Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Μπαράζ «χτυπημάτων» από απατεώνες που ζητούν κωδικούς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 08:08 Λαμία: Μπαράζ «χτυπημάτων» από απατεώνες που ζητούν κωδικούς

Προσοχή μην πέσετε στην παγίδα και για κανέναν λόγο μη δώσετε ποτέ και σε κανέναν username και password!...

Δεκάδες τηλέφωνα σε εμπόρους της Λαμίας, κυρίως στο χώρο της ένδυσης και υπόδησης, έπεσαν το τελευταίο 24ωρο από τους γνωστούς - άγνωστους απατεώνες που έχουν στόχο να σας αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό.

Το LamiaReport επιβεβαίωσε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις αποπειρών απάτης, σε έξι διαφορετικούς επαγγελματίες της Λαμίας, ενώ το ρεπορτάζ κατέγραψε και μεγάλο λογιστικό γραφείο που αναγκάστηκε να στείλει e-mail σε όλους τους πελάτες του, προκειμένου να προσέξουν μην πέσουν θύματα των απατεώνων!

Μετά το ΙΒΑΝ ζητούσαν κωδικούς!

Σε μία περίπτωση, το βράδυ της Τρίτης (28/6) ο απατεώνας προσποιήθηκε γνωστό επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος υποτίθεται ότι ήθελε να αγοράσει προϊόντα αξίας 200 ευρώ για το γιο του από κατάστημα της πόλης. Η επαγγελματίας ευτυχώς αντιλήφθηκε άμεσα την απάτη όταν μετά το IBAN, ο απατεώνας ζητούσε username και password, που φυσικά και δε χρειάζονται σε καμία περίπτωση για να σας μεταφέρουν χρήματα!

Την επομένη το πρωί, άλλος απατεώνας προσποιούμενος κάποιον άλλον γνωστό επιχειρηματία της πόλης, θέλησε να αγοράσει από το ίδιο κατάστημα προϊόντα αξίας 220 ευρώ αυτή τη φορά! Φυσικά ακολούθησε κι εκείνος την ίδια διαδικασία με το ΙΒΑΝ για τη μεταφορά των χρημάτων, ζητώντας στη συνέχεια τους κωδικούς ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο e-banking.

Στη 2η περίπτωση η ιδιοκτήτρια του καταστήματος που επικοινώνησε για να ενημερώσει τον επιχειρηματία, του οποίου το όνομα χρησιμοποίησε ο απατεώνας, έμαθε ότι τον είχαν ήδη πάρει κι άλλοι επαγγελματίες που είχαν ενοχληθεί από τους απατεώνες!

Για τα συγκεκριμένα περιστατικά έχει ενημερωθεί και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας.

Ενημέρωσε τους πελάτες του

Οι απατεώνες όμως δεν «χτύπησαν μόνο σε καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, άλλα όλων των ειδών των επιχειρήσεων. Πέρα από τις περιπτώσεις που μας καταγγέλθηκαν, το ρεπορτάζ κατέγραψε e-mail από μεγάλο λογιστικό γραφείο που θέλησε να ενημερώσει τους πελάτες του για τους απατεώνες που χρησιμοποιούσαν το δικό τους όνομα!

Αναφέρει μάλιστα το e-mail:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται προσπάθειες κλοπής προσωπικών δεδομένων από επιτήδειους που παριστάνουν υπαλλήλους λογιστικών γραφείων .

Δεδομένων των παραπάνω συμβάντων σας ενημερώνουμε ότι το γραφείο μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας ζητήσει τηλεφωνικά:

1) κωδικούς e-banking.

2) κωδικούς Taxisnet (τους έχουμε ήδη)

Σε περίπτωση που σας καλέσει κάποιος , εκ μέρους του γραφείου μας, και δεν τον γνωρίζετε ζητώντας σας προσωπικά δεδομένα, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του γραφείου για επιβεβαίωση».

Διάφοροι τρόποι απάτης

Η γκάμα των απατεώνων όμως είναι πολύ μεγάλη για αυτό μην περιμένετε να ακούσετε να σας ζητούν username και password, για να πονηρευτείτε.

Μην εμπιστευτείτε «ΛΑΘΟΣ» του τύπου «σας έβαλα 2000 αντί 200 ευρώ στην τράπεζα δώσε μου τη διαφορά», ακόμη και αν σας παρουσιάσουν απόδειξη (συνήθως μέσω viber ή e-mail). Σίγουρα είναι ψεύτικη και βασίζονται στην καθυστέρηση ενημέρωσης που υπάρχει μεταξύ των συναλλαγών διαφορετικών τραπεζών για να σας πείσουν ότι δεν έχουν φανεί στο λογαριασμό σας ακόμη.

Τα «Λεφτά στο Λεπτό»

Τέλος πολύ δημοφιλής είναι η απάτη με τη διαδικασία «Λεφτά στο Λεπτό» από συγκεκριμένη τράπεζα που προσφέρει την υπηρεσία προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της που «θέλουν ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ σε κάποια πρόσωπα».

Συγκρατήστε αυτό και μην πιστέψετε τον οποιονδήποτε σας πάρει τηλέφωνο που πρέπει ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ και επικαλεστεί αυτό τον τρόπο. Αν πράγματι θέλει να σας δώσει χρήματα όλη η διαδικασία είναι δική του και θα πρέπει αυτός να σας δώσει κωδικούς κι όχι εσείς που δεν χρειάζεται καν να είστε πελάτης της τράπεζας!

Αναφέρουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί από 1η Ιουλίου ανεβαίνει το χρηματικό όριο σε αυτή την υπηρεσία (εξυπηρετεί χιλιάδες μαθητές - φοιτητές που δεν έχουν άλλον τρόπο να λάβουν χρήματα άμεσα από τους γονείς τους και όχι μόνο) και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν κοροϊδεύοντας ανυποψίαστους ανθρώπους.

Για όλων των ειδών τις απάτες μπορείτε να ενημερωθείτε και από τη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ΕΔΩ.