Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πένθος στην Εκπαίδευση και στην Αμφίκλεια για την απώλεια της Βασιλικής Σκορδά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 10:09 Πένθος στην Εκπαίδευση και στην Αμφίκλεια για την απώλεια της Βασιλικής Σκορδά

Πέρασε από χτες στην αιωνιότητα, η Ιέρεια των Ελληνικών Γραμμάτων, Καθηγήτρια Φιλόλογος Βασιλική (Κούλα) Σκορδά (1939-2022). Με Πανωσουβαλιώτικη  καταγωγή οι οικογένειες των προγόνων της, μιας και εγκαταστάθηκαν και παντρεύτηκαν στο Δαδί στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Κούλα αποφοίτησε από το Αρχαιολογικό - Ιστορικό τμήμα της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1969 διορίστηκε καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Αμφικλείας, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1997.

Ανήκε στην πανάξια γενιά των Δαδιωτών φιλολόγων που σημάδεψαν με το ήθος και την επιστημοσύνη τους την εγχώρια Μέση Εκπαίδευση και «πέρασαν από τα χέρια τους» πλήθος ντόπιων μαθητών που στη συνέχεια διέπρεψαν ως νέοι επιστήμονες. Παπαδάμ, Παπαλιάκος, Πλέσσα, Σκορδά, Γαγάνης, Πανάγου, υπήρξαν θα λέγαμε η αφρόκρεμα των Ελληνικών Γραμμάτων, που καλή τη τύχη μας διαπαιδαγώγησαν την νεολαία του τόπου μας για πάνω από μισό αιώνα.

Δεν μας θεωρούσαν απλούς μαθητές τους. Μας αγαπούσαν και μας πρόσεχαν σαν παιδιά τους και μας έσπρωχναν κυριολεκτικά προς τα γράμματα, ώστε να ξεφύγουμε από την ταλαιπωρία και τη φτώχια που βασάνιζε τους γονείς μας. Τυχεροί όσοι καταφέραμε και αποφοιτήσαμε από το πάλαι ποτέ πολύβουο και πολυπληθές «Δαδιώτικο Πανεπιστήμιο».

Καλό Παράδεισο αγαπημένη μας Δασκάλα.

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΛΑΣ εα