Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα δύο θέματα που έθεσε στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ο Θέμης Χειμάρας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 19:20 Τα δύο θέματα που έθεσε στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ο Θέμης Χειμάρας

Συνάντηση του με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη είχε ο Θέμης Χειμάρας, για την επανίδρυση του Λ/Τ Αρκίτσας και τη διοικητική μετάταξη του Λ/Τ Λάρυμνας στην Φθιώτιδα.

Με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη συναντήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χειμάρας Θ., προκειμένου να θέσει το αίτημα επανίδρυσης του Λ/Τ Αρκίτσας στη θέση του υπάρχοντος Λιμενικού Φυλακίου, με την ανάλογη αύξηση νέων οργανικών θέσεων, καθώς επίσης και της διοικητικής μετάταξης του Λ/Τ Λάρυμνας, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας στο οποίο υπάγεται, στο Λιμεναρχείο Στυλίδας.

Σε σχέση με το ζήτημα του Λ/Τ Αρκίτσας, ο κ. Χειμάρας στήριξε την επιχειρηματολογία του στα εξής δεδομένα:

· Η δικαιοδοσία του Γ’ Λ/Τ Σκάλας Αταλάντης, αφορά ακτογραμμή 62 χιλιομέτρων και εκτείνεται σε μία δυσανάλογη, με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, περιοχή η οποία ξεκινά από το ακρωτήρι Καλάμου Φθιώτιδας και καταλήγει στο ακρωτήρι Θεολόγου Φθιώτιδας προς νότο, τις νησίδες Αταλάντη, Γάϊδαρος, καθώς και τις παρακείμενες βραχονησίδες.

· Το Γ’ Λ/Τ Σκάλας Αταλάντης και το υπαγόμενο σε αυτό, Λ/Φ Αρκίτσας έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του Πορθμείου Αρκίτσας Αιδηψού και την ασφαλή διακίνηση μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων όλο το χρόνο, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

· Στη δικαιοδοσία του Γ’ Λ/Τ Σκάλας Αταλάντης υπάγονται 4 αλιευτικά καταφύγια: Σκάλας Αταλάντης, Λιβανατών, Αρκίτσας, Αγίου Ιωάννη Θεολόγου με αυξημένη αλιευτική δραστηριότητα ενώ υπάρχει αρχαιολογικός χώρος ο οποίος και προστατεύεται.

· Στην θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του Γ΄ Λ/Τ Σκάλας Αταλάντης δραστηριοποιείται αυξανόμενος αριθμός μονάδων παραγωγής ιχθύων και παρατηρείται έντονη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα.

· Ο Δήμος Λοκρών, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, διαθέτει χωρίς αντίτιμο το Κοινοτικό Κατάστημα Αρκίτσας στο Λιμενικό Φυλάκιο Αρκίτσας και επωμίζεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης.

· Έχουν δεσμευθεί από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ποσό 30.000€ για την διαμόρφωση και την ανακαίνιση του νέου Λιμενικού τμήματος Αρκίτσας, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (Αριθμός Απόφασης 30/2022).

Όσον αφορά στην διοικητική μετάταξη του Λ/Τ Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, ο κ. Χειμάρας επισήμανε τα εξής:

  • Η περιοχή αρμοδιότητάς του Λ/Τ Λάρυμνας ανήκει γεωγραφικά στην Π.Ε. Φθιώτιδας, έχοντας όμορη λιμενική Αρχή το Λ/Τ Σκάλας Αταλάντης σε πιο κοντινή απόσταση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας της Π.Ε. Εύβοιας.

  • Η Λάρυμνα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με δημόσιους φορείς διαφορετικής Π.Ε. και είναι πρακτικά συνετό να συνανήκουν γεωγραφικά και διοικητικά οι δημόσιες υπηρεσίες (δικαστικές, διοικητικές, αστυνομικές, υπηρεσίες Ο.Τ.Α), ώστε να υπάρχει αδιάλειπτη και διαρκής επικοινωνία μεταξύ των.

Ο Αρχηγός Λ.Σ. κ. Αλεξανδράκης ενημέρωσε τον κ. Χειμάρα πως θα θέσει τα ζητήματα σε επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, το οποίο έχει την ευθύνη λήψης των σχετικών αποφάσεων.

Ο κ. Χειμάρας κατέθεσε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, ευχαρίστησε τον κ. Αλεξανδράκη, για την στενή συνεργασία που διατηρούν από την περίοδο που υπηρετούσε ως Β’ Υπαρχηγός του Λ.Σ. και τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Ο κ. Χειμάρας δήλωσε σχετικά:

«Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης των λόγων, αλλά υπέρμαχος της πράξης, της ευθύνης και του αποτελέσματος.

Η αμέριστη εκτίμησή μου στο πρόσωπό του, έρχεται από την εποχή που εκείνος υπηρετούσε ως Β’ Υπαρχηγός και εγώ είχα πρωτοεκλεγεί ως Βουλευτής, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα της Φθιώτιδας.

Έθεσα υπόψη του την επιχειρηματολογία στην οποία στηρίζονται τα αιτήματα επανίδρυσης του Λ/Τ Αρκίτσας στη θέση του υπάρχοντος Λιμενικού Φυλακίου, με αύξηση των οργανικών θέσεων, καθώς επίσης και της διοικητικής μετάταξης του Λ/Τ Λάρυμνας, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας στο οποίο υπάγεται, στο Λιμεναρχείο Στυλίδας και είμαι σίγουρος πως θα τα υποστηρίξει.

Τον ευχαριστώ θερμά για την συνεργασία».