Ερώτηση Γ. Κοτρωνιά για την φορολόγηση των γιατρών στις επιπλέον εφημερίες λόγω covid

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 14:00 Ερώτηση Γ. Κοτρωνιά για την φορολόγηση των γιατρών στις επιπλέον εφημερίες λόγω covid

«Ερώτηση βουλευτή Γ. Κοτρωνιά σχετικά με την απαλλαγή από φορολόγηση των αποδοχών που αντιστοιχούν στις επιπλέον εφημερίες λόγω covid των γιατρών του ΕΣΥ»

Ο βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, με την από 15 Ιουνίου 2022 ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, έθεσε το ζήτημα της απαλλαγής από φορολόγηση των αποδοχών που αντιστοιχούν στις επιπλέον εφημερίες που κλήθηκαν να καλύψουν λόγω covid και λόγω εμβολιασμών οι γιατροί του Δημοσίου τομέα (ΕΣΥ).

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Κύριε Υπουργέ, 

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, την περίοδο της πανδημίας οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας κλήθηκαν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες εμβολιασμού και τις έκτακτες εφημερίες covid με πρόσθετες εφημερίες.

Οι γιατροί προφανώς δεν επιθυμούσαν να κάνουν αυτές τις πρόσθετες εφημερίες, στις οποίες όμως ανταποκρίθηκαν με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος τους.

Έρχεται τώρα το κράτος, εφαρμόζοντας προφανώς την οικονομική νομοθεσία και φορολογεί αυτές τις πρόσθετες εφημερίες (τις οποίες δεν επιθυμούσαν φυσικά και δεν θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες οι γιατροί), με αποτέλεσμα τα έσοδα των γιατρών να φαίνονται πολύ ανεβασμένα και σε μερικές περιπτώσεις με την αλλαγή κλιμακίου, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν να είναι δυσβάστακτος.

Θεωρώ ηθικό και δίκαιο το Ελληνικό Κράτος, η Ελληνική Πολιτεία, δείχνοντας στοιχειωδώς την ευαρέσκειά της και την ευγνωμοσύνη της στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που κράτησε όρθια τη χώρα στην περίοδο της πανδημίας, με ειδική έκτακτη ρύθμιση και τροπολογία για φέτος μόνον, να μην φορολογήσει τα πρόσθετα έσοδα που δημιουργήθηκαν από τις επιπλέον εφημερίες που έγιναν για να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβολιασμού και οι ανάγκες των μονάδων covid, από τους νοσοκομειακούς και τους γιατρούς των δημόσιων Κέντρων Υγείας.

Κύριε Υπουργέ,

ερωτώ αν είναι στις προθέσεις σας να απαλλάξετε για φέτος αυτήν την κατηγορία των ιατρών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, από την επιπρόσθετη φορολόγηση η οποία πολλές φορές, λόγω αλλαγής κλιμακίου είναι δυσβάσταχτη για αυτούς.                 

                                           

Προσαρμοσμένη αναζήτηση