμα):

Γενική πρόγνωση

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί αύριο Δευτέρα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, το οποίο θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας το τριήμερο Δευτέρα έως και Τετάρτη με νοτιάδες έως 7 μποφόρ στα πελάγη, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Την Τρίτη και Τετάρτη, καθώς το χαμηλό πλέον θα κινηθεί προς το νότιο Αιγαίο, οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο και θα πέσουν σημαντικές ποσότητες χιονιού στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά και ημιορεινά τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Την Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο-Δωδεκάνησα. Από το μεσημέρι, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα πλησιάζει τη χώρα μας, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές στο Ιόνιο-Πελοπόννησο οι οποίες τη νύχτα θα επεκταθούν σε όλα τα ηπειρωτικά. Τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται από τις απογευματινές ώρες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ από το βράδυ θα πέσουν χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Την Τρίτη βροχές κατά τόπους έντονες και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται στην κεντρική Ελλάδα (κυρίως στη Θεσσαλία) το βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από το βράδυ και στα ημιορεινά.  Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές, κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ (τοπικά τα 9 στο βόρειο Αιγαίο), ενώ στο Ιόνιο δε θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.

Την Τετάρτη στη δυτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται βροχές και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα βόρεια ορεινά του νομού περίπου από τα 700μ. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και τα χιόνια θα κατέβουν σταδιακά σε χαμηλότερα υψόμετρα επηρεάζοντας και τα νοτιότερα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 4-7 βαθμούς.

Την Τετάρτη προβλέπονται αρχικά βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα (ενδεικτικό υψόμετρο χιονόπτωσης τα 200μ) με βαθμιαία βελτίωση. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί από 2-4 βαθμούς, ωστόσο από αργά το βράδυ θα σημειωθεί παγετός (θερμοκρασία υπό του μηδενός).

Δείτε το χάρτη με την εκτιμώμενη χιονόστρωση για τα ξημερώματα της Τετάρτης:

Την Πέμπτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς (στα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι κατά 2-3 βαθμούς μεγαλύτερη).