Βασίλη Αθάνατος!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 09:12 Βασίλη Αθάνατος!

Επιμνημόσυνη δέηση για τον ήρωα Στρατιώτη (ΠΖ) Βασίλειο Ραχούτη, τέλεσε την Κυριακή 26 Ιουνίου το πρωί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, το Λιμεναρχείο Στυλίδας.

Για τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του σώζοντας άλλους ανθρώπους που πνιγόντουσαν στο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, έγινε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που παρευρέθηκαν.

Για τη θυσία του Βασίλη Ραχούτη, μίλησε ο Λιμενάρχης Στυλίδας Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ευθύμιος Βέτσικας:

«Πανοσιολογιότατε,

κ. Υπουργέ οικονομικών, κ. βουλευτές,

κ. Αντιπεριφεριάρχα, κ Δήμαρχε, κ Πρόεδρε του Λ.Ταμείου Φθιώτιδας

εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων &Σωμάτων Ασφαλείας

παρευρισκόμενοι στην τελετή ,

Όποιος γνωρίζει για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», αυτού του τραγικού ναυαγίου, δεν μπορεί να μην ξέρει τον 19χρονο Βασίλη Ραχούτη, τον ήρωα που πριν από 22 χρόνια έχασε τη ζωή του βοηθώντας τους συνανθρώπους του.

Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχάσει και όλους τους ήρωες εκείνης της τραγικής νύχτας όπου το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το «Εξπρές Σάμινα» αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά με 472 επιβάτες και 61 άτομα πλήρωμα.

Το πλοίο πλησιάζει και προσεγγίσει το λιμάνι της Πάρου, με Θυελλώδης ανέμους που αγγίζουν την κλίμακα των 8 μποφόρ.

Δυστυχώς όμως 2 μίλια ανοικτά της Πάρου το Εξπρές Σάμινα , προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων, στις νησίδες «Πόρτες Πάρου» με συνέπεια να υποστεί ρήγμα περίπου τριών μέτρων με αποτέλεσμα , το νερό να κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, παίρνοντας αυτό γρήγορα κλίση ενώ μετά από 25 λεπτά τελικά το πλοίο βυθίζεται.

Μεγάλος πανικός σε όλους….  επιβάτες και πλήρωμα όπου τρομοκρατημένοι, αρχίζουν να πηδούν στη θάλασσα σύμφωνα με μαρτυρίες.

Στο καράβι επιβαίνουν και 20 στρατιώτες, οι οποίοι προσπαθούν με αυτοθυσία  να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους τους.

Κανείς δεν ξέρει πόσο θα είχε αυξηθεί ο κατάλογος των νεκρών του ναυαγίου αν δεν υπήρχαν αυτοί οι Έλληνες στρατιώτες  που δίνοντας  τον υπερπάντων αγώνα  έσωσαν όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους τους, οι οποίοι βέβαια τους χρωστούν αιώνια ευγνωμοσύνη.


Ανάμεσά τους ο στρατιώτης του Πεζικού Βασίλης Ραχούτης, από τη Λαμία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο πριν βυθιστεί το πλοίο και παρόλο που ο πατέρας του τον παρακαλεί μέσω τηλεφώνου να εγκαταλείψει το πλοίο για να σωθεί , ο Βασίλης  την ύστατη αυτή φορά δεν τον ακούει και δεν το κάνει…!!!! Συγκρούεται με την  συνείδηση του και τελικά δεν εγκαταλείπει το πλοίο και αβοήθητους τους συνανθρώπους του.

Ο Βασίλης δεν πνίγηκε. Έχασε τη ζωή του στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να σώσει ένα μωρό και αφού πρώτα είχε σώσει τη μητέρα του.

Όταν οι Παριανοί ψαράδες τον  πήγαν στο νησί, εκείνος ήδη είχε πετάξει στα ουράνια, άγγελος, που πήγε κοντά στο Θεό του.

Δανείζομαι τα λόγια ενός Παριανού που δημοσιεύτηκαν και στα οποία λέει :

«Όλοι οι Παριανοί τιμούμε τον Βασίλη, τον Ρουμελιώτη ήρωα. Καμαρώνουμε κι εμείς πως είναι και δικός μας, γιατί σε μας είπε στη ζωή αντίο, γιατί για μας αγωνίστηκε για να σώσει ζωές, εκεί πάνω στο «Σαμίνα», στο σαπιοκάραβο που χανόταν στις «Δυο Πόρτες». Τον ονομάσαμε εμείς οι απλοί Παριανοί «ήρωα» και «Άγιο» και δεν είναι υπερβολή το «Άγιος» γιατί και οι Άγιοι, έδιναν πολλές φορές και τη ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους.»

Ο νεαρός Βασίλης και άλλα 80 άτομα έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000.

Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ όλοι, οι γονείς του, η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι συντοπίτες του,  στη γενέθλια γη του στρατιώτη που θυσιάστηκε διασώζοντας δεκάδες επιβάτες στο τραγικό εκείνο ναυάγιο προκειμένου να αποτίνουμε φόρο τιμής στον δικό μας «σύγχρονο ήρωα» στρατιώτη  πεζικού Βασίλειο Ραχούτη.  

Το Λιμενικό Σώμα δεν θα πάψει ποτέ να τιμά τη μνήμη του για την τεράστια αυτοθυσία που έδειξε υπερασπίζοντας τις αξίες και τα ιδανικά αυτού του τόπου.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ…»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση