Π.Δ.Ε. Στερεάς: Με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας & Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 17:55 Π.Δ.Ε. Στερεάς: Με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας & Εκπαίδευσης

«Το αποτύπωμα του 1821  στον τόπο μου», 5 με 7 Μαΐου στους Δελφούς…

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες του 2ου Πανελλήνιου  Συνεδρίου: «Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση - Το αποτύπωμα του 1821 στον τόπο μου»,  υπό την αιγίδα του Οργανισμού «Ελλάδα 2021» και του ΥΠΑΙΘ, με την υποστήριξη του  Δήμου Δελφών, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, της Cosmote, της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε., το οποίο διοργανώθηκε στις 5, 6 και 7  Μαΐου στους Δελφούς.

Για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκαν όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας, μέσω των 13  Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.), παρουσία των περισσοτέρων  Περιφερειακών Δ/ντών, με επιλεγμένες εργασίες-projects που εκπονήθηκαν από μαθητές  και μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς τους, ενώ τις επί μέρους συνεδρίες  παρακολούθησαν δια ζώσης 400 περίπου μαθητές/τριες, που είχαν προσκληθεί στον χώρο  του συνεδρίου. Οι εργασίες του Συνεδρίου προβλήθηκαν δια ζώσης και διαδικτυακά, δίνοντας τη δυνατότητα συνδυαστικού πλαισίου σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Όπως σημειώνει η Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας  Δρ. Ελένη Π. Μπενιάτα, «με το 3ο κατά σειρά συνέδριο η Π.Δ.Ε. Στερεάς Ελλάδας έχει δημιουργήσει πλέον μια  ισχυρή παράδοση για τη διδασκαλία της «Τοπικής Ιστορίας» ως αυτόνομο ή διαθεματικό  πεδίο μελέτης μέσα στο ελληνικό σχολείο, διαμορφώνοντας μια σύγχρονη πρόταση βάσει  της οποίας η Τοπική Ιστορία δεν αποτελεί ένα ακόμα μάθημα, αλλά συνιστά έναν ιδανικό  τρόπο για να ασκηθούν οι μαθητές στην παρατήρηση και την έρευνα, παραμερίζοντας την  κυριαρχία της στείρας απομνημόνευσης. 

Ως εκ τούτου, βασικό κριτήριο επιλογής των εισηγήσεων αποτέλεσε εξαρχής η  πρωτότυπη μεθοδολογία με την οποία οι μαθητές προσέγγισαν τους χώρους πολιτιστικής,  περιβαλλοντικής, ιστορικής, θρησκευτικής, τεχνολογικής κληρονομιάς, μαθαίνοντας να  κατανοούν, να εκτιμούν, να «διαβάζουν» το ιστορικό φορτίο και τα ίχνη της ανθρώπινης  παρουσίας πάνω σε αυτούς. Πράγματι, οι εργασίες εντυπωσίασαν με τον πλούτο των  ιδεών, την ευρηματικότητα στον σχεδιασμό, την καινοτομία των δραστηριοτήτων, την  αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τις εικαστικές δημιουργίες, καταδεικνύοντας τις  απεριόριστες δυνατότητες που έχουν και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας.

Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Συνεδρίου συζητήθηκαν προτάσεις, βάσει των  οποίων η ενασχόληση με την Τοπική Ιστορία και κατ’ επέκταση το άνοιγμα του σχολείου  στην κοινωνία μπορούν να διευρυνθούν έχοντας ως ενδεικτικά λειτουργικά εργαλεία τον  προγραμματισμό έργου της σχολικής μονάδας, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, σε συνδυασμό  με την βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στον παιδαγωγικό χαρακτήρα των σχολικών  επισκέψεων. Επίσης, συζητήθηκαν προτάσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών ανάδειξης της  ιδιαίτερης δυναμικής κάθε Π.Δ.Ε., καθώς και συνεργειών μεταξύ των Π.Δ.Ε. στο πλαίσιο  του σχεδιασμού Περιφερειακής Εκπαιδευτικής πολιτικής. 

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχή  διεξαγωγή του συνεδρίου», καταλήγει η κα Μπενιάτα.

Για την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου από τις  βιντεοσκοπημένες συνεδρίες των τεσσάρων αιθουσών-καναλιών μετάδοσης, καθώς και  για την εν καιρώ ανάρτηση των Πρακτικών, θα ενημερωθείτε από το site της  Π.Δ.Ε. Στερεάς Ελλάδας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση