Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βερίκοκο: O νέος «χρυσός» (φωτ. & βίντεο)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 11:34 Βερίκοκο: O νέος «χρυσός» (φωτ. & βίντεο)

Οι δενδρώδεις καλλιέργειες πυκνής φύτευσης κερδίζουν διαρκώς έδαφος και μετά το αμύγδαλο τη σκυτάλη παίρνει το βερίκοκο στο θεσσαλικό κάμπο με σημαντική παραγωγή από το δεύτερο χρόνο, ενώ η μηχανική φύτευση, το κλάδεμα και η συγκομιδή με μηχανήματα μειώνουν σημαντικά το κόστος για τους παραγωγούς και δίνουν επιπρόσθετη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Η αναδιάρθρωση με δενδρώδεις καλλιέργειες βοηθά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

O κ. Λευτέρης Δαμασιώτης, «Φυτώρια Δαμασιώτη», παρουσιάζει στην larissanet το εγχείρημα και τα αποτελέσματα της πυκνής φύτευσης βερικοκιάς βιομηχανικής χρήσης.

 

«Πέρυσι, φυτεύσαμε βερικοκιές, 1,5 έτους και συγκομίσαμε παραγωγή 1,5 τόνο/στρέμμα, ενώ φέτος τα δέντρα είναι 2,5 ετών και η παραγωγή ανά στρέμμα φτάνει τους 2,5 τόνους» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Η εξέλιξη και το μέλλον του αγροτικού τομέα είναι η πλήρης εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής. Εάν καταφέρουμε να αλλάξουμε την καλλιέργεια σε πυκνή φύτευση τότε δίνουμε υπεραξία στο προϊόν» σημειώνει ο κ. Δαμασιώτης.

Εξηγεί πως τα πλεονεκτήματα της πυκνής φύτευσης βερικοκιάς είναι ότι «ο παραγωγός κάνει 40% οικονομία στην τσέπη του, ενώ έχει να διαχειριστεί και να ψεκάσει ένα φυτό σε ύψος 2,30 μ. και πλάτος 0.,75 μ. Επίσης έχουμε λιγότερα τοξικά φάρμακα στο περιβάλλον.

Σε έναν μήνα θα συλλέξουμε βερίκοκα για βιομηχανική χρήση, όπου όλες οι εργασίες από το φύτεμα, το κλάδεμα μέχρι και τη συγκομιδή γίνονται με μηχανήματα».

Άγονες και ξερικές καλλιέργειες στον κάμπο της Θεσσαλίας μετατρέπονται σε δενδρώδεις επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων κ. Κώστας Σπανούλης.

«Με την εμπειρία της πυκνής φύτευσης αμυγδάλου, προχωράει και η πυκνή φύτευση βερίκοκου με τους καρπούς της να αγγίζουν την τελειότητα. Η πυκνή φύτευση μάς δίνει καρπούς υγιέστατους,κατάλληλους για βρώση και βιομηχανική χρήση, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η μείωση του κόστους συλλογής μέσω της μηχανοσυλλογής» τονίζει ο κ. Σπανούλης.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΘ σημειώνει ότι στις συγκεκριμένες καλλιέργειες τα ζιζάνια δεν ψεκάζονται, αλλά γίνεται στελεχοκοπή με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να γίνονται οργανική ουσία.

«Έτσι έχουμε έναν πνεύμονα αναψυχής και δροσιάς, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε παλιότερα και είχαμε στον κάμπο τουλάχιστον συν τέσσερις βαθμούς θερμοκρασία και δεν άντεχε κανείς.  Επίσης έχουμε προστιθέμενη αξία στο χωράφι προς όφελος του αγρότη και τέλος έχουμε τη μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων αυτών, και οι βιομηχανίες εξάγουν τα προϊόντα ενισχύοντας και την εθνική οικονομία. Αυτή είναι η ανάπτυξη και η προοπτική για τους αγρότες στις μέρες μας» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΣΑΘ.

Ο νέος αγρότης, γεωπόνος κ. Νώντας Σπανούλης δήλωσε ότι παρότι η εμπειρία του είναι στην πυκνή φύτευση αμυγδαλιάς, διαβλέπει πως η πυκνή φύτευση μπορεί να εφαρμοστεί και στο βερίκοκο. «Τα οφέλη είναι πολλαπλά, δεν υπάρχουν εργατικά, η συγκομιδή είναι τάχιστη και οι απώλειες ελάχιστες. Η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει σε πολλές καλλιέργειες προς όφελος της περιοχής μας» σημειώνει ο κ. Ν. Σπανούλης.

Να αναφέρουμε ότι για τα προϊόντα των καλλιεργειών πυκνής φύτευσης, όπως το βερίκοκο, έδειξαν ενδιαφέρον αρκετές μεγάλες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: LARISSANET