Αιχμηρό σχόλιο Σαρακιώτη για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 20:22 Αιχμηρό σχόλιο Σαρακιώτη για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ

«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. παραδίδει και επισήμως τα “κλειδιά” της χώρας»…

Την κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. σχολίασε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σαρακιώτης: «Με την κύρωση της τροποποιητικής συμφωνίας Ελλάδας-Η.Π.Α., η Κυβέρνηση της Ν.Δ. παραδίδει και επισήμως τα “κλειδιά” της χώρας. Υπογράφοντας την παραχώρηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων για αμερικανικές επιχειρήσεις επ’ αόριστον, δίχως δηλαδή πρόβλεψη ανανέωσης όπως συνέβαινε επί δεκαετίες, η Ελλάδα επαληθεύει το ρόλο του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου”, τον οποίο της έχει αποδώσει ο κ. Μητσοτάκης ήδη από την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο το 2020.Προφανώς, εξαιτίας και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας αλλά και του ιστορικού ρόλου της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, βασικός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής οφείλει να είναι η διατήρηση των βέλτιστων σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιείται δίχως ανταλλάγματα και δίχως εγγυήσεις ασφαλείας, από πλευράς των Η.Π.Α., για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία, η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να συμπεριλάβει σε αυτή στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό νησί (Σκύρος), ενώ αρνήθηκε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα FMF (Foreign Military Financing) κατά τα πρότυπα της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ισραήλ, εξέλιξη η οποία θα σήμαινε την αποδέσμευση περίπου 6 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση ελληνικών αμυντικών προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή, εκφράστηκε η αμερικανική πρόθεση πώλησης αεροσκαφών F16στην Τουρκία, παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, για τις οποίες το StateDepartment δήλωσε ότι “όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον εναέριο χώρο μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και συζήτηση”, ενώ παράλληλα οι Η.Π.Α. απέσυραν την υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed, αρχικά μέσω nonpaper και έπειτα μέσω επίσημης δήλωσης της Υφυπουργού Εξωτερικών κας Νούλαντ.

Δεν αντιλαμβάνονται άραγε στην Κυβέρνηση ότι η λογική του “προκεχωρημένου φυλακίου” δεν οδηγεί πουθενά; Δεν κατανοούν ότι βασικό πρόταγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής οφείλει να είναι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μέσω συμμαχιών και όχι οι συμμαχίες να διαμορφώνουν το ελληνικό εθνικό συμφέρον; Η πρόβλεψη για την επ’ αόριστον ανανέωση της συμφωνίας μετά την παρέλευση της 5ετίας εγκλωβίζει τη χώρα μας σε ένα δρόμο δίχως επιστροφή, ο οποίος δεν εγγυάται απαραιτήτως την ασφάλειά της».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση