Ο αεροχείμαρρος φέρνει χιόνια και πολικό ψύχος - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 08:18 Ο αεροχείμαρρος φέρνει χιόνια και πολικό ψύχος - ΒΙΝΤΕΟ

Τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι τη θάλασσα - Θα «ασπρίσει» η Στερεά και η Θεσσαλία - Πότε θα χτυπήσει η διπλή ψυχρή «εισβολή»

Αγριεύει ο καιρός καθώς ο αεροχείμαρρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες και ψύχος. Ήδη το κρύο έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό με την πτώση της θερμοκρασίας να γίνεται ακόμη πιο αισθητή στη διάρκεια της ημέρας.

Η σημερινή πτώση της θερμοκρασίας, η πρώτη ψυχρή εισβολή που θα φέρει ο αεροχείμαρρος, θα είναι μια… πρόγευση για τα όσα πρόκειται να ζήσουμε τις επόμενες μέρες, διεμήνυσε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και το πως θα αλλάξει ο καιρός τις επόμενες μέρες.

Το Σαββατοκύριακο, είπε, η θερμοκρασία θα πέσει πολύ, ακόμη και 5 με 8 βαθμούς (!), που σημαίνει ότι από τους 10 ή τους 12 βαθμούς Κελσίου, ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά στους 4 με 5! Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, μάλιστα, θα πέσουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ αποκάλεσε αυτό που θα ζήσουμε τις επόμενες μέρες «κλασσικό χιονιά», που επηρεάζει τις περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, που θα φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο καιρός θα «κρυώσει» πολύ από το βράδυ του Σαββάτου (22.01.2022) και το κύμα ψύχους που θα ξεκινήσει τότε, θα διαρκέσει τουλάχιστον έως την άλλη Τετάρτη!

Ορισμένοι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν ακόμη και χιόνια δίπλα στη θάλασσα σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, ο χιονιάς θα χτυπήσει περισσότερο στην ανατολική και νότια Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια και βόρειες περιοχές της Αττικής, ωστόσο τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και το κέντρο της Αθήνας.

Προσοχή, όσοι ταξιδέψετε Σαββατοκύριακο, Δευτέρα και Τρίτη να έχετε μαζί σας αλυσίδες ακόμα και στην εθνική οδό και φυσικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου ο παγετός θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Δείτε στο βίντεο τι λέει για τον χιονιά που έρχεται ο Τάσος Αρνιακός:

Τι είναι ο αεροχείμαρρος που φέρνει πολικές θερμοκρασίες

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση