Φθιώτιδος Συμεών: «Η Βασιλεία του Θεού θα νικήσει την Βασιλεία του θανάτου»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 23:04 Φθιώτιδος Συμεών: «Η Βασιλεία του Θεού θα νικήσει την Βασιλεία του θανάτου»

Ημέρα Πάσχα και Δεκαπενταυγούστου χαρακτηρίστηκε η Κυριακή 3 Ιουλίου του έτους 2022 για την Δυτική Φθιώτιδα, καθώς ολοκληρώνοντας ακόμη μία περιοδεία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος, σήμερα επισκέφθηκε για 2 φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τα ορεινά Πουγκάκια, το χωριό που βρίσκεται στα ψηλά βουνά της Ρούμελης και συνδέει την Φθιώτιδα με την Ευρυτανία και την ορεινή Ναυπακτία και αυτή τη φορά η αγάπη του Θεού και η μέριμνα του Σεβασμιωτάτου μετά από πολλή προσευχή των ευλαβών κατοίκων και ιδιαιτέρως των νέων, χάρισαν στο ορεινό και πανέμορφο αυτό χωριό μόνιμο Εφημέριο, τον οποίο στερήθηκαν πολλά χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού καθώς και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερομονάχου π. Σωφρονίου Σπανού, αδελφού της νεοσύστατης Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου, ο οποίος και είναι ο πρώτος μοναχός που εκάρη από τον Σεβασμιώτατο στην υπό σύσταση νέα αυτή Ιερά Μονή.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου και έτσι αμέτρητοι τηλεθεατές και ακροατές έγιναν κοινωνοί του ιστορικού γεγονότος και της χαράς των κατοίκων των Πουγκακίων, καθώς πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία τελείται το Μυστήριο της χειροτονίας σε αυτό το Ναό.

Τα Ιερά Αναλόγια εκόσμησαν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη του Ναού του Πολιούχου Λαμίας κ. Αναργύρου Βλάχου στον Δεξιό Χορό και υπό του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας και μέλους της ΕΛΒΥΧ κ. Νικολάου Αλεξόπουλου.

Στον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς το νεοχειροτονούμενο π. Σωφρόνιο χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Σήμερα παιδί μου, π. Σωφρόνιε, ζεις την πιο σημαντική μέρα της ζωής σου. Κορυφαία στιγμή για εσένα, αλλά και για την ελαχιστότητά μου, που προσφέρω τα χοϊκά μου χέρια για να τελεσιουργήσει η αγάπη του Θεού το μυστήριο της ιερωσύνης. Μεγάλη στιγμή για τους πατέρες που σήμερα σε κελεύουν και σε συνοδεύουν και μέσα από την δική σου Πεντηκοστή ζούμε την χαρά της Πεντηκοστής όλοι μας.

Μεγάλη στιγμή για την οικογένειά σου, γιατί σήμερα δεν χειροτονείσαι απλώς ιερέας, αλλά ενθρονίζεσαι σε αυτή την σπουδαία και ιστορική Ενορία ως μόνιμος Εφημέριος.

Κορυφαία στιγμή για τον λαό του Θεού, και κάθε χειροτονία είναι κορυφαία και μοναδική στιγμή για τον ευλογημένο μας λαό, διότι ο λαός ζητά ποιμένες, ζητά διακόνους, ζητά ανθρώπους διατεθειμένους να δώσουν την ψυχή και την ζωή τους για την αγάπη των αδελφών τους, ζητά ανθρώπους που θα γίνουν μπροστάτηδες, κήρυκες, σημαιοφόροι και πλοηγοί για να δείχνουν τον δρόμο, αυτόν το δρόμο που μας φανέρωσε σήμερα το Ευαγγέλιο του Χριστού.

«Ζητεῖτε πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν». Το τάυτα πάντα είναι το τι θα φάμε και το τι θα πιούμε και το τι θα φορέσουμε και όλα τα βιωτικά.  Όλα αυτά προστίθενται και έρχονται. Ο Λόγος του Χριστού έρχεται να βάλει την ζωή μας σε μία τάξη και ιεράρχηση, διότι ζούμε σε ένα κόσμο, που κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι ο Θεός δεν πρέπει να είναι προτεραιότητα. Άλλοι νομίζουν ότι ο Θεός θα χρειαστεί μόνο όταν θα υπάρχει μία ανάγκη, ενώ άλλοι νομίζουν ότι ο Θεός «πέθανε». Ο κόσμος μας δυστυχώς δεν ζει τον θάνατο του Θεού, αλλά τον θάνατο του ίδιου του ανθρώπου, τον θάνατο της καλοσύνης, τον θάνατο της αδελφοσύνης, τον θάνατο της αγάπης. Όλα αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά φανερώσεις του θανάτου του ανθρώπου. Ο άνθρωπος νόμισε ότι θα θανατώσει τον Θεό, ξεχνώντας ότι αυτό δεν είναι Θεοκτονία, αλλά ανθρωποκτονία και αυτοκτονία.

Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται. Σε μία ζωή που λείπει ο Θεός τα πάντα μπορεί να αντικρύσουμε, διότι δεν μπορεί να είναι μία ζωή με προτεραιότητα τον Θεό και να μην είναι μία ζωή Ανάστασης, αγάπης και προσφοράς. Όποιος έχει προτεραιότητα της ζωής του την Βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη Αυτού, ζει, φανερώνει και κηρύττει την Βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη Αυτού μέσα στον κόσμο.

Να ακολουθήσεις στην ζωή σου τον Άγιο σου, τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ, που σε λίγες μέρες θα εορτάσεις τα πρώτα σου ονομαστήρια, αλλά και το παράδειγμα του δικού μας, Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ο οποίος δεν λογάριασε ποτέ με αριθμούς το ποίμνιο, αν είναι λίγοι ή πολλοί, αν το χωριό είναι μικρό ή μεγάλο, αλλά έτρεχε από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη σε όλη την Φθιώτιδα για να διακονήσει τον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως. Πτωχός και ρακένδυτος, αλλά πλούσιος στην αγάπη και στο έλεος του Θεού. Αυτή είναι η αποστολή σου και αυτό καλείσαι να κάνεις εδώ στα ορεινά Πουγκάκια. Στο πρόσωπο του ενός ανθρώπου, βρίσκεται όλη η οικουμένη, εφόσον εικονίζεται το πρόσωπο του Χριστού.

Έρχεσαι σήμερα να ενώσεις το χωριό, να διακονίσεις τους συγχωριανούς σου, να το φέρεις όλο ξανά εδώ στη μία Εκκλησία, στην Εκκλησία, η οποία είναι ενωμένη εν Αγίω Πνεύματι με όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, είτε αυτές βαδίζουν στην ίδια ημερομηνία είτε απέχουν 13 ημέρες…

Τα Πουγκάκια πλέον αποκτούν ιερέα από επίσκοπο με αποστολική διαδοχή, ιερέα με κανονική ιερωσύνη, με έγκυρα μυστήρια με εκκλησιολογική ενότητα, γι΄αυτό η αγκαλιά σου θα είναι ανοιχτή για όλους, γιατί η Εκκλησία είναι η ίδια μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους».

Κλείνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε «Χαίρομαι, που από την ημέρα που ήλθα στην Φθιώτιδα έγινα κοινωνός του πόθου των συγχωριανών σου για να φέρω ιερέα εδώ στα Πουγκάκια και δέχθηκα μεγάλη πίεση. Τώρα ήλθε η ώρα και ήλθε ο ιερέας. 

Να χτυπάς την καμπάνα πολύ δυνατά, να φτάνει ο ήχος στα πέρατα της οικουμένης και από εδώ να διατρανώνεις: «Ζητεῖτε πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ» και όλα τα άλλα θα προστεθούν και θα έρθουν. Στον κάθε αναγκεμένο και πονεμένο άνθρωπο αυτό θα λες. Η Βασιλεία του Θεού θα νικήσει την Βασιλεία του θανάτου, θα νικήσει το σκότος, η Βασιλεία του Θεού λάμπει και θα λάμπει και εσύ καλείσαι να είσαι φωστήρ, φορέας, λαμπαδηδρόμος της Βασιλείας του Θεού».

 Ακολούθησε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Σωφρονίου και η δυνατή ιαχή ΆΞΙΟΣ του λαού επισφράγισαν την χαρά της τοπικής Εκκλησίας και της Δυτικής Φθιώτιδος.

Προ της απολύσεως η Εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνα Γκούρλη εκ μέρους όλων των Πουγκακιωτών, τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των αποδήμων με συγκίνηση και ενθουσιασμό ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του μέριμνα και αγάπη προς το χωριό.

Ο Σεβασμιώτατος τέλος αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στο ιστορικό γεγονός της Χειροτονίας και της ενθρονίσεως Εφημερίου στα Πουγκάκια και απαρίθμησε δι΄ολίγον όλες τις  πνευματικές ευλογίες, τις οποίες ζει τον τελευταίο χρόνο η Δυτική Φθιώτιδα, με την σύσταση και λειτουργία τριών Ιερών Μονών και άλλες πνευματικές ευκαιρίες και απέστειλε ένα μήνυμα στήριξης των χωριών της Περιφέρειας.

\«Να χαιρόμαστε και να αγαπάμε τα χωριά μας. Να στηρίζουμε τα χωριά μας, γιατί τα χωριά μας είναι ο πλούτος μας, οι ρίζες μας, τα χωριά μας δεν είναι το παρελθόν μας, τα χωριά μας είναι το μέλλον μας. Αλίμονο σε όποιον υποτιμά και περιφρονεί τα χωριά και θεωρεί τον εαυτό του πρωτευουσιάνο. Τα χωριά μας είναι τα μικρά βασίλειά μας, είναι οι παράδεισοί μας και τα Πουγκάκια είναι ένας μικρός Παράδεισος. Τα Πουγκάκια είναι ένα ζωντανό χωριό και χάρη σε εσάς είναι το χωριό ζωντανό».

\Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού, κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος είχε  την χαρά και την ευκαιρία μιας ουσιαστικής επικοινωνίας με όλους.

\Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην εις Πρεσβύτερον Χειροτονία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Διοικητής του Α.Τ. Μακρακώμης κ. Γεώργιος Σταθοκώστας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση