Στο Περτούλι ο Θύμιος Καραΐσκος για το 40ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 08:53 Στο Περτούλι ο Θύμιος Καραΐσκος για το 40ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων

«Ως γνωστός Σαρακατσάνος δεν θα μπορούσα να λείπω από το καθιερωμένο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων...», σχολίασε ο Δήμαρχος Λαμιέων, που όπως πάντα χόρεψε στα «Περτουλιώτικα Λιβάδια».

Μετά από δύο, και πλέον, χρόνια απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας του COVID 19, ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία στα Λιβάδια Περτουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι τριήμερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου, με το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας στην πλατεία της Ελάτης, που περιλάμβανε το 8ο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού και συνεχίστηκαν το Σάββατο 25 Ιουνίου, με το 5ο Βιωματικό Καραβάνι.Την ίδια μέρα είχαμε αναβίωση της σαρακατσάνικης στράτας, με αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος και σαρακατσάνικο γλέντι στην πλατεία της Ελάτης.

Το πρωί της Κυριακής, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στα «Περτουλιώτικα Λιβάδια», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς μεταξύ άλλων τόνισε πως η τήρηση της παράδοσης, η θύμηση των προγόνων μας, οι παραδοσιακές αξίες οι οποίες βοήθησαν τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, είναι επίκαιρες παρά ποτέ. Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: "Σήμερα εδώ στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, στα πανέμορφα βουνά της Πίνδου των Τρικάλων, πραγματοποιείται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, αφού έχουν έρθει Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, για να ανταμωθούν εδώ, να συναντηθούν και έτσι να τιμήσουν τις ρίζες, τις αξίες και τα ιδεώδη των προγόνων τους και των προγόνων μας.

Ακόμα ο κ. Σκρέκας είπε πως σήμερα η Ελλάδα παραδειγματίζεται από την αθάνατη ψυχή των Σαρακατσαναίων, από το ανυπότακτο πνεύμα τους, από τη νοικοκυροσύνη, και τη δουλειά που τους διακρίνει, και μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που έχουν έρθει. Ακόμα στις εκδηλώσεις σήμερα παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος με τον Πρόεδρο του ΔΣ Γιώργο Κυροδήμο κ.α.

Θύμιος Καραΐσκος: "Δεν θα μπορούσα να λείπω"

«Ως γνωστός Σαρακατσάνος δεν θα μπορούσα να λείπω από το καθιερωμένο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων!
Το φετινό μας αντάμωμα, μάλιστα, έχει επετειακό χαρακτήρα καθώς είναι αφιερωμένο, στη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ αλλά και στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην οποία οι Σαρακατσαναίοι ήταν μπροστάρηδες.
«….Γιατί οι Σαρακατσάνοι και γενικότερα οι ορεινοί υπεράσπισαν πάντα ηρωικά την ελευθερία και διαφύλαξαν τις τεράστιες πηγές της ανανέωσης και της δημιουργίας που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες..»
Και του χρόνου να ‘μαστε καλά!
»


 

Δείτε και φωτογραφίες..

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση