Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιο φτωχή η εκπαίδευση στη Φθιώτιδα - «Έφυγε» ο Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 08:30 Πιο φτωχή η εκπαίδευση στη Φθιώτιδα - «Έφυγε» ο Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου

Ήταν ο τελευταίος Διευθυντής στην ιστορική Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας…

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε σήμερα (26/5) από τη ζωή, ένας από τους πιο ξεχωριστούς ανθρώπους των γραμμάτων της Φθιώτιδας, μια σημαντική προσωπικότητα, ο φιλόλογος και συγγραφέας Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου.

Πρόκειται για τον τελευταίο διευθυντή της ιστορικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, για την οποία το 2019 εξέδωσε και το βιβλίο του «Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΑΜΙΑΣ», παρουσιάζοντάς την, όπως την έζησε σπουδάζοντας και όπως την υπηρέτησε διδάσκοντας.

Το κοινωνικό και πολιτιστικό του έργο πολύ πλούσιο από διάφορες θέσεις και με όλες του τις ιδιότητες, του συγγραφέα, του φιλόλογου, του εκπαιδευτικού, του επιμελητή αρχαιοτήτων, του αρθρογράφου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου στις 5:30’ το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ποιος ήταν ο Τριαντάφυλλος Δ. Παπαναγιώτου

Γεννήθηκε το 1931 στην Άγναντη Λοκρίδας, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Αποφοίτησε (1950) από το Γυμνάσιο Αταλάντης. Απέκτησε πτυχίο (1952) της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, πτυχίο (1958) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας), πτυχίο (1977) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήματος Φιλοσοφίας).

Υπηρέτησε ως δάσκαλος (1957-1960) στη Δημοτική Εκπαίδευση, ως φιλόλογος καθηγητής (1961-1973) στη Μέση Εκπαίδευση. Δίδαξε, παράλληλα, με ανάθεση στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας (1966-1973).

Υπηρέτησε ως μόνιμος καθηγητής Φιλολογίας (1973-1991) και ως διευθυντής (1983-1991) στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Δίδαξε επίσης (1987-1992) στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαιδεύσεως (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.) Λαμίας και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Αθηνών (1992-93), από το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε ως ειδικός πάρεδρος φιλολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Έλαβε μέρος στο παιδαγωγικό συνέδριο Παιδαγωγικών Ακαδημιών, που οργάνωσε (1979) η Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου στη Λευκωσία, καθώς και σε άλλα εκπαιδευτικά και επιστημονικά συνέδρια. Συνέγραψε βιβλία και δημοσίευσε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες πολλά άρθρα και μελέτες. Πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις και ως δάσκαλος - φιλόλογος και ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ως καθηγητής - διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και ως συνταξιούχος.

Διετέλεσε έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων Φθιώτιδος (1966-1971 και 1974 κ.ε.) και αγωνίστηκε και για τη διάσωση των αρχαιοτήτων (σωστικές και άλλες ανασκαφές) και για τον εμπλουτισμό της Αρχαιολογικής Συλλογής και για την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας. Με την ίδια ιδιότητα εισηγήθηκε την ίδρυση στη Λαμία του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου, που λειτουργεί από το έτος 1973.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση μορφωτικών και επιστημονικών συλλόγων, των οποίων υπήρξε πρόεδρος ή μέλος των διοικητικών συμβουλίων (Στέγης Λοκρικών Μελετών, Εταιρείας Φθιωτικών Σπουδών, Συλλόγου Αρχαιοφίλων Φθιώτιδος, Ενώσεως Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κ.ά.). Υπήρξε εταίρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και στη διοίκηση της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Λαμίας (1994) και ως μετακλητός πρόεδρος, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στον τοπικό Τύπο (ημερήσιο και περιοδικό) διδάσκοντας κατά διαστήματα, στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) Λαμίας.