Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: «Ελπίδα» για χιόνια ακόμη και στις βάρκες!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 10:06 Φθιώτιδα: «Ελπίδα» για χιόνια ακόμη και στις βάρκες!

Δείτε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σημαντικά από το χιονιά και ποιες θα μείνουν με τις αρνητικές θερμοκρασίες!

Πολύ κρύο, αλλά όχι ανάλογο χιόνι, τουλάχιστον για μεγάλο μέρος της Φθιώτιδας, πρόκειται να φέρει τα επόμενα 24ωρα η κακοκαιρία «Ελπίς».

Σύμφωνα με το συνεργάτη του LamiaReport Κώστα Λούτα, μόνο τα νοτιότερα τμήματα του νομού θα δουν σημαντική χιονόστρωση, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, και μάλιστα, ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως είχε συμβεί και τον Φεβρουάριο του 2021 με τη «Μήδεια»!

Η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία έρχεται από το Αιγαίο και η Όθρυς αποτελεί ένα φυσικό τείχος για την εκδήλωση φαινομένων σε μεγάλο μέρος της Φθιώτιδας.

Από τα Καμένα Βούρλα και κάτω όμως οι περιοχές θα επηρεαστούν σημαντικά.

Πρόκειται για έναν χιονιά που θα έχει στο επίκεντρο τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Αττική από το πρωί της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης, δηλαδή για ένα πλήρες 24ωρο. Όπως όλα δείχνουν το πρωί της Τρίτης θα βρει την Αττική στα λευκά μέχρι τις βάρκες του Σαρωνικού! Τα φαινόμενα στην Αττική θα ενταθούν τις βραδινές ώρες Δευτέρας προς Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις:

1) Τα ξημερώματα του Σαββάτου τα χιόνια θα κατέβουν πρόσκαιρα μέχρι τα 200μ. Από τις πρωινές κιόλας ώρες τα φαινόμενα θα σταματήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (0-4 βαθμούς).

2) Την Κυριακή προβλέπεται ήλιος με δόντια και τοπικές νεφώσεις στα νότια του νομού, καθώς στην κεντρική και νότια Εύβοια θα εκδηλώνονται παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς.

3) Τη Δευτέρα λόγω της έλευσης του πυρήνα της πολικής αέριας μάζας πάνω από το Αιγαίο θα δημιουργηθεί χαμηλό βαρομετρικό το οποίο θα επιδεινώσει τον καιρό στην ανατολική και νότια Ελλάδα με χιονοπτώσεις ως τα παραθαλάσσια τμήματα κατά τόπους ισχυρές. Ήδη από τα ξημερώματα της Δευτέρας και μέχρι νωρίς το βράδυ αναμένονται χιονοπτώσεις στη νότια Φθιώτιδα ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα. Στα υπόλοιπα τμήματα του νομού, καθώς και στη Λαμία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και παγετός με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από -5 έως 0 βαθμούς.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπουμε την εκτιμώμενη χιονόστρωση στο νομό έως το πέρας της κακοκαιρίας το βράδυ της Δευτέρας.

Παρατηρήστε στην ανατολική Εύβοια το ύψος του χιονιού, σύμφωνα πάντοτε με τις νεώτερες εκτιμήσεις των καιρικών μοντέλων, θα ξεπεράσει στα ορεινά το 1 μέτρο!

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες:

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Διαβάστε επίσης: Τα νέα δεδομένα για το «διπλό» χιονιά που έρχεται