Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έντονη διαμαρτυρία της Κοινότητας «Αθανασίου Διάκου» για την ομιλία που ακούστηκε στα «Διάκεια 2022»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 12:12 Έντονη διαμαρτυρία της Κοινότητας «Αθανασίου Διάκου» για την ομιλία που ακούστηκε στα «Διάκεια 2022»

Επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτη την εκπαιδευτικό κα Αντιγόνη Ζαφείρη, που ανέλαβε την ομιλία στα «Διάκεια 2022», απέστειλε η Κοινότητα Αθανασίου Διάκου Φωκίδας.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Κοινότητας Αθανασίου Διάκου, Κωνσταντίνος Μαστροκωστόπουλος, χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» και «προσβλητική» για τους παρευρισκόμενους από την Κοινότητα Αθανασίου Διάκου, «αλλά πολύ περισσότερο … για τη μνήμη του εθνομάρτυρα Αθανασίου Διάκου».

Την έντονη αντίδραση, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επιστολή, προκάλεσε η αναφορά της ομιλήτριας ως γενέτειρα του μεγάλου ήρωα, της Αρτοτίνας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

«Κυρία Ζαφείρη Αντιγόνη,

 Μεγάλη έκπληξη μας προξένησαν τα λεγόμενά σας κατά τους εορτασμούς στα ΔΙΑΚΕΙΑ 2022 στην Λαμία την Κυριακή 8/5/2022. Με έναν λόγο κατά παραγγελία, από ανθρώπους που εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν στο φιλικό σας περιβάλλον, καταγόμενοι από το χωριό Αρτοτίνα, και που το περιεχόμενό του σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Μια ομιλία που το μόνο που είχε στόχο, ήταν να προσβάλει τους παρευρισκόμενους από την Τοπική Κοινότητά μας, αλλά πολύ περισσότερο να προσβάλει τη μνήμη του εθνομάρτυρα Αθανασίου Διάκου. Και αναφερόμαστε στο σημείο όπου αναγνώσατε το κείμενο και μνημονεύσατε ως γενέτειρα του Ήρωα Αθανασίου Διάκου, το χωριό Αρτοτίνα. Λυπούμαστε πάρα πολύ, διότι είστε εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν γνωρίζετε καθόλου την Ιστορία μας. Μας αναγκάσατε με την προφανώς κατά παραγγελία ομιλία σας, διαστρεβλώνοντας την ιστορία, να αποχωρήσουμε από τον Ναό νιώθοντας παρείσακτοι, σε μία εκδήλωση μνημόσυνο προς τιμήν του Ήρωα. Προσβάλατε τόσο εμάς προσωπικά, όσο και μία ολόκληρη Κοινότητα. Λυπούμαστε και για τον όρκο σας ως εκπαιδευτικός. Δεν τιμήσατε ούτε την παρουσία μας, αλλά ούτε και τα λεγόμενά σας, καθώς η ίδια αναφέρατε ότι διίστανται οι απόψεις περί γενέτειρας. Και σας ρωτάμε: Λέγοντας οτι διίστανται οι απόψεις, σημαίνει μεροληπτούμε υπέρ της μιας άποψης;

 Σας εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας προς την παρουσία σας, την ομιλία σας και την προσβλητική συμπεριφορά σας απέναντί μας.

 Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το ζήτημα της Γενέτειρας του Ήρωα Αθανασίου Διάκου από την πλευρά μας έχει επιλυθεί και είναι αποδεδειγμένο ότι αυτή είναι η Άνω Μουσουνίτσα. Παρ' όλα αυτά δεν είχαμε την απαίτηση να αναφερθεί κάτι τέτοιο στην ομιλίας σας, αλλά να κρατήσετε ουδέτερη στάση.

 Στους εορτασμούς "Διάκεια 2021" που πραγματοποιήθηκαν στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδος, προς τιμήν του Ήρωα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ακόμα και στον τόπο που κατά άλλους διεκδικεί την καταγωγή του Ήρωα, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα αυτό και τολμήσατε να το κάνετε εσείς. Ντροπή είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει σε εσάς και την κατάπτυστη ομιλία σας. Δεν είχαμε την απαίτηση να αναφέρετε ότι γενέτειρα του Ήρωα είναι η Άνω Μουσουνίτσα, παρά μόνο να αναφέρετε και τα δύο χωριά τα οποία ερίζουν για τον τόπο γέννησής του.

 Παρακαλούμε όλους τους φορείς στους οποίους κοινοποιείται αυτή η επιστολή, να λάβουν θέση.

 Θέση όχι αντίθετη στα λεγόμενα της κυρίας Ζαφείρη και υπέρ ημών, αλλά ζητούμε την έγγραφη επίκληση της κυρίας αυτής, να ανακαλέσει άμεσα τα γραφόμενα στην ομιλία της, περί γενέτειρας του Ήρωα.

 Απαιτούμε από την κυρία Ζαφείρη την άμεση αποκατάσταση της συγκεκριμένης φράσης.

 Κύριε αντιπεριφερειάρχα Φθιώτιδας και κύριε Δήμαρχε Λαμιέων, παρακαλούμε και για τις δικές σας ενέργειες, μιας και ήσασταν διοργανωτές της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ώστε η κυρία Ζαφείρη να ανακαλέσει δημοσίως την συγκεκριμένη φράση, ειδάλλως η παρουσία της Κοινότητάς μας δεν θα είναι δεδομένη σε επόμενες εκδηλώσεις με θέμα τον Αθανάσιο Διάκο που θα λάβουν μέρος στην πόλη σας. Τουναντίον, θα είναι λόγος για έντονες αντιδράσεις