Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτιά στη Φωκίδα: Καλύτερη η εικόνα στην Ιτέα - Στη μάχη και τα εναέρια μέσα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 09:10 Φωτιά στη Φωκίδα: Καλύτερη η εικόνα στην Ιτέα - Στη μάχη και τα εναέρια μέσα

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Φωκίδα, με την εικόνα της φωτιάς στην Ιτέα να είναι καλύτερη. Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η φωτιά πλέον έχει σπάσει σε μικρότερα μέτωπα και η κατάσταση στην Ιτέα είναι λίγο καλύτερη μετά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες. Τα κύρια μέτωπα είναι δύο. Το ένα προς Γαλαξίδι και το άλλο προς Δελφούς. Το θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει πλέον οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και πλέον υπάρχει άπνοια. Για τον λόγο αυτό η φωτιά τώρα καίει χωρίς ένταση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το κύριο βάρος έπεσε στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές αυτές είναι είχαν κρίσιμα μέτωπα χωρίς να κινδυνεύουν κατοικίες.


Με το πρώτο φως της ημέρας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Ιτέα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Έκτακτο ΣΟΠΠ για το συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Δημοτικό Κατάστημα Ιτέας, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας Γιώργου Δελμούζου και του Δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή.

Συμμετείχαν, ο Αντιδήμαρχος Ιτέας Γιώργος Τσατσαρώνης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Υποστράτηγος Π.Σ. και Συντονιστής Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδος - Θεσσαλίας Δημήτρης Καρασαβίδης, ο Ταξίαρχος Π.Σ. Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φωκίδας Γιώργος Καραχάλιος, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Καραμπέτσος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Πολύζος Ζώης, ο Διευθυντής Δασών Δήμος Τσέλλος και η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φωκίδας Αλεξάνδρα Κουτσού.

Η πυρκαγιά μαίνεται ως αυτή την ώρα και κρίσιμα είναι τα μέτωπα κοντά στις περιοχές: βορειοδυτικό τμήμα Ιτέας, Αγ. Ευθυμία – Τριταία, Σερνικάκι, Χρισσό και ελαιώνας. Επιχειρούν 45 πυροσβεστικά οχήματα με την υποστήριξη 22 υδροφόρων και 10 χωματουργικών μηχανημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Έχει ζητηθεί προληπτικά η απομάκρυνση των κατοίκων, από το βόρειο τμήμα της Ιτέας, πάνω από την Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει διακόψει την κυκλοφορία οχημάτων από την Χ.Θ 57 έως την Χ.Θ. 63,5 της Ε.Ο  Άμφισσας - Λιβαδειάς.

Κλιμάκιο εθελοντών, υπό το συντονισμό του Δήμου Δελφών θα επιτηρεί την ευρύτερη περιοχή όλη τη νύχτα για τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων κλπ.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Δελφών προώθησαν ήδη το σχετικό αίτημα προκειμένου να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Άμφισσας, Ιτέας και Δελφών.