Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητήριων Ελλάδας ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Σαρακιώτης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 17:47 Στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητήριων Ελλάδας ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που έγινε 13 με 14 Μαΐου στο Ναύπλιο, παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σαρακιώτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον του «επιχειρείν» τονίζοντας:

«Ο ρόλος των θεσμών, που εκπροσωπούν το επιχειρείν, όπως τα Επιμελητήρια, είναι κομβικός και ίσως πιο καθοριστικός από ποτέ. Η επιχειρηματική κοινότητα άλλωστε σήμερα διαθέτει και την εξειδίκευση και την υψηλή τεχνογνωσία, να εισφέρει από την πλευρά της στο σχεδιασμό, τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών με γνώμονα το κοινό συμφέρον.Η πανδημική κρίση, η ενεργειακή κρίση και η επακόλουθη οικονομική, έχουν πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις απέναντι στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Ταυτόχρονα η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αναγκαιότητα για την επένδυση στην καινοτομία και η κλιματική αλλαγή συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να εμπεδώσουμε και να ενδυναμώσουμε τα δικά μας, εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά και την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε την αναγκαιότητα της ισχυροποίησης του ρόλου των Επιμελητηρίων ο οποίος θα μπορούσε να εκφεύγει από το γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα που κατέχει σήμερα ο θεσμός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποχρέωση της επιχειρηματικής κοινότητας να παρεμβαίνει με σκοπό τη συνειδητοποίηση από πλευράς της Πολιτείας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως κατά την παρούσα συγκυρία:

«Με τις συνεχείς ανατιμήσεις και τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, εξανεμίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών και ναρκοθετώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Με τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την κατακόρυφη αύξηση των μεταφορικών εξόδων που έχουν μετατρέψει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια σε κυρίαρχα συναισθήματα στην αγορά. Όπως έγινε πρόσφατα με την επιβάρυνση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, καθώς και την αναγκαιότητα αύξησης των ελέγχων στις εταιρείες ενέργειας για φαινόμενα κερδοσκοπίας. Παρέμβαση η οποία από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πήρε και τη θεσμική οδό του Κοινοβουλίου, με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., δια του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, να καταθέτει σχετική τροπολογία».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης έκανε μνεία στις μελλοντικές προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα στην εισροή πόρων 77 δισ. ευρώ περίπου από τα διαρθρωτικά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κ.α.), προσθέτοντας:

«Πρόκειται για ύψος πόρων που συνιστούν το αντίστοιχο σχέδιο Marshall της εποχής μας. Ένα σχέδιο στο οποίο, σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, η επιχειρηματικότητα στο σύνολο της, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς αποτελεί τον κύριο μοχλό μίας αυριανής προοδευτικής διακυβέρνησης, με άξονα την αλλαγή, το μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την “πράσινη” μετάβαση. Καθώς και στη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου με τη θέσπιση ρύθμισης των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας, με ταυτόχρονη διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120δόσεις για το υπόλοιπο και την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, τα οποία και είχαμε σχεδιάσει στο παρελθόν, αλλά σήμερα παραμένουν παγωμένα».