Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτσι θα γίνει το νέο οικοχωριό έξω από τη Λάρισα (φωτ.)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 10:21 Έτσι θα γίνει το νέο οικοχωριό έξω από τη Λάρισα (φωτ.)

Μια γεύση από το πως θα γίνει το οικοχωριό έξω από τη Λάρισα και συγκεκριμένα στο Νέσσωνα, δίνει η σελίδα του εγχειρήματος τις τελευταίες ημέρες και δημοσιεύει το Larissanet.gr. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ (Nesson Ecovillage) που έχει προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον ανθρώπων που σέβονται το περιβάλλον.

Το όραμά τους όπως το εξηγούν οι ίδιοι είναι το εξής:

«Να φέρουμε πίσω στη φύση τα δάση και τα νερά που της στέρησε η ασυνείδητη ανθρώπινη δραστηριοτητα….

Θα ξεκινήσουμε μετατρέποντας ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα στα όρια του οικισμού σε ένα ειδυλλιακό χωριουδάκι με δάσος, λίμνες και χώρο για 16 ιδιοκτησίες ανθρώπων που θα ζούν ευτυχισμένοι μαζί».

Πιο συγκεκριμένα εξηγούν ότι:

«Ο χώρος θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας, δίνοντας χώρο σε βρώσιμο δάσος αλλά και μονοετείς καλλιέργειες για τις ανάγκες του χωριού.

Θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του νερού με συλλογή των βρόχινων και επεξεργασία των “γκρι”.

Θα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ενέργεια με έμφαση στα παθητικά συστήματα και κεντρικά σχεδιασμένες τις περισσότερες ενεργοβόρες δραστηριότητες.

Τα σπίτια και οικήματα θα είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά και τις αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

Η διατροφική αυτάρκεια θα επιτυγχάνεται καλλιεργώντας τη διαθέσιμη γη στο κτήμα αλλά και νοικιάζοντας/αγοράζοντας επιπλέον γη.

Θα γίνει προσπάθεια και για οικονομική αυτοτέλεια βασισμένη σε έσοδα από γεωργικά προϊόντα, μεταποίηση, εκπαίδευση, οικοτουρισμό, εκδηλώσεις κλπ.

Θα λειτουργήσει σχολείο, αρχικά δημοτικής εκπαίδευσης με τα παιδιά του χωριού αλλά και των γύρω χωριών να μαθαίνουν από τη φύση, μέσα στη φύση.

Συνεργασία και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, καλλιεργητές και φορείς είναι επίσης μέσα στους στόχους κλειδιά ώστε το εγχείρημα να αγκαλιαστεί με αγάπη».

Προ ημερών με νέα ανάρτηση ενημέρωναν πως ξεκινούν: «

«Μετά το κάλεσμά μας για τη δημιουργία του χωριου μας στο Νεσσωνα και τις μετέπειτα διαδικασίες συνδιαμόρφωσης, προέκυψε η ομαδα που δεσμεύτηκε στην υλοποίηση του εγχειρήματος.  Τα 11 μερίδια μοιάζουν πια λίγα, καθώς το ενδιαφέρον που εκφράζεται μας κάνει ήδη να εξετάζουμε το ενδεχομενο επέκτασης… Κάνουμε πολλά όνειρα ενώ πατάμε στερεά στη γη, έτσι δώσαμε την προκαταβολή για την αγορά του κτήματος και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καταθέσει το καταστατικό για τη ίδρυση ΚοινΣεπ με σκοπό να προχωρήσουμε στην αγορά το συντομότερο δυνατόν. Ταυτόχρονα οργανώνουμε τις καμπάνιες χρηματοδότησης των κοινόχρηστων υποδομων και προετοιμαζομαστε για τις πρώτες αναγκαίες εργασίες στο κτήμα. Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε δε μας «ρίχνουν» , αντιθέτως τροφοδοτούν την πίστη μας πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός υπέροχου και δυσκολου ταξιδιού, μαζί θα δημιουργήσουμε ένα σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Την κοινότητα ανθρώπων και φύσης. Καλή μας αρχή!!!»

Πηγή: larissanet.gr